KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, November 8, 2009

Kehilangan seorang sahabat & please dont judge me for what i've done in the past..


Kesian blog ni..
labah2 dah buat sarang dah.
kalau panggil spiderman pun...
lom tentu dia sanggup berumah kat sini..


Hurm...
dalam sebulan nie...
macam2 yang terjadi...
masalah datang silih berganti...
kalau masalah ringan2 rai leh terima lagi..
nie semua berat2...
hidup berendam air mata je...
Orang lain ada masalah..rai sekali menanggung penderitaannya k..

selain daripada itu...
1 november 2009 ...
adalah tarikh yang rai akan ingat sampai bila2...
Pemergian seorang kawan yang sangat baik dan tiada penggantinya..
Al-Fatihah buat Allahyarham Najmuddin Tajuddin...
sediey nye hanya tuhan je yang tahu perasaan rai ketika menerima berita pemergiannya..
pagi tu rai nampak kawan rai punya status kat ym..

"alfatihah buat najmuddin"

hati rai dah berderau dan terus buzz kawan rai tu...

"eh..nape ko ckp cmni..jgn memain"

"yer rai..nash dah takde rai.. pagi tadi ..."

terus rai terduduk and menangis tak henti2...
ya allah.. kenapa la rai dah lama tak contact dia....
memang mula2 rai mcm tak leh nak terima hakikat...
terlalu banyak memori dengan nash masa kecik2 dlu...
dia sekelas dengan rai masa sekolah rendah..
dalam class dok sebelah rai.
Masa kecik dia cute.handsome. and nakal.
tapi dia baik..
after rai pindah..
rai lost contact dengan dia 14 tahun...
8 january 2009 kitorang jumpa semula..

From friendster:

  • Teddyuddin_
  • Posted 01/8/2009 6:58 pm
  • wait2!!! ni raihana kamaruddin eh...??? dlu klas anggrik...rite...??? umah blakg umah izmi,umah izmi sblah umah mahfuz(aput)...??? ingt x...??? rmember me...??? najmuddin...umah dpn skali tp jln...kte dlu mse kcik2 g skolah saing...1klas...2 pn klo ingtla...huhuhu
  • Teddyuddin_
  • Posted 01/8/2009 7:03 pm
  • hey dgn izmi eh...ya Allah,Alhamdulillah...mkbul gak doa aku slama ni...dpt jgk jjak korg huhuhu ntah ingat aku lg ke x huhu...bsar sei korg...aku plak yg mkin kcik...huhu


tak sampai setahun pun lagi usia pertemuan semula dengan dia..
sebak hati rai masa mula2 tahu mengenai keadaan dia..
yerla.. siapa sangka kawan masa kecik dulu bila jumpa jadi macam ni...



Arwah Najmuddin yang berdiri sebelah kanan rai.. yang tinggi putih2 tu... Masa ni rai ketua kelas... Gambar nie diambil sebab rai dah nak pindah masa nie...



Click sini untuk ke blog arwah najmuddin...


Korang baca la blog dia k..
Rai kagum dengan ketabahan dan kecekalan arwah nash...
Semangat nash banyak mengajar rai erti kehidupan...
Dia tak pernah tunjuk dengan orang yang dia sakit..
dan dia selalu cakap dia bersyukur walaupun dia perlu hadapi dugaan yang amat berat...


4 gambar yang berbeza...


tapi rai percaya allah lebih menyayangi dia...
Arwah dah lama menderita disebabkan NASOPHARYNGEAL CANCER yang dialaminya...
dan pagi itu dia menghembuskan nafasnya yang terakhir kerana jangkitan paru2...

Masih teringat2 kata2 rai kat nash...

"Nash,kalau rai dah jadi doktor nanti..rai kalau boleh nak sedaya upaya bantu nash sembuh..."


tapi sayang.. tak kesampaian hajat rai tu...


Apa yang membuatkan rai sedih sangat...
sehari before rai fly ke Moscow 3 bulan lepas...
Arwah Nash ade mengirimkan hadiah teddy bear sempena Birthday rai yang lepas...
dan 4 helai surat yang ditulis sendiri oleh dia..
selepas dia pergi...
rai baca semula surat yang dia tulis... and bila terpandangkan bear atas katil...
wat kan ati rai sebak and sayu sangat2...



sedih bila tengok kembali picture nie..





Thanx nash..



Semoga Rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh..
Al-Fatihah buat Allahyarham Najmuddin Tajuddin.
Sahabat yang sangat baik dan tiada pengganti...
dan hari ni kawan rai ade forwardkan satu video di youtube buat arwah..
korang tengok sendiri and rasakan kesedihan rai...


++++++++++++++++++++++++



Dan rai rasa korang nampak sket2 perubahan blog rai kan....
hurmm..
panjang ceritanya....
sebenarnya..dah lama terdetik kat hati rai nak pakai tudung...
hati rai asyik tak tenang and rasa hidup nie macam kosong...
Rai pun dah lama terfikir yang rai pun tak nak selama2nya free hair...
tapi manusia selalu lalai..
rai selalu cakap...

"nanti la dulu...tak sedia la"

"ala.. nanti ape pulak orang cakap tetiba je nak pakai tudung..sure la orang ejek2"
"lepas kawen nanti pakai la..."


tapi.. lepas pemergian nash...
rai asyik tak tenang..
dalam kepala rai berat je...
rai asyik sedih2 and rasa macam entah la..
susah rai nak gambarkan perasaan tu...
kadang2 nangis tak de sebab...
dalam hati rai asyik takutkan kesilapan2 rai yang lepas...
and rai terfikir yang allah tu leh tarik nyawa kita bila2 masa je..
dan kita sendiri tak tahu ajal kita bila...
rai takut rai tak sempat taubat and tebus semua kesilapan2 lalu...




hurmm
kalau korang de terbuka entry2 lepas rai yang tak pakai tudung...
maafkan la rai bebanyak k...
rai cuba nak delete semua gambar2 tu..
sekarang rai dah mula sket2.. tapi entry terlalu banyak..
nak delete blog nie.. banyak kenangan yang tersimpan..
so bagi rai masa k..
dan tolong lah jangan salah anggap and terus menghukum rai...


"ala.. dia pakai tudung tu esok lusa bukak la tu..."

"rai nak pakai tudung sebab nak tutup kegemukan dia la tu.."

"pakai tudung nak menunjuk2 la tu...macam la comel sangat"


ya allah..tolong la berhenti k. tapi lantak lah orang nak cakap ape pun.. rai tak kisah... tuhan je tau niat rai.. dan rai rasa manusia tak layak nak menghukum orang....


doakan rai istiqamah k.. insyallah...




p/s: dont judge me for what i've done in the past.. time change,summer turn to winter..so do people.

55 budak2 comel:

Tfaaaaaa said...

al fatihah..

sbr eh rai..jgn byk sgt ngs..
n ignore je pape org ckp psl rai..

u know ur self better than anyone ;)

smileee ;)

akhis said...

~kalo buat xelok org mngata...
~nk buat baik pun org mngata...
~buat jer bnde baik...
~diorg tu dah byk sgt pahala sbb tu xkisah nk kumpul dosa

~ceRRy beRRy~ said...

al-fatihah buat nash...

moga rohnya ditempatkan di kalangan org2 beriman...aminn....

alhamdulillah atas perubahan positif rai...
sgt happy tgk rai yg baru..
rai kene kuat & jgn hiraukan others yg ntah pape tuh ok..
be strong...
ifa doakan rai dpt apa yg terbaik buat diri rai..
^___^

kakyang .. said...

rai,

kuatkan semangat ya!!

al-fatihah utk arwah nash ..

Minnie Lady said...

hurm...kalu xsalah lys arwah nash ni ank sedara pengacara 3R tini kan...al-fatihah buat nash...

tp entry rai ni bt lys pun turut rasa kesedihannya...sbb lys pernah terima salam kenalan dr dia..

buat rai,
hijrah adik tu adalah 1 yg terbaik..syukur kerana allah swt memberi ruang adik membuka hati untuk perubahan...TAHNIAH!!..

Mr. Firdaus said...

al fatihah...

rasenye dlu rai ader wat entry psal jumpe nash dlm fs an?
x sngka dia plk dia dah pergi mninggalkn kita.
hmmmmm..

be strong eh rai?

arwah mesti xnak tgok rai sedih2 camnih, die pon nak rai bjaya an?
hope rai bley jd doc n slmtkn lbh ramai org pasnih.

:)

azalea said...

takziah utk kawan rai.. kita tetiba rasa sedih sgt baca entry rai ni.. aper pun Tuhan lebih menyanyangi nya..
semoga dia ditempatkan di kalangan orang2 beriman...
rai nmpak cantik n sweet sangat bertudung..
keep it up girls..
kita pun insyaallah 1 hari nnti nk bertudung jugak.. semoga kita tak terlewat

LORD ZARA 札拉 said...

Al-Fatihah buat dia~

Alhamdulillah Rai dah pakai tudung, moga istiqamah sayang~ Plus, semoga Rai lebih tenang dan tabah ya?

Peluk. Cium .

P/S : Rai, Zara dah start kerja. =]

fatihahmohdzin said...

al-fatihah.

actually dah lama follow blog u,tapi jadi silent reader je.nice blog anyway=)

btw,rai nmpk cntik sgt bile bertudung..Alhamdulillah=)

have a nice day dear=)

miss potpet said...

alhamdulillah...
kak rai cantik pki tudung!
suka gila tgk bila kak rai pki tudung...lawa gilaaa!

pedulik je apa org nk ckp...
ALLAH tahu menilai...
janji nawaitu kita ikhlas...
^.^

btw, salam takziah ye kak...
al-fatihah...

[z@ck] said...

takziah buat arwah nash..

alhamdulillah..comel rai pakai tudung.. =)

Nur Syazwani Mustafa said...

al-fatihah buat shbt rai...

rai nmpk lagi comel bila pakai tudung...xpe,biakan org berkata apap pun...yg pnting ati rai tenang k...salam perkenalan....

Raihanna said...

Tfaa:

terima kasih banyak2 tfaa atas sokongan... :)

Raihanna said...

akhis:
tula..perangai manusia kan...
buat baik salah.. buat jahat pun salah.. entah la...

Raihanna said...

ifa:

alfatihah buat nash...
die baikkan ifa...
hurmm...
thanx ifa atas sokongan ifa... ;)

Raihanna said...

kak yang:
insyallah kak yang...

Raihanna said...

minnie:

ha a... arwah nash nie anak sedara tini 3r...
terima kasih yerp..
:)

Raihanna said...

Mr. firdaus:
ha a..before nie rai ade wat entry jumpe nash balik...
insyallah..kalau rai dah jadi doktor.. nak tolong semua org kalau mampu... ;)

Raihanna said...

azalea:
insyallah..terima kasih bebanyak yer azalea...
rai hargai sgt2..
;)

Raihanna said...

fatihah:
thanx sebab sudi baca blog nie...
terima kasih :)

Raihanna said...

zara:
insyallah..rai harap sgt perubahan nie kekal untuk selama2nya...
zara dah keje sebagai cikgu kan?

Raihanna said...

miss potpet:
terima kasih di atas sokongan..
happy nya rai dgr awak ckp cmni..
thanx tau :)

Raihanna said...

zack:
thanx bebanyak tau.. :)

Raihanna said...

wani:
thanx wanie..
moga ati rai tenang...
terima kasih banyak2 atas sokongan...
i'm happy.. :)

ummu_hanis said...

alorrr, comelnye adik akak. alhamdulillah. semoga allah terus membuka pintu hati rai utk beristiqamah dlm semua perkara baik yg rai lakukan.

alfatihah utk kawan rai tu. semoga rohnye tenang di sana.....

fatt2410 said...

rai,fatt ni.
nampak sophisticated :)

take care rai.

rus_selz said...

al-fatihah tuk kwn rai tu..semoga dia ditempatkn ngn org2 yg soleh..aminn...btw,u look great i tudung!!dun care bout others,yg penting niat ko iklas!!!we all luv u n support u,rai!!!-aqilah-

suraini h said...

salam..hai rai...sue dh lama follow blog rai...rai look very nice wearing tudung...Alhamdulillah.. biarkn kata2 manusia y dengki tue...janji rai thu pe y rai buat...manusia xpernah lari dari kesilapan..kesilapan kita mematangkn kita..betol x???

miss hirose said...

Al-fatihah tuk arwah nash..
rai kene tabahkan hati k..
rai cumel giler la pakai tudung..
mmg sweet giler..
teruskan k dalink..
rai kene kuat..
pedulikan org kata..
mulut org kite xleh nk tutup..
chaiyuk!chaiyuk!
u can do it!!!

farish H said...

takziah

cntek rai btudung

cik eja^_^ said...

alhamdulillah adik rai nak berubah..

wat kawan adik...

al-fatihah akak ucapkan :(

aNys said...

alhamdulillah..
sngt comey rai pkai tudung
x pe rai, pelan2 okey..
dulik kn ape org nk kate
janji rai b'ubah atas keinginan sndri bkn sbb org len

ingt tau rai, kite kena kuat kn semangat if x nnt org akn pijak2 kite
ignore je kalo org nk ngate rai
rai jgk yg dpt pahale..

x mOo sedey2 da k cayunk..
x elok kite dok nanges org yg da tade
if rai tros nanges, t'seksa nash kt sane tue cayunk
redha kn je pemergian nash
doa kn nash slalOo.. sedekah kn AL-FATIHAH utk nash tiap2 kali rai ingt kn nash
doa kn SYURGA utk nash

kuat kn semangat k
study leklok
syg kamOo sngt2 cayunk

CIK IZ'S said...

salam rai..

takziah atas pemergian sahabt.
setiap insan akan tempuh..
nway, sgt suka tgok rai bertudung, bukan sebab comel, sebab kte pun rasa tenang bila rai bertudung..
moga hidup lebih diberkati k..
~ slm syg ~

Decorater said...

alhamdulillah...Allah sayang Rai....
DIA taknak Rai terus hanyut... Sebagai sahabat blogger-silent reader, saya bersyukur sangat dengan perubahan Rai...Tabahkan hati ye....

Kuatkan semangat,Perubahan perlukan ketabahan....Ingat Allah selalu~dengan mengingati Allah,hati akan tenang.....

Al-fatihah untuk arwah....Sama-sama kita doakan kebahagiaan dia...Ingatlah, dia sedang berehat di sana~~

milkysunshine said...

hye rai,,
igt sy lagi x?
dlu kita penah chat jap,,
salam takziah utk kawan awk yang dah pegi,,
b strong k,,
n psl pakai tudung tu,bagusla,,
saya sentiasa sokong,,
lgpon,awk nmpak cantik dgn tudung,,
=)

teratai indah said...

al fatihah...
mmg sedih.. meremang bulu roma ni bila bc kisah dia.. smoga nash dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 y soleh.. amin..

rai,,
jgn pernah mengalah.. anggap je kata2 negatif tu godaan syaitan..
kuatkan semangat!!! good luck

Anonymous said...

hi rai.i sk bc blog u.
n tetibe u privatekan lyk damn hw m i going 2 reach her.
i sk recipe kt blog u actually(: nmpk sdp!
n ya m a free hair girl too bt i sk ur new img.
wow u luk reli cute in tudung. sumpah x tipu!
abt ur fren,takziah :(

rai,i cnt wait 4 d next entry.nk recipe lg!!hehe

ChiLaBaey's said...

Al-Fatihah buat arwah.. moga rohnye di letakkan di kalangan orang yang beriman dan disayangi Allah.... Sedih bila kenangkannya... pernah juga terjadi dalam hidup saya... kawan baik dah takde lagi.... :(

izlia iman said...

salam rai...sronok tgk muka rai...huhu...cute seh bertudung..see..ramai suka rai pkai tudung...alhamdulillah..

ttg arwah nash...alia benar2 simpati n sedih atas pemergian dia... n rai...mase alia baca entri pasal dia...ada kwn alia disahkan sakit yg sama...kanser yg sama...skrg dia tahap 3...cmna ya rai nak bantu dia..
dia n tunang dia sahabat baik alia kt sini...ujung bulan ni dia stat radioterapi...n alia baca blog arwah...sgt2 membantu..ape yg arwah lalui sama seperti yg doc terangkn pd kwn alia...alia harap sgt dia dpt bertahan mcm arwah...

rai take care...
kem slm pd idzmi n mimi comel...

Khairunnisa' said...

Alfatihah utk arwah. Semoga sentiasa dicucuri rahmat

Dan Rai, alhamdulillah. Tekadkan hati, terus bertudung. Allah cantikkan fizikal kt, biarlah kt berusaha utk cantik di dlm juga. Sy benar2 gembira utk hijrah Rai. Semoga Rai terus berusaha menjadi muslimah terbaik dan insyaAllah, seorg doktor islam terbaik.

Syukur...

Uruchimaru @ kf said...

salam takziah..!!!

msa said...

Salam takziah. yang hidup pasti kembali. kita yang masih hidup perlu jelaskan kembali objektif hidup.

btw, asal dlu private kan blog? susah aku nak view.

.:: Suhaidah Tan ::. said...

Al Fatihah...

Emm akak sabar k..
Setiap dugaan tu msti ada hikmah...
akak tak yah lah dgr sngat yg mulut longkang tu..
apa2 pun akak cute pkai tudung cntik sngat..
keep it up sis :D

Anonymous said...

salam
ai rai..
nice to meet u here..
u look so nice..
alhamdulillah
keep it up..
insyAllah
niat baik Allah tolong..
ok dear
tke cre..

~aMira aLiaS~ said...

rai.....
that guy ni yg de hntr testi kat aq tu ek? b4 ni kat fs tu?
yg tnye aq kwn ko since bile?
yg tu ke rai?
biar betu?

black winter said...

sabar la rai....
mulut org susah kite nak tutup...
anyway good luck 2u gurl...
ramai lg yg menyokong kamo dr blakang...be happy ya..

Cik Angah said...

salam rai, lama akak try bukak ur blog but x boleh...but suddenly rini boleh...so hepi, coz i like to try ur recipe...hihihi...anyway, alfatihah buat arwah nash...redha dengan pemergian dia...sekali pun nash dah xde, rai sebagai sahabat masih lagi boleh kirimkan doa untuk kesejahteraan dia...for ur new look...pedulikan ape yang orang kata...cause human is human...mulut tue takkan diam, hati x kan puas selagi x dapat nak jatuhkan org...semoga kita x tergolong dikalangan mereka2 itu...istiqamah yg penting... :D

Anonymous said...

salam..kak raihana..sy sbnrnye seorg pengikut blog akak..dh lame dh..sy pon plaja medic cm akak..2nd year d slh sbuah u di msia..nth mgapa sy amat mengagumi akak..byk sbb nye..lg2 skg akak dh bhijrah..akak sgt comey bhijab..supaya kt sme2 beristiqamah..ade firman Allah mengata kan.."dan juga org2 yg apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri mereka sendiri, mereka igt akn Allah, lalu memohon ampun terhdp dosa2 mreka dan siapa lg yg dpt mengampuni dosa slain Allah?? dan mereka tidak meneruskan prbuatan keji itu, sdg mereka mengetahui" (ali imran: 135)
sy bkn la sesape..sy juga jahil org nye tntg sume ni...tp ape yg sy yakin..lgkah yg akak amek ini...adalah lgkah yg terbaek n insyaallah...ade hkmah d sbalik ape yg tjd..
ni ade 1 link..if free sila la menjnguk..
http://zaffankhalid.iluvislam.com/?p=231#more-231
dan ni khas tuk akak jgak
http://www.youtube.com/watch?v=fx08L4ZuMPw

SeliPaRcHanteq said...

hyep..chayok2... tuk perubahan itu.. slow2 nti pasti ok.. hiraukan org len.. yg penting diri kite sendirikan??
then jgn sedih2 yer.. me pon penah rase mcm tuh..losing my bezfren.. baru aew days mesej,share mcm2,tup2.. dpt mesej die dah xde..mang sedih sgt.. be strong yer....

anyss said...

Dari Nya kita datang kepadaNya kita kembali. Alfatihah.

Tahu tak apa hikmahnya sebalik pemergiannya? ...Allah dah bukakan pintu hati Rai untuk mula bertudung.

Usah peduli komen negatif yang diterima sebabnya, yang negatif tu hanya satu dlm seribu sahaja. Lagi pula, Nak buat baik ni Ujiannya lagi berat dari buat jahat.

Pegang positif dengan semua perkara yang berlaku. Sama-samalah kita doa agar semua dari kita sentiasa tabah dan kuat dengan setiap ujianNya.

elya said...

salam perkenalan rai...jgn kesah ape org ckp k..susah nk bg org paham kite ney kan...janji Tuhan tau niat kiter k

hazlin said...

salam takziah utk yg pergi.. kita yg tinggal ni perlu teruskan hidup...

manisnya rai betudung.. semoga hijrah ini lebih mematangkan rai.. congrats.. :)

Akak said...

Tahniah dik...berhijrah bertudung.. bertambah sweetssssssssss...... comei sangatttt...

Yang pergi..kita sedekah alfatihah..

Anonymous said...

sweet sgt rai pki tudung!

susunan Allah tu sgt cantik.semua yang berlaku adalah yang terbaik utk rai sbb Allah sgt2 sygkan rai. :)

semoga rai terus istiqamah dalam penghijrahan!

NURNABILAH said...

salam ziarah yew...
juz nk follow and being yr fwen.....
bce entry rai pn dh tersentuh sgt laa..psl kwn rai tue....takziah

sedy plak:( tkot plak dri nie jd mcm wu gak....psl sy pn ad gak kwn sket tp bkn cancer...cme dy pnah bg tau mb dy life pn x lme...x dpt nk bygkn lau dy xde...stu2 nye shbt yg ceria wlupn sket...hu3


hurm..xpe jgn hirau ckp owg len..biarlh kte berubah....owg yg ske ckp2 tue xthu yg dy dh tmbh dosa dy coz mengata...so, rai xyh risau psl owg yg mengata punya pahala tranfer pd rai..hehehe..tue yg sy tau ler..

slm perkenalan yup..!!! dtg2 ler blog sy lak..

k c later....