KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, July 12, 2010

PUDING KASTARD JAGUNG. 5 steps sahaja. Pasti jadi punya!!!. hehe.



Tetiba background blog rai hilang. putih je. adeyh..
bila buka website layout rai tu..dia kata dah tak available.
haih.
isk2..
so rai tukar layout colour brown nie.
walaupun tak puas hati...
tapi boleh la colour nie kot..
susah rai nak padankan ngan font entry yang sedia ada...
janji boleh baca la ek..
hehe


Kejapnya 2 hari cuti.
tak puas. hari ni dah start practical semula.
Hope minggu nie berlalu dengan sangat pantas.
Apa yer rai buat 2 hari nie?
hehe...
Sabtu takde buat apa2 pun.
Semalam lak kitorang berpicnic sakan kat Park depan hostel...
Masak2.Makan2.
hihi.
Then balik2 terus Rai tidur. Keletihan.
Ni pun bangun kejap. nak update blog.
hehe.


Oklah,kali ni tak nak cerita panjang2.
Pot luck semalam rai buat puding kastard jagung dengan Kek Marjerin.


Kek Marjerin yand dimarblekan.hehe. before masuk oven



Kek marjerin selepas dibakar 45 min.


Rai nak bagi resepi Puding Kastard Jagung.
Memang senang sangat2 nak buat dia k..
Siapa je yang tak suka makan pencuci mulut ni kan?
Rasa lembut,manis and aroma jagung dia memang ummpphh la.



Bahan2 membuatnya:

Bahan A:

250 ml susu cair (sini takde jual.rai gantikan dengan susu segar 6%)




130gm tepung kastard




Bahan B:

750 ml susu cair (rai gantikan dengan susu segar 6%)



150gm gula pasir (sape suka manis sikit leh tambahkan lagi)



1 tin jagung



Cara2 membuatnya:

1.Bancuhkan bahan A. Kacau sebati sehingga tidak berketul.




2. Didihkan 750 ml susu dan gula di atas dapur.Jangan tinggalkan. Kacau selalu untuk elakkan dia meruap.



3. Masukkan jagung. Kacau rata.




4. Masukkan bahan A ke dalam bahan B. Mula2 adunan akan menjadi cair.. Lama kelamaan dia akan menjadi pekat.







5. Kacau hingga likat dan masukkan ke dalam loyang. Sejukkan pada suhu bilik. kastard akan mengeras sendiri. Kalau nak lagi sedap,masukkan ke dalam peti sejuk.




kali nie rai tak sempat nak snap picture kastard kat atas ni versi yang dah potongnya. dah habis kena ngap. keh2... Nie ada pic kastard jagung yang lama rai buat....





Dah cam cheese Tom and Jerry plak dah nie..












Jemput makan...


Selamat mencuba... dijamin jadi punya... hik2..



Salam sayang, Raihanna


5 budak2 comel:

deus X machina said...

antar kat s.alam leh?
erk888

♥♥ eija ♥♥ said...

:)

nie pun favorite akak jugak nie hehe...
senang nak buat hehe...

Azilla said...

salam rai...nak tanya kalau akak ganti corn tu ngan sweetcorn bleh x? sbb akak xsuka sgt jagung besar2 tu...;)

cuu said...

Awat kami ikut respi ni tapi tak boleh potong ek?jadi lembik

Anonymous said...

Bring 2 cups of water to a boil and add the red quinoa.
People who find themselves participating in fat loss also need dietary
supplements to help keep them healthy. Omega 3's are most prevalent in fatty, cold-water fish.


Here is my website: Chris Ashenden site web, ,