Nuffnang ads

KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berikan Rai No Phone anda:
Adakah anda mempunyai whatsapp/wechat? Ya
Tidak
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Bolehkah rai menghubungi No phone anda untuk terangkan lebih terperinci mengenai produk? Ya
Tidak

Get your own free form like this one.

Thursday, July 15, 2010

Resepi Mee Hailam Tangkap Leleh. keh2

Mee Hailam Cik Rai


Hohoho... (nie bukan gelak santa claus)
semalam adalah hari yang paling mencabar.
pepagi lagi dah keluar dari bilik and terus ke hospital untuk menggagahkan diri untuk praktikal.
masa kat sana,sakit perut yang teramat2 sampai rasa semua serba tak kena.
sebenarnya Rai memang ada gastric. tapi nie sakit sekali dengan sakit tu ha.
(orang perempuan je yang faham)
actually dari rumah dah terasa... tapi ingatkan biasa saja.
Bisa nya tak leh tak cakap..
muka pun dah macam mangga benyek jatuh tepi pokok.
duduk macam ni salah.. duduk camtu salah. sandar sana salah.sandar sini salah.
tahan.tahan.tahan.


ok. last sekali.memang dah tak boleh tahan sakit.
minta kebenaran kat nurse tu nak balik.
ok. on da way balik..
rasa tension sangat sebab perjalanan balik sangat panjang....
nak kena naik bas la, underground train la... pastu nak kena jalan lagi..
adeyyyy... perut dah rasa nak tercabut dari kedudukan asal.


Sampai je kat bilik. daku terus makan pain killer ngan ubat daku.
rasa lega sket dan cuba untuk tidur.
cik abang dah risau2..
sebab pernah dulu masa keluar ngan dia...
Rai diserang gastric yang agak teruk... isk2...
so mungkin dia risau kot....
siap nak webcam la pe la..
dah la muka daku cam singa tak mandi 2 bulan dah.
(dulu masa mula2 cinta..sebelum webcam siap make up bagai sume.pakai cantik2)
huh. sekarang. hamek.air liur basi leleh pun daku tak kisah da.hahaha.
dia kata dia nak tidur juga..sebab letih baru balik kerja...


terus Rai tak sedar bila Rai terlelap.
then tidur tak hingat.
dari pukul 1 petang sampai la ke pukul 6 petang.
Bangun2 je tengok dia tengah baca surat khabar.
bila tanya nape tak tidur.dia kata nak jaga daku.
Risau katanya...
kesian sebab tengok daku terguling2 sana sini cam tahan sakit.
isk2.. terharunye.....


Thanx abg coz always care about me.
Love u so much.


so Rai pun rasa dah ok sket...
hilang dah rasa sakit tu...
pastu bila malam nie..
mata dah terang pulak macam mata burung hantu..
isk2.
menyesal tidur banyak.
dalam proses membersihkan segala folder dalam laptop nie..
laptop dah berat. asyik jammed je.. so ingat pas update nie sume..
nak buang picture2 dalam laptop nie...
semua gambar makanan!!!!!
haha


Nie rai nak share sket satu link... Kalau kawan2 nak senang/mudah.especially yang rasa leceh nak bawak macam2 rempah + daun2 fresh seperti daun kesum/daun limau purut,serai yang fresh2 dari malaysia ke moscow kan... leh la jenguk website nie...

http://anjaad.blogspot.com/


menjual pelbagai serbuk rempah dan daun2 yang susah didapati di negara org...

and kalau kawan2 lain yang berminat untuk mudah memasak pun leh juga beli... tapi nie bukan rai yang jual tau...ada someone promote kat blog Rai..and Rai rasa sangat2 bagus... Rai pun nak beli.. keh2...


Oklah.. ni pulak nak bagi resepi MEE HAILAM....
resepi nie mama yang turunkan. keh2..
kalau kuih muih pun mama selalu ajar camana nak buat...
sebab dulu mama pernah jual kuih muih.
Mama Rai suka makan segala mee....
Papa kurang sket. tapi kalau Rai masak.. papa makan je...
hehe


Rai guna air rebusan daging + udang untuk dapatkan kuah yang manis dan kick.
hehe.
tepung jagunglak digunakan untuk memekat kan kuah..
actually kena adjust2 sket tau..
kalau suka banyak kuah.. tambah kan lagi air rebusan...
kalau nak pekatkan kuah lak... tambahkan pula bancuhan tepung jagung lebih....


Ape lagi, jom tengok:


Bahan2 membuatnya:

500gm mee kuning (dicelur dan ditoskan)


1 labu bawang besar, 4 ulas bawang putih, 3cm halia. hiris halus



3 tangkai cili kering. rendam ngan air panas supaya kembang.



babycorn.carrot dan cili hidup(untuk hiasan)
potong ikut citarasa anda



sedikit fish cake dan fish ball. hiris nipis



sedikit kobis



sebiji tomato


2 tangkai sawi


2 sudu besar sos tiram dan 3 sudu besar kicap



1 sudu besar serbuk lada hitam



2 sudu besar tepung jagung. (dibancuh bersama sedikit air)




***

***

***Air rebusan daging (rebuskan 500gm daging + 700 ml air) bila dah mendidih.asingkan dagingnya.


sedikit udang dan sotong..



kulit udang tadi jangan buang.kita didihkan bersama 300 ml air k untuk mendapatkan air rebusan udang.


Bahan2 hiasan...
limau kasturi, daun bawang,daun sup, cili hidup dan bawang goreng.



Cara2 membuatnya:



1. Blend cili kering, bawang besar,bawang putih dan halia



2. Tumis bahan yang kita dah blend tadi hingga naik bau.




3. Masukkan fish ball and fish cake dan daging yang direbus tadi.



4. Tumis hingga kecut sedikit.



5. Masukkan air rebusan daging



6. Masukkan air rebusan udang



7. Kemudian masukkan kicap




8. Jangan lupa pula masukkan sos tiram




9. masukkan serbuk lada hitam




10. Bila dah mendidih, masukkan pula carrot + babycorn



11. Tidak lupa juga kobis




12. kemudian masukkan udang + sotong




13. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah



14. Masukkan tomato yang comel.hehe



12. Kacau sebati sehingga kuah likat.








13. Akhir sekali masukkan sawi yerp. Rasa garam dia dulu.tapi jangan curah garam sekali banyak sebab sos tiram + kicap tu dah cukup masin.



Kuah mee hailam... ummpphh.




tutup api then boleh la curahkan kuah ni dengan mee yang dah dicelur tadi....




Hias dengan cili hidup yang dihiris, bawang goreng,daun sup,daun bawang dan juga limau kasturi















selamat mencuci mata... hihihi...



salam sayang, Raihanna.


12 budak2 comel:

si[jari] telunjuk said...

salam rai..
cik jari pon jenis yg akan sakit teruk once in a month ((masalah wanita)) & salu la telan pain killer yg dbeli kat farmasi je...pain killer nih ad side effect die tak rai??takut gak nk amek salu tp salunye tiap kali sakit tuh,msti telan gak pain killer sebab sakit tuh mmg seksa...


~~~tergoda ngan mee hailam..later,nak try gakla ikut resepi rai nih...salunye msk men campak2 je :))~~

yananana said...

ya allah, salivating dah yana tgk mee hailam kak rai =S

maiTuty said...

kak rai, samelah kite..
bila sakit tuh dtg, sume keje taleh buat.
nk makan pn tadew selera...
huhuhuhu

beshnya tgk makanan ito...

MieZa said...

rai...trliur lar tgk mi hailam tue..seddaaappp,,

MiSS NaDieYA said...

waaa...nampak sedap mee hailam awk..memg meleleh air liur ni..hehe..bleh la nnti cube resepi ni =)

cerita-gadis-ini said...

sedapnye rai..nyum3..tmbah2 pose2 ni..tetibe terlintas nk msk mee hailam la ptg ni..hihih...BTW.thanks for the recipe ya..

cracked bunny said...

aduhai rai.meh la anta sini sikit.tak tahannn ;p

syafiq said...

Saya baru try tadi
sedap2 hehehe

terima kasih ye
ada resepi sedap2 lg bgtau ya :>

Mak Jem said...

Mmg sedap coz dh try....thanks for d resepi yg simple dan mmg ada umpph!

nina said...

Sedapnya rai..

nina said...

Sedapnya rai..

nina said...

Sedapnya rai..