KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, January 31, 2009

Apam Balik la plak!

Saje2 nk letak gambar... keh2...




Jom dok sini.. keh2

Kanak2 Riang bermain buaian...




Sejak beberapa hari nie.. rai asyik berimaginasi macam2... keh2.. bukan ape.. asyik teringin nak makan pelik2 je.. sampai satu tahap daku rasa tak tahan sgt2... sampai tahap da meroyan2... + mimpi2 tengah makan sedap2... so terus msg mama daku:

To Mama:

Isk.. Mama, along teringin r nak makan gulai udang lemak cili api campur nenas yang mama masak... (mama,sila baca dengan nada syahdu dan sebak) sini Nenas dia tak masam... tak tahan sgt2 nie nak makan.. takpela.. biarla anak mu ini kempunan.... isk isk isk.. sob2... (nangis2 penuh derita + kesengsaraan)... pastu nak sgt makan asam pedas ikan pari + terung... pastu kadang2 teringin nak makan apam balik..... nak minum air soya... huwaaaaaaaaa... camana ni.... nak sgt2 sekarang la Ma.... Tolongla... terlalu menginginkannya.... sini takde bahan2 nak wat mende2 tu.. isk2


*ngade nye dak nih* tapi xpe.. mama ku sgt sporting k.. hehe... teman bergosip + sahabat sejati ku jua...

*aik* lambatnye plak mama balas msg... da tak sayang daku lagi ke???


ish2.. xleh jadik nie.... wat2 salah miskol la... Pastu ku msg mama balik....



To Mama:

adeyh2.. sorry2 ma.. nak call Idzmi ter call mama plak... hehe.. sorry tau....



keh2...... hope taktik berkesan.... keh2... hohoho(gelak santa claus durjana)


*ha... balas pon*


From Mama:

sorry2 reply lambat. handset kat bawah tadi....ish2 anak mama nie.. biar betik... jangan smpai camnie ek anak... nanti along balik.. mama masakkan pe je k yang along nak... Sabar ek sayang... Da la senyap je seminggu nie... Duit ada agi tak nie?


To Mama:

isk.. tapi along sgt2 teringin nak makan lorr.. siyes tak leh tahan dah ni.... takpela.. biarla ku bawa diri yang lara... kang jadik melur dalam batu belah batu bertangkup kang... isk2... Mama and semua seyhat x? (baru nak tanya ke) ... Papa seyhat x ma? Duit papa seyhat? (nada lemah gemalai) keh2... anak kat sini tiap2 ari makan nasi berlaukkan garam semata... da kurus melidi sampai nampak tulang temulang je nie....



*taktik menanyakan duit poket untuk bulan ini*bulan dpn baru MARA masok duit.isk. lambat agy nk tnggu... rai da pokai la.. adoi2..



From Mama:

ok nanti mama btau papa ek... papa tanya nie... papa tgk blog along.. asyik masak + wat cake je keje... BELAJAR ke tak tu? papa kata tengok cam makin tembam je....



erkkk... gluppp (telan air liur berliter2...... daku da tercekik + tersedak... Uhuk2... terbatuk2 plak!!)



isk...



ish2.. mesti la study.. saya sgt rajin di sini... keh2.... mati daku.. papa ku garang tau... hik2... time kecik.. daku tak hafal sifir.... siap la..... pastu kalau homework daku wat cincai2.. papa/mama koyakkan je buku daku.. then soh wat balik.. nanges2 daku... time pekse lak kalau markah bawah dari 95.. mmg siap la daku kena rotan... isk isk ... sangat2 garang... sebab tu dulu setiap kali nak exam.. daku mesti teringat2 je rotan tu... kalau dapat markah bawah dari tu.. daku sorok2 kertas exam kat celah2 katil..keh2.. tapi sepandai2 tupai melompat..akhirnya lompat jauh jua... hahaha.. kantoi gak weyh! haha.. budak2 mane tau menipu.. keh2.. tapi even papa garang... rai sgt sayang ngan papa.. Papa tabah orangnya... Rai tau papa caring sgt2 tapi papa tak tunjuk. Thanx pa!


Balik pada cerita kat atas.... pa.Masak2 + wat cake??? sekarang kan tengah winter break pa... so tengah cuti2 lorr nih.... bosan tatau watpe dalam bilik! Tembam??? ooo sebab along ikot sekali POLAR BEAR ber HYBERNATE... keh2... tak leh jadik nie... agy 5 bulan tinggal nak balik.. KU kena BERDIET! fuh2.. harap2 kali nie berkesan..keh2



isk2.... K la.. nie r..siyes daku tatahan nak makan mcam2... tapi rini daku nak try wat apam balik! dlu selalu je ngekor mama gi pasar malam beli macam2 makanan termasuk apam balik... tapi seingat daku yang paling best apam balik kat jaybee..die letak kelapa kat dalam apam balik tu.. fuh rasa die.. (meleleh lak air liur kat page nie kang) ...sorry2.. terlebey sudah! hahaha...



so daku p la blog walking kat satu website nie.... jumpe la recipe apam balik nye.. tapi masalah nya daku takde acuan apam balik tu... tapi takpe... try wat guna frying pan la! haha... tapi rai tambah vanilla essence dalam recipe nie..sebab rai x bape suke sangat bau + rasa telur..


nie la apam balik ku! ngeh2...





Bahan2:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
sebiji telur
1 1/2 cawan fresh milk
1 sudu teh vanilla essence
sedikit pewarna kuning

sedikit kacang tanah yang da digoreng (tumbuk kasar2)
sedikit sweet corn
sedikit gula pasir






actually rai dah beli bahan2 nak wat siap2 kelmarin... tapi kan... rai beli jagung dalam tin. ingatkan macam kat Malaysia nya.. already sweet... tapi bile bukak... jenis yang mentah nye agy tu... haish... bengang la jugak.. rupe2nye sni tade jual yang sweet nye... cmne nie... daku pon suke suki je la... wat experiment sendiri camna nak jadikkan die manis... haha... daku panaskan sket susu atas dapur then campurkan jagung tu... then masukkan sket whipping cream... after dat masukkan beberapa sudu gula... then masak sampai die pekat and jagung tu hancur sket... ha.. jadik pon sweet corn... haha...





Cara2 membuat:


1. Pukul telur + gula smpai kembang.
2. Masukkan soda bicarbonate + baking powder+ fresh milk+ vanilla essence...Pukul semula...
3. Then masukkan tepung sket demi sedikit.. Pukul lagi sampai semua sebati dan tak berbintil2...
4. add sedikit pewarna kuning sebab taknak nampak pucat sgt apam balik tu...







Bila dah siap adunan tu... sapu sedikit marjerin/minyak kat keliling acuan apam balik/pan... Ambil satu atau dua senduk adunan tadi (ikut suke ketebalan camana)... and tuang rata2 dalam pan tu... tutup pan tadi ngan apa2 cover... supaya bahagian atas die tu masak.. bile hampir masak2 (still lembap2 sket)... Taburkan kacang tanah + gula pasir + jagung.. Tutup semula and biarkan sampai masak betul2.. Angkat... lipat 2 and sapukan marjerin kat 2 belah bahagian permukaan apam balik tu...


Apam balik kena makan panas2.. kalau da sejuk serius tak sedap...





akhirnya terlerai sudah rindu ku kat apam balik! keh2...





Happy viewing....





Thanx kawan2....

16 budak2 comel:

B@drul said...

ha.. tu la nak tanya jugak.. amik medic ke amik course memasak kat sana.. hhehehe

m'Z faRa.. said...

hahaha,,..
rai dye amik kursus masak sambil wat medic...
ekekeke....

zino said...

apam balik dapat makan panas panas tu sedap tu.. hehe

KhaLifah feDi said...

emm sedap yer..my feveret ni rai

vidadarisakura said...

rai..
aku kompiush dengan kemahiran ko ni??


hee
mari jadi adik aku..


sila masak utk kakak dik..

haha

@nnap3jelov3b@by said...

KAH KAH KAH TERER NYER RAI NEH BOLE JD 2 IN 1 NEH DOC PLUS CHEF KUI KUI KUI

KhairiL's said...

kecian kan ko yer..
dh idup sbg seorg perantau
mcm2 t'igt

hehe

sparkystar said...

nmpak mcm sodap,malam nie nak makan apam balik la.ari nie ada pasar malam..

lya said...

adohai tergoda tgk apam balik tuh!
sys rai nie lawak la

atieus said...

semalam br mkn apam balek..
tetibe sdp giler! muakakaka..
satu keping 50sen! =p

mOhD^.^rAz said...

gurlp...nampak mcm sedap jer..ahak :)
t balik mesia jgn lpe wat untuk kengkawan lak ek..hehehe

Zahari Ismail said...

gua memang gila apam...adus sedapnye

Abu Amirul said...

hi sweetie,
thanks for being my follower.
what a nice blog of u.
doaku semoga berjaya menjadi doktor yang berjaya.
i'll link u into my blog.
ada masa tu sudi2lah ziarah blog i.
againts thanks.
take care.

ayie_helena said...

BESTNYE DYE NIE...DAHLA PANDAI SBB DAPAT BLAJA KT SANA.PASTU PANDAI MASAK PLAK TU..URMMM....BAHAGIANYEE CAMTU..HIKHIK...

Nash Taj (^_^) said...

rai klo amek kos msak xsmpai sbln...dh dpt offer jd chef hehe...yok kte bkak rstorn n kdai kek...nash try cr modal,kte wat bsnes partner amcam...??? hehe...nash tiap2 isnin n jmaat bli apm blik kt psar lmbak...hehe...sdap..!!! rai jd doc pkar msak la ada x..??? hehehe

MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

salam.. jemput add my blog : www.myadha.com