KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, July 20, 2010

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA versi perantau. Tak payah kukus.


Kuih Tepung Pelita

Salam semua...
semalam 19th July 2010...
Birthday Papa Rai yang ke-49...
hehe... semalam tepon papa untuk wish...


Rai: Happy birthday pa yang ke-49... Moga panjang umur and dimurahkan rezeki yerk pa..


Papa: hohohoho... terima kasih kaklong.mane de 49... 29 la... hahahahaha..... mana birthday cake papa...kat sana tu masak2 gak.. pelajaran jangan lupa..... pastu jangan nak gemuk2... diet... nanti takde orang nak pulak.... bila nak balik? papa dah rindu nie nak makan masakan kaklong.


Rai: hahaha.. ish papa nie... 29 la sangat ek pa... kua2... ala pa.. birthday cake papa kira hutang la dlu k... kih2... lorrrr..sekarang cuti ar pa... memang la banyak masa nak masak2... kih2. iyo2 pa... nak diet la nie.... hahahahahaha... kaklong pun rindu semua, pa.... =)


haha. rindu nya kat Papa and family Rai...
hik2... Papa Rai tu garang wokeh....
Tapi dah lama2 kenal... ok je...
hik2


Masa Rai zaman kanak2... papa masih berkhidmat dalam tentera...
so rutin harian memang macam askar wokeh..
Mandi mesti awal.mandi petang paling lewat kol 6 p.m.
Pastu bila makan.. jangan nak berani2 tinggal sebutir nasi pun dalam pinggan..
Makan mesti bersih licin pinggan tu...
Jangan mimpi tak habis makanan...
ha.. makan la kat situ sampai muntah...
papa rai pantang orang makan tak habis.
so ambil ikut mampu.jangan tamak.


Lepas makan lak... basuh k pinggan masing2.
jangan nak tinggal2 suruh mama lak basuhkan...
Masa makan..semua orang mesti ada kat meja makan.
jangan nak kejap sorang makan.kejap lagi kang sorang makan kat tempat lain..
ha.. tidak yer. semua orang kena tunjuk muka kat meja makan even makan sikit.
Bila kemas pun.. kena kemas sama2. ada yang bersihkan and lap meja,ada yang masukkan lauk dalam peti ais.. ada yang kena masak air...
ha.. semua kena buat sama2...


Bila panggil papa,mama, adik2 atau orang2 lain..
mesti budi bahasa.
lepas jawab pertanyaan atau nak menyahut bila mama/papa panggil..
hujung dia mesti ada.. papa/mama/kakngah/atau pape panggilan la..
macam..
"yer MA... kenapa ek mama panggil kaklong tadi yer MA...." "Tak PAPA....kaklong janji tak buat lagi PAPA" "Mana ada kaklong wat camtu PA" "baik MAMA. kejap lagi kaklong buat yer MA..."

ha.. hujung2 tu mesti ada wokeh...
yerla... askar dah biasa kan..
macam jawab.. "yer tuan" , 'baik tuan"
ha.. so ngan daku2 sekali dah kena training cmtu ar...
memang dari kecik papa didik kitorang semua.
Papa memang ajar kitorang berdikari.
tiap2 hujung minggu...
adik2 rai semua even yang sekolah rendah darjah satu tu...
kena basuh baju sekolah + kasut sekolah sendiri.... iron baju pun sendiri...
papa+ mama dah ajar macamana nak sental + iron baju since kecik...
iron baju pun cam askar...
dia punya line kat lengan baju + seluar tu mesti tajam...sampai cucuk jari pun leh berdarah (ok ni tipu)... HAHA.
takde nak double2 line macam landasan keretapi ( ni papa cakap)...



Soal pelajaran lagi la...
baca sifir dari umur kecik lagi.kena hafal..
tak dapat kena rotan tau.
kalau kena tengking, sampai rasa nak terkencing pun ada...
masa sekolah dlu....
kalau dapat markah bawah 90% .. tak kisah la 88% ke...
ha... memang siap la balik rumah tu...
papa nak semua kertas 100% je k...
kena marah punya kalau buat kesalahan cuai...


tapi rai bersyukur... mungkin sebab didikan papa nie buatkan rai lebih matang and rai memang seorang yang boleh berdikari.
letak lah rai kat mane2 pun..insyallah leh survive..
serius.. nie bukan puji ke apa.jangan nak salah faham...
mama n papa pun tak risau sebab tahu rai boleh uruskan diri rai sendiri.


macam Idzmi dulu la.. masa mula2 nak mintak permission bawa Rai keluar...
Perghh.. gigil2 lutut dia nak cakap...
Kalau nak tepon tu lagila..
dia kena mundar mandir dulu..warm up sket..
lompat bintang...buat push up (ok.. ini Rai tipu)... untuk mendapatkan kekuatan...
hahaha.
tapi sekarang dah ok... dah kamcing dah.. hehehe.


Papepun..Rai sayangkan Papa sangat2.sebab papa dah banyak sangat2 berkorban untuk Rai selama nie... Thanx papa....


oklah...entry dah jadi panjang berjela....
korang suka makan tepung pelita?? ha... bila pergi pasar ramadhan... kuih nie antara menjadi pilihan hati..betul tak...
kat sini takde jual daun pandan and tepung beras...
so rai hanya guna paste pandan and bekas dia pun guna bekas plastik je...
tapi serius senang nak makan kalau letak dalam bekas plastik...
cuma kewangian pandan nya kurang la kalau tak guna kotak pandan macam picture kat bawah nie......


pic nie credit to google.


tepung beras rai bawa dari malaysia...
kalau nak ikut resepi mama rai... kena kukus semua...
kat sini rai takde kukus.... so....
Rai ikut resepi yani from myresepi.com
tapi rai modified sket2..sorry yerp. sebab rai takde daun pandan yang fresh untuk diambil airnye.
and rai mudahkan kepada bahan lapisan hijau dan bahan lapisan santan


Bahan2 membuatnya:


Bahan lapisan hijau:



1 cawan tepung beras



1 cawan gula



1 sudu teh paste pandan (dicampur dengan 1 cawan air macam picture bawah...korang leh ganti dengan 4 helai daun pandan fresh dikisar dengan sedikit air.lagi sedap. rai buat ikut barang yang ada je k)



paste pandan + 1 cawan air


sedikit pewarna hijau jika suka warna lebih terang



secubit kapur di bancuh dengan 1 sudu teh air macam picture kat bawah nie. (jangan bubuh banyak2.. kang pahit..nie untuk kentalkan dia je...)



kapur yang dah dibancuh kat picture atas.



4 cawan air



Bahan lapisan Santan:


4 cawan santan



4 sudu besar tepung beras


sedikit garam



Cara2 membuatnya:


1. Campur sebati semua bahan2 lapisan hijau. Pastikan semua larut jangan ada berketul2..




2. Masak atas dapur,sentiasa kacau tau. jangan tinggalkan.. kacau hingga ia menjadi licin dan berkilat.




3. Tutup api bila ia dah pekat macam nie.... Boleh tuangkan dalam acuan.



ha.... masukkan ke dalam bekas yang anda suka...


kemudian jom kita buat lapisan santan dia pula....


Cara2 membuatnya:


1. Campur sebati bahan2 lapisan santan... garam jangan lupa ek... bubuh sedikit.



2. Masak di atas dapur... Sentiasa kacau juga untuk mengelakkan ia meruap dan berketul2..



3. Kacau hingga ianya pekat... Tutup api..dan boleh di tuangkan ke atas lapisan hijau tadi....



ha... dah jadi.. cantik tak? masukkan dalam peti sejuk.... makan sejuk2 baru sedap!


Boleh la korang buat masa ramadhan akan datang nie.. tak payah beli2 lagi dah... lagi puas hati =)









salam sayang,raihanna.


7 budak2 comel:

mcjust.lol said...

waaaq.. ni teknik baru ni, tak payah kukus. ;))

Zaliedana said...

Salam Rai..1st time kak kenal blog rai nih time nak cari resepi Mee Rebus,pastu terus jatuh chenta n follow blog nih..Minta halal yer kak amk resepi2 kat blog rai nih..

Liyanaa. said...

sedapnyaaaa. okay pasti akan di cuba. tq rai :)

~ceRRy beRRy~ said...

ohhh...
fav ifa tepung pelita nih! =))))

ifa pn x reti buat. hihi...

asz_miza said...

Salam Rai,

asz da cuba resepi ni semalam..tapi tak letak dalam tupperware, letak dalam daun pandan lipat jadi empat segi..memang super duper sedap..thanks for the recipe Rai!

нурул надя = nurul nadia said...

klu takde kapur tu agak2 bleh ke x ek? nk try la nnt.. heheh...

Anonymous said...

Wah..terbaikkk... x payah kukus..dah jatuh hati dgn blog ni..mintak share yer..-lutlut anna