KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, January 21, 2009

MOMON MARBLE CAKE!



Hari ni rai teringin nak wat MARBLE CAKE hehe... dah lame rai tak wat cake.. Tetiba rasa nak makan lak arini... Cake nie macam belang2..tapi bukan kuda belang.... hik2...bahan2 die pun mudah je.. and cake nie lembut and lagi elok kalau dibiarkan semalaman.. potong kecik2 then masukkan dlm tupperware... hurmm mmg moist lepas tu.. jangan letak cake nie kat luar..sebab die akan kering...



MARBLE CAKE.. pandangan atas.. hihi






Kalau nak buat corak kat atas nie..senang je.. before masukkan adunan cake dalam oven... panaskan sedikit coklat.. tak keysah la coklat masakan atau coklat yang manis tu.. titiskan coklat tu tadi atas cake nie... then tarik titisan coklat tu ngan lidi... wat corak ikut citarasa sendiri...




Bahan2:

4 biji telur
1 1/2 cawan gula
1 1/2 cawan marjerin/butter
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar cocoa powder/milo
2 sudu besar sunquick
parutan kulit lemon


Cara2 membuatnya:

1. Pukul marjerin + gula sampai kembang...
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.. jangan sekaligus...
3. Then masukkan vanilla essence...
3. Bila nampak mcm da creamy, masukkan susu tepung and susu pekat manis...
4. Kemudian... Masukkan tepung gandum + baking powder(yang sudah diayak) sedikit demi sedikit. (tak payah guna mixer).. just kacau guna senduk.. jangan masuk sekali banyak...
5. Pastu bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian campurkan cocoa powder/milo... gaul sebati.. another part.. parutkan sedikit lemon(bahagian kulit) + sunquick..
6. Sapu marjerin kat loyang.. tak nak bagi lekat... then tuang adunan ke dalam loyang selang seli...
7. Bakar dalam oven suhu 160 celsius selama 40 minit.



Bahagian dalam cake...




Kalau sape minat gile chocolate.. leh la wat camni... hehe..




Meleleh2 chocolate nye...hehe.. nak rasa tak? hehe







Leh jugak nak potong kecik2 macam nie.. then simpan dalam tupperware... mesti moist!




Belang2... hehe..




HaPpY VieWinG!!!! ThaNxxx A loT!!!

6 budak2 comel:

Minnie Lady said...

sedapppp nyerr...!!!nak cikit..

@nnap3jelov3b@by said...

rajin ini budak comel huhuhu macam mau coba jerk :D

sparkystar said...

adoiiii...tak tahan dbuat nye,,nak cikit leh x..hehehe

zety said...

huh,sedap nye..i xtahan la!!
nk jugak..;(

Bleeding Heart said...

tgk gmbr cm sdap je
hehe
anyway
sape la makhluk tuhan yg dikutuk kat atas tu ye
mst bengang gler2 kan

vidadarisakura said...

oh!!!dem u!!!
ko buat sendri???
waaaaaaaaaaa
aku pandai buat kek batik jak..
siot..sedap!!!!