KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 14, 2010

Sup Sayur Tofu Telur. yang ringkas dan mudah.


Sup sayur tofu telur.


wah. sedar tak sedar masa rai taip entry nie...
rupa2nya ini adalah entry yang ke-200.
herkkk...
banyak gile rupanya yang daku dah membebel cam mak nenek sepanjang blog nie wujud...
haha...


oklah... ni sebenarnya adalah update ekspress..
bukan keretapi ekspress rakyat yer. hehe...
okies...
so rai bagi resepi simple je k...
taip sikit2 je.. hehe..
kalau korang kekontangan idea nak masak apa...
leh cuba masakan nie...
mudah sangat2.cepat disediakan...


nie adalah resepi sendiri.
actually ia tercipta bila kemalasan melanda.hahaha....
so nama dia pun rai letak camtu jela ek... kih2.
ish nama tak glamour langsung.
suka hati je kan.. haha.
takkan nak bubuh nama,
Sup sayur tofu telur teratai layu di tasik madu plak kan...
hehe..
gurau je.


adik2 rai suka makan lauk nie...
mimi kalau rai suap bertambah2 and laju je dia makan kalau de lauk nie..
simple tapi insyallah sedap... hehe
pernah makan tofu telur?
lembut tau dan sedap...


oklah.... ini bahan2 membuatnya:




3 tiub Tofu telur..



Potong nipis2 tofu telur nie yerp.



1/2 kiub pati ayam



1 sudu besar sos tiram



Cili merah, bawang putih,halia,bawang merah dihiris halus



Cendawan, carrot, babycorn dan brocolli
(leh ganti ngan apa2 sayur ngan korang suka k)


1 cawan air



1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air



Cara2 membuatnya:



1. Goreng tofu telur dalam non-stick frying pan. tapi jangan lama.



2. Ketepikan seketika




3. Tumis bawang putih,bawang merah dan halia sehingga garing dan naik bau.




4. Masukkan air dan kiub pati ayam.




5. Masukkan sos tiram.




6. Kemudian masukkan pula sayur-sayuran tadi.




7. Masukkan tofu yang telah digoreng tadi.



8. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung tadi untuk memekatkan kuah. Rasa garamnya.Jangan bubuh terlalu banyak garam nanti kuah anda terlalu masin sebab dah ada sos tiram dengan kiub pati ayam. Jika terlalu masin,jangan panik. tambahkan air dan bancuhan tepung jagung lagi.



sedap dihidangkan panas2...







2 budak2 comel:

♥♥ eija ♥♥ said...

wahhh...
sekarang blog adik rai dah jadi blog resepi :)

akak suka :)

akak suka makan tofu telur, kita nie sama test laah adik :)

caiyok adik :)

nurhidayah yaya said...
This comment has been removed by the author.