KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, July 13, 2010

Lelaki memang gilakan kereta ke???? RAI VS TOYOTA PASSO.

AMARAN KERAS: entry ini sangat panjang. tak sesuai untuk dibaca oleh sesiapa yang sensitif dan tak mempunyai kesabaran yang tinggi.. Tetapi kalau dah baca.. kena baca sampai habis.. sebab terdapat pengajaran sebenarnya dari entry ni. Jangan terus buat andaian bukan2 kat Rai. kang ada plak yang serang rai tak tentu pasal. haha



Oklah..
kali nie daku takmo update pasal makanan.
haha.
nak update pasal life pulak...
Rasanya masing2 ada hobi/kegilaan tersendiri kan?
kalau macam Rai. Rai gila masak and bake cake.





Tapi.. cik abang Idzmi daku yang sorang ni... KEGILAAN nya hanyalah pada kereta beliau yerp.
Sangat2 obsess convert kereta Myvinya...
sekarang dah leh cakap hampir 100% dah convert ke Toyota Passo.
cuma enjin turbo je dia lom masukkan lagi..
Meh2 daku masukkan enjin turbo..
ambil baik punya... enjin bajak jentolak padi kat sawah tu ar...
baru la power!!! kua2..
Dulu warna asal kereta dia adalah hitam. Tapi sekarang dah jadi merah garang.
macam2la yang dah dia convert.dari body,lampu, dashboard..
sport rim lak berganti macam tukar baju.




yang lain daku tatau la..
sebab pepaham jela..
kita orang perempuan nie..
kalau bab2 kereta,tau bawak je.. pastu bab2 isi air/tuka minyak hitam/ isi angin tayar kete kang..

"abang ku yang sangat kacak macam arnold susah nak eja... mintak tolong nie boleh ke... mane ayang tau bab2 camni"

hahhahaa...
isi minyak kat petrol pam pun terkial2..
apa lagi nak pam tayar..
ada yang meletup kang...
keh2
sengih2 sket kat mamat bangla tepi tu... minta tolong isikan..
betul tak? betulkan perempuan camtu? hahaha..


Haih...
banyak benda yang kitorang sehati sejiwa..
tapi maaf bukan yang ini.
Perghhh...
Kegilaan nya tu tak boleh dicakap...
asal keluar dating je dia beli majalah kete.
bukan satu dua majalah k..
kadang2 lima sekaligus.
perghh..
Rai try la bukak2 majalah dia tu..
nak find out la.. pemende yang best sangat beli majalah nie..
memang la niat dia nak tengok kete2 kat dalam tu...
tapi rai selak tengok banyak gile model2 kete sexy tak cukup kain ngah bertenggek2 peluk2 kete..
hangin jugak daku nengok.
nie nak tengok kete ke nak tengok awek sexy.
dush dush sekeyh nampak bintang berlegar2 atas kepala.
hahaha.


Rai plak pantang bab2 camni.. Kalau kitorang gaduh... bukan gaduh pasal orang ketiga atau cemburu ke ape tau.. tapi pasal kereta dia yang satu ni...
sayang kereta dia lebih dari Rai kot...
takpela..abg kawen jela ngan kereta abang tu k.. huhu
sebab Rai nie jenis yang tak suka membazir2..
duit tu kalau boleh Rai nak simpan buat muzium. (walau agak boros ke arah kasut2 + shopping baju)
bukan kedekut.. cuma bila nak beli something tu.. rai akan fikirkan dulu.
hahaha....


actually Rai bukan marah sebab apa...
serius rai tak kisah kalau Idzmi keluar ngan GENG2 kereta dia tu.....
tak kisah pun dia nak berkawan...
cuma soal duit + membazir tu rai allergic sket.
Rai dah banyak kali kerja part time saje suka2..
so Rai tahu cmne susahnya nak dapat duit tu...
pernah sampai nangis2 kot penat balik kerja....
so Rai macam hargai hasil titik peluh Rai tu...
ha.. camtu la...
Kitorang nie insyallah..adalah tengah merancang "something" sikit2 pasal masa depan..
so Rai macam nak dia serius la...
"takpela abg, nanti kita berumah dalam kete abang je wokeh...."
kalau nak masak/bake cake, leh guna ekzos kete abang.. ala2 dapur arang gitu.. auw. Wiper kete abang lak leh jadi mixer.... kih2


sebab serius rai dah start wat saving dari sekarang k...
yang idzmi nie plak rasanya dah habis >RM 20 RIBU kot semata2 untuk kete dia tu.
ha..
better gi buat down payment leh beli kereta lain kan?
betul tak...
haih.nak cakap banyak tak leh lak..
duit dia kan...
bukan duit rai..
lagipun rai takde hak kat dia..sebab belum jadi tunang/isteri pun lagi...
Siapla kalau dah jadi isteri nanti...
daku cabut tayar kete dia pastu ganti tayar beskal.
ha... lagi stylo. banyak jejari.haha.
bior jerit2 meroyan2 pepagi nak p kerja.. kih2..
hehe. gurau jerk.


sekarang kitorang dah slow sket gaduh pasal ni la..
sebab Idzmi dah janji nakmo convert2 lagi dah...
tapi..pada suatu pagi yang hening...
CIK RAI ni terperasankan something....
pukul 4 pagi malaysia terus call Idzmi...


Rai: ABANG!!!! nak tanya nie... ritu bby kira abgnye sport rim bintang nye tu ada 6 bucu je... Ni nape lak gambar baru kete abang nie sport rim nya ada 10 bucu lak nie... abang tuka sport rim lagi ek... eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.......ritu janji pe... bape abang habis lak kali nie????


Gambar lama


gambar baru


Idzmi: terpisat2....Erkkkkkkkkkk... Habis kantoi dah. mane de... abg tuka same suka ngn kwn abgla.... huhu


memang geram wokeh ngan dia masa tu.Rai punya muka jahat dah keluar dah...
esok Rai dah plan nak sabo(sabotaj) dia.
Rai de password facebook dia.
esok tu habis facebook dia rai tukar sume. Profile picture pastu siap upload gambar pelik2 dalam folder kete dia.hahaha.
sebab pepagi sampai petang dia busy kerja.
ni la masa yang sesuai nih... wat JULY FOOL.haha.

Nie pic asal profile picture dia....







ha amek. KETE GIGI sebagai new profile pic anda.wakakakkakaka



Bukti profile beliau sudah bertukar dengan jayanya... kah2.


Gambar lain2 yang rai upload dalam folder kereta passo kesayangan dia...haha. dia sangat2 menjaga ok kualiti picture kereta passo dia untuk diupload ke folder tu.. haha. pe agaknya rupa dia lepas tengok gambar2 kat bawah nie.. mahu hijau biru tahan marah kan2.. kan2.. keh2


haha. haih.gambar budak kecit manela rai amek nie.. keh2...
nie konon2 gambar idzmi kecik la..




abang.convert ar gini.baru stylo... huhu



wheelbarrow pun mahu kale merah. kete terbaik.kih2




Sport rim terbaik yang abang leh consider tukar pasni....



Nie pun. baru la leh jadi gergasi jalan raya...



Gambar mr.bean nie Rai lupa pe motif rai letak...



Gambar ni pun tak diketahui motif Rai letak.hahahaha.



Gambar nie buat Rai gelak cam nak tercabut usus



Tak dapat bayangkan kalau Idzmi yang bawak kereta nie



hehhehe.. nakal2.. hahha.. pas je Idzmi balik dari kerja...
dia terus call rai.. rai pulak buat2 tido...
kih2.....
hehhee..
keh2... tapi Idzmi nie Rai respect pe tau.
sabar dia..pergh... sangat penyabar orangnya...
selama 3 tahun nie.. tak pernah sekali Idzmi jerit/tengking/marah Rai.
Kalau dia marah dia akan diam je. so Rai tau la dia ngah marah tu. huhu.
Tapi kali ni dia siap leh gelak2 + cool je even facebook dia dah jadi carca marba.kah2
ampun yayang. ritu daku geram sangat wokeh....
malas nak membebel lagi.
nak guna taktik lain lak..haha


tapi...
dia balas dendam wokeh...
dia sabo letak picture nie kat wall facebook Rai...

caption idzmi: hehe.. bby nie la choc indulgence cake.... =P


eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....
tapi kena diam je r..
haha.
sebab daku yang mulakan dulu.
waaahhahaahhaah...
entah pape je kitorang nie..
macam bebudak je r.


ha...
citer atas ni dah tutup k...
then semalam lak....
Idzmi join Autoshow Daihatsu kat Shah Alam..
Dia menang no.2.
daku ni plak asal entah mood tak berapa baik 2,3 hari ni...
wat tak kisah je dia cakap dia menang.
kesian dia masa tu. hurmm.. Rai tahu Rai tak patut buat camtu...
tapi Rai nie degil + keras kepala orangnya...
entahla.Rai ni macam tak leh dengar dah citer pasal kereta dia..
rasa sensitif rasa gunung berapi nak meletup2 je...










petang tu after autoshow,Idzmi tolong rai amek barang2 bakery yang Rai beli kat Kedai Kak lea kat Putra Heights.
then Idzmi kena hantarkan barang2 tu ke rumah Rai kat Puchong...
sebab Rai nak minta tolong papa poskan ke Moscow nanti...
Papa busy kerja..tak dapat nak ambilkan barang2 tu..sebab tu minta tolong Idzmi..
hurmmm kesian la plakkan....Dahla dia tolong ambil and siap hantarkan ke rumah Rai.


rasa tak sedap hati.tapi ego tetap tinggi..
saja call mama tanya pe mama masak ntok Idzmi...
Mama siap masakkan ayam lemak cili api favourite Idzmi ok!!
amboi manja betul..
then tercerita la pasal benda nie....
Mama Rai sayangkan Idzmi sangat2...dah anggap cam anak sendiri.
sebab mama kenal dia dari kecik2 lagi sebab kitorang pernah berjirankan...
Mama selalu cakap dia budak yang baik dari kecik.
tak baik Rai buat camtu...
pastu mama nasihatkan la...cakap Rai tak leh pentingkan diri sendiri...
dalam sesuatu hubungan,kalau sorang panas.. sorang lagi mesti kena sejuk...
Kena tolak ansur...dah minat/hobi dia camtu...
Rai kena la terima..
Mama cakap lagi,cuba kalau Idzmi yang larang Rai baking/masak..
pe Rai rasa??
hurmm..betul juga cakap mama tu....
hurmmm.. hati dah bersarang rasa serba salah.


terus call dia..Rai minta maaf semua...
Then dia pun janji ngan Rai nak slowkan sket...
Kalau convert pun tak buat sampai kos melampau2...
kitorang pun dah janji nak kumpul duit sama2 untuk masa depan...
Rai pun say la congrats sebab dapat no.2 autoshow tu..
kemain suka dia lagi... yerla..mesti la dia tunggu ucapan tahniah dari Rai kan...
"maafkan bby abg"


oklah..
then mood Rai kan dah ok kan....
Sekali malam tu nampak lak gambar nie kat folder someone upload....




eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
salam tangan then leh sengih2 lak 2 orang nie...
kot ye pun nak bergambar..
jangan la sampai rai terjumpa gambar2 camni....
hangin betulla..
siyes dah cam kingkong Rai masa tu...
tetiba darah terus menyirap rasa cemburu.
sedangkan tak sepatutnya rai perlu de perasaan camtu..
haih entahla.
Rai ngakula kadang2 Rai ni jeles tak bertempat..
dah ke laut dah fikiran rai masa tu...


Rai senyap je.malas nak cakap...
takde mood betul masa tu..
Idzmi call2 rai tak angkat.
actually rai tahu kenapa rai moody..
biasela perubahan hormon perempuan setiap bulan.
hahahha..
mana tak sensitif semacam.


tapi dah lepas kena pujuk... ok balik la..
keh2...
hurmmm..
kitorang dah berbincang benda nie elok2 semula....


pengajaran yang Rai dapat dan apa yang perlu rai baiki dari kesilapan diri sendiri :


1) Kalau pasangan kita dah minat something,even kita tak suka... kita perlu bertolak ansur sikit. maybe nak nasihatkan pun kena pandai guna caranya + cakap elok2 + slowkan aktiviti dia tu sedikit demi sedikit... Tak boleh sekaligus. Nanti dia akan rasa terkongkong.

2) Bersyukur minat dia hanya pada kereta.. Kalau minat perempuan lain macamana? tak ke haru biru??? Kalau dia belanja perempuan lain guna duit dia??? ha.. lagi la naya kan.... so Rai cuba berfikir positif ok skrg...

3) Biarkan dia hidup enjoy dengan life bujang dia... Nanti dah kahwin... Mana tahu dia akan berubah... baru leh nak serius sket sebab kita ada hak kat dia... keh2...

9 budak2 comel:

r0sCha said...

hai rai~

hehe. funny bace entry rai. tp ade sket persamaan ngn sy. kekeke.
actually,syuti pon minat gila pada KETETA. tp bkn kereta moden cm idzmi tuh.die gila kerete antik.dolu2 punya. haish! setakat ni die dh beli 2bijik keta kt kk tuh. kete tuh kire leh bwk tuk drift.tp dua2nye 2nd hand la. tp klu 2nd hand pon,plus nk repair lagi...dh bape RM kan..2 yg slalo gak tarik muncung ngn die.

last time g sbh, ade la die pick up sy pnjm kete mmbe die.ala2 enjin turbo punya.tp old version nye keta.mak aih..! punya la riang ria muke bercerita ngn sy psl kete 2. n ckp stp ari ahad die akan kuar n tgk geng2 kete drift wat practice kt 1 tmpt tuh.siap bwk sy lagi.then pas sume tuh,st BEBEL la kt die. seronok sgt ke sume ni? baek duet tuh smpan. then die jwb: ala,sy suka kereta jekan.abes duet pon kt keta.buang masa pon kt keta.naseb la sy ni bkn suka prempuan.[same statement cm entry rai] huhu.

so,moral of the story: aish,mmg sng nk ckp supaya control prasaan cemburu tuh. tp klu dh cembru,xleh wt ape dah even die GILA pd bnda xhidup tuh. haha :)

MiSS NaDieYA said...

huhuhu..klakar la korg ni...sy asyek gelak je spjg bc entry ni..huhu..mcm tunang sy die minat kumpul replika mcm robot2 transformers,anime n etc..kdg2 kite pelik sbb ape la dierg minat mcm tu..buang duit je kan?..tapi dh minat die ke c2..parents awk mcm parents saye gak..mcm tu la dierg nasihat..ape y die ske jgn halang die..bia je die,sbb tu duit die..sbb die pon tak pernah halang kite..tapi mcm rai ckp,maybe skg die takde tanggungjawab lagi..tapi bile nanti korg dh kawen, die ade tanggungan maybe die dh tak bt g2 =)

iqafi said...

hehe..tahniah idzmi sbb menang..:-)

tkpe rai,ika paham..my bf pun pnh bawak dating kat kedai kereta..adeh..hehehe..

tapi lama2 rasa mcm comel pulak dorgnye minat ni..dormal la tu lelaki kan..:-)

@rin @hamad said...

kak rai...
kronologi cerita yg sgt mencabar..
heheh..ada pasang surut klimak sume ade..heheh..sgt besh hokey..

comel je post kali nie..sangat2 2 lah comel..

kak rai pun da leh terima minat idzmi n idzmi pon dah jnji nk lesskan psl kete..ok2..yeayyy..da settle..

kak rai prac leklok ea..awiz luv uuuu..heheh

si[jari] telunjuk said...

weee..mmg pnjg entry nih....thniah,sbb sy dh berjaya bc smpai noktah terakhir...mmg bny pengajarannya...ngee....korang mmg sweet couple la:)

izmichi said...

Thanks syg coz memahami abg. abg jnji k slow2 xnk membazir agy wit.hehehe I LOVE U BBY!!!

cracked bunny said...

wah2 kete dia.hehe biase la lakii.mmg mcmtu.kdang2 geram jugak rse.klo dgn kete membelai2.gf tak pon. ;p

Priya Krishnan said...

Kak Rai..
rasa lawak plak biler priya baca entri nie.. cOz priya ingt i seOwang jer yg makan ati ngan hObi bf kat dunia nie.. rupe2 nyer ader lg owang laen..

Tapi krish x GILA sgt pada kereta.. walaupun dier pOwn ader gak cOnvert2 cam2.. kereta satria neo dier tue..
sipa ader sticker2.. skirt2 lagi kereta tue.. tp minat dier lebuh kat bOla.. kadang ajak dating kat kedai mamak jer.. semata2 nak tengOk bOla..

dah nasihta pOwn x nak dengar2 gak..
den sktg dah mula paham.. pernah juga ckp.. biar ar,u kahwin jer ngan bOla tue..
:) rasa lawak plak skrg.. Tapi Insyallah,priya dah leh terima minat dier tue.. lagi pOWn nie kan seasOn FIFA.. x yah ckp ar.. makan ati jer.. sama gak pasni.. ader EPL plak.. haru biru idOp priya jadi nyer..

rasa nyer klau priya bebel lagi..mesti cOmment nie lebih pnjg dari entri rai kang..
wakaakaka.. nyway Happy Baking Darlz.. :)

terdampar dipinggirkan said...

tak jugak..ada lelaki yang gilakan jet..flight...rc flight..