KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, August 1, 2010

Resipi Simple: SAMBAL TELUR HANCUR dan AWARD PERSAHABATAN



Sambal Telur Hancur



Hye semua...
hari ni rasanya tak nak update resipi yang berat...
yang mudah2 saja ok..
hehe...
mesti ramai yang tahu buatkan....
Resipi telur hancur nie rai ada tanya kat anis cmne nak buatnya...
cuma rai ada ubat sikit2...
Tapi pape pun..
terima kasih tau anis... =)



Bahan2 membuatnya:


6 biji Telur
(ikut suka korang nak guna berapa)



*1 biji bawang besar, *2 ulas bawang putih, *sedikit belacan



*12 tangkai cili kering


Blend semua bahan2 bertanda * dengan sedikit air



2 sudu besar air asam jawa


sedikit gula

sedikit garam

Cara2 membuatnya:


1. Tumis bahan kisar tadi....




2. Tumis hingga garing dan terbit minyak.. make sure cili masak tau... nanti sambal anda rasa pahit.



3. Masukkan air asam jawa




4. Masukkan gula dan garam





5. Pecah kan telur sebiji demi sebiji




6. Biarkan seketika




7. kacau2 dan gaul rata




8. Masak sehingga sambal kering sedikit.


ha... dah leh makan ngan nasi/roti.






selamat mencuba..


seperti yang rai cakap di entry sebelum ini... rai dapat award kan... dari Ann Green strawberry... hehe... thanx ann..... kalau korang nak tahu... blog ann tu banyak benda best tau.... nak2 resipi dia yang mantap2... selain daripada resipi... rai xkan jemu2 baca kisah kehidupan dia... cara penulisannya juga menarik... so apa lagi... jom terjah.... BLOG AGS ...

nie award nya... pink gitu~




1) bagi pulak award nih kat 5 org yg korang rase ada nilai2 persahabatan yang baik dalam dunia blogging nih

hehe... kena bagi ek.. ok... antara cabutan bertuah rai pilih:


1. Amira Alias

2. Suraya Nordin

3. Kak eija

4. Zack

5. Razana Adam Lee

6. Ifa

7. Chilabaey

8. Intan

9. Syafawani

10. Munirah

11. Zara

12. Fatin Fazlan

13. Nazira Nawawi

14. Suzana Hazes

15. Roscha

16. Arin Ahamad


ha... amek. tamak gila cik rai nie.. abeh semua orang dia nak bagi... hehe...

and rai nak bagi juga kepada semua pembaca blog rai yang sudi singgah kat blog entah pape rai nie ar... thanx tau... kita kawan selamanya k...


2) Apa nilai persahabatan yg ada pada setiap pada 5 org tu? war2kan

rasanya mereka mempunyai kelebihan tersendiri.. kalau nak tau.. kena la singgah blog diorg k... =)


3) Sila gtau apa perkara paling hebat pernah korang buat sebagai sahabat. Untuk kita semua jadikan panduan dan ikutan.

isk2.. actually rai ni bukan seorang kawan yang bagus juga.. pernah lost temper and haih.. sorry la ek kawan2... papepun rai nak korang tahu..yang rai sayang semua kawan rai... pe yang rai pernah buat? hahaha... memasak untuk mereka kot.. keh2.. kalau kawan2 rai kata teringin nak makan pape.. rai akan cuba penuhi permintaan diorang..tak sampai hati...hehe.. and rai suka tengok kawan2 di sekeliling rai bahagia.. so kalau diorang ada pape masalah.. rai akan cuba sedaya upaya membantu mereka...


Rai memang friendly orangnya... so kadang2 rai tahu ada yang salah anggap ngan rai.. tak kurang juga ada lelaki yang tak izinkan makwe dia kawan ngan rai.. haha.. sebab diorg takut rai pengaruhi makwe2 mereka ek.. haha.. come on la k.. tak keysah. kalau tak nak kawan.. gi duduk dalam hutan sana.. keh2..


thanx kepada kawan2 semua... friendship remains and never can end.

peace.

5 budak2 comel:

[z@ck] said...

thanks Rai =)

Munirah said...

raiii..thanx ;D

syafawani said...

Masehh Rai..tunggu post terbaru eh..heee:) suke2!

ChiLaBaey's Spot said...

Terima kasih Cik Rai sebab saya masih dalam list blog awak... Hehehe.. Sangat2 saya hargai... Sangat suka x3.... :)

Razana Adam Lee said...

thanks dearie ♥
;)