KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, June 30, 2010

nak resipi HOMEMADE CENDOL + PUDING CENDOL?

Semalam adalah hari SABO MENYABO (sabotaj) rai dengan idzmi.. haha. adalah something yang dia buat sampai rai geram... nanti rai cerita kat entry lain k... rai cerita sket dulu. haha. korang nak tengok tak macamana muka korang after 20 tahun??? hehehe...


tu la benda yang rai buat semalam.. kua2... pas je tengok muka rai yang menyeramkan tu.. takut gila! haha.terus cepat2 daku makan balik jamu mustika ratu perawatan wanita yang dah ditinggal makan 2 minggu lepas.. haha. malas gila nak makan.. ada berkotak2 dalam almari.konon2 nak awet muda la sangat kan.. wahahahhaa. geli.


kalau korang nak buat pun leh gak... click link nie ... http://in20years.com/ mula2 rai yang buat dulu.....saja post gambar rai tua nanti kat wall facebook rai.. pastu masa tu tengah webcam ngan dia...


isk2..cmni ke daku tua nanti..


Idzmi:WAKAKAKAKAKAKAKAKKAAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAAKKAKAKAKAKKA.... nie ke muka baby tua....WAKAKAKAKAKAKAKKAAKKAKAAKKAKAKAK


nyanyi lagu FIFA WAKA2 shakira tu kang baru tau.. =P

ok.
sangat menyakitkan ati ok..
dia gelak sampai nak terkoyak mulut.
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
geram gile ok!!!!!


Rai: (nada merajuk) hurmmm.. takpela kalau abg tak nak kat bby kalau dah tua camtu ='(


Idzmi: WAKAKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKKA.. mane de..mesti ar nak kat baby.



Rai: (Muka sedih konon2 pasrah la nie)

dalam hati: haha.... ingat daku baik sangat??? oooo gelakkan daku yer... takpe2... siap japgy...



10 minit kemudian.....




Idzmi: BABY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! apa nie post kat wall org... malu ar abg nanti



hahaha... nak tau ke nape die meroyan???? hahahahaha... rai post picture nie kat wall facebook dia... ha..padan muka.. tadi dok gelak2 muka tua org... muka tua dia agy teruk.hahahahaha...nak control macho sangat kan???


Rai: hahaha.. padan la muka...keh2... tadi kutuk2 orang.. muka abang agy tua tau... kua2... takutla tu.... abeh la abang...haha..abeh la abang ...dah tua boleh berlakon citer THE MUMMY RETURNS. kih2










haha.. then saja suka2 buat nie plak... click sini kalau nak buat juga... http://www.makemebabies.com ...



aha.. nie suka2 je ok.. kang ada plak yang masuk blog nie bagi ceramah and maki2 rai lagi..


huhuhu.bayangkan la.. rai jual dadih buat iklan kat ym pun org panggil "BANGANG".. haha..pastu rai cakap la.. kalau tak suka.. awak cakap elok2 tak boleh ke? mana pergi budi bahasa... suka2 hati je cakap orang bangang + bodoh. kalau rai bodoh.. takde nye rai kat moscow sekarang. sorry cakap cmni.sebab rai geram sangat. camla bagus + pandai sangat!!! at least...


rai buat iklan camtu bukan dapat dosa pun.. dia yang maki2 rai hina2 rai dah dapat free dosa! kua2.. kalau ensem cam ARNOLD SUSAH NAK EJA takpe gak nak poyo2.... dia yang add orang kat ym... siap dulu pernah buat ayat2 nak ngorat.. pastu tak ngaku cakap Rai plak yang add dia... entah bila masa entah orang add.. Rai xpernah la nak add orang yang rai tak kenal... dah jadi camni.. taknak ngaku plak...kua2...tak heran la mamat oiiih. ko jangan nak perasan la... daku bukan bagi iklan tu kat ko sorang... biasala bila bagi semua msg kat contact ym... automatic pe semua orang akan dapat. GILA.meroyan.emo je lebey. pasni masuk surat khabar muka ko... bunuh bini sebab tak buat air pepetang. kua2...


dia siap cakap emo2 naik darah and cakap...."AKU ADA KACAU PUK* KO KE?" isk2.. besar sangat ke isu dadih nie?? padahal sumpah rai tak maki/ mencarut langsung ok.. rai cool je. Rai rasa... dia mesti de pengalaman ngeri kena baling ngan dadih masa gaduh ngan bini/gf dia.. tu yang sensitif semacam bila org jual Dadih.hahaha... takpun dia adalah lelaki istimewa yang ada SENGGUGUT AND PERIOD PAIN... keh2... manusia pelik. malas nak layan org camni.sebab tu rai buat tatau je.. keh2.. baik diam. kang lagi layan lagi dia suka.. huhuhu.. siap ko.. after grad kalau daku jumpa ko kat clinic / hospital tempat daku kerja nanti... daku bagi ko pil hormon pompuan instead ubat yang sepatutnya.hahahaha. estrogen ke.. ha.. bior tumbuh mende yang tak patut kat badan ko. kua2... nak sangat senggugut kan.hahaha... daku kejam wokeh. jangan memain.haha.


+++++++++++++++++++++++++++


oklah..malas nak emo2... letih je. kua2... jom tengok resepi cendol + puding cendol


haha... kalau kat malaysia takde nye rai nak rajin2 buat cendol nie sendiri... senang pergi kedai... beli yang dah siap saja.. haha. tapi kat sini tak mungkin ada cendol dijual.. so terpaksa la buat sendiri k...

Rai amek resipi cendol dari link ni... and resipi Puding cendol lak dari myresipi.com.. (tuntung) terima kasih tuan resipi...



RESEPI: CENDOL


GUMUK2 Cendol ku... keh2


Bahan-Bahan:

2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kapur makan dan dibancuh dgn sedikit air
6 cawan air
pewarna hijau(guna daun pandan lagi sedap)
perasa pandan

Cara.

1.Bancuh tepung beras +tepung gandum dan tepung jagung, dengan air kapur dan air biasa.
2.Masukan warna hijau dan perasa pandan, tapis terlebih dahulu.
3.Masukan dlm kuali yng besar, dan kacau sampai nampak berkilat.. dan tak lekat pada kuali.
4.Angkat dan terap dalam bekas yang berisi air sejuk.

P/s: Terap tu korang boleh guna acuan buat muruku, senduk yang berlubang2 atau pun ...Oleh kerana moscow nie semua benda takde.. haha.. Rai telah melubang2kan satu tupperware dengan mencucukkan paku panas... haha.. so terap saja dan cendol tu akan kuar putus2 dengan sendirinya ok.






RESEPI PUDING CENDOL



Bahan-bahan:Align Center
Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara membuat Lapisan Bawah:




- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.

- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.

-Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.

- Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.


cara membuat Lapisan Atas




- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
Tapiskan air gula.

- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.

- Kocoh kuning telur di dalam santan.

- Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.

- Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

- Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.


Jom makan sejuk2.. =)


6 budak2 comel:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

orang gile meroyan kot tu rai.. hisk. sewel!

Raihanna said...

tu la pasal.. buat iklan jual dadih pun salah.... nape ntah nak emo sangat

Cik Amy said...

Aduhai... Cam sedappp ! dah bunyik2 perot nih ;p

naNa.neRRa said...

rai..rai..
comel aiii anak2 rai ngan idzmi nati..mcm artis korea.. =)
ouhh..ouhh..nana nk try jugeklaa buat puding cendol tu...thanx rai..!

Raihanna said...

cik amy:

erkkk..dah bunyik3 ke perut..hehe... wat konsert ke.. =)

Raihanna said...

Nana:

Thanx nana. haha. mane de.. mata sume tak nampak. macam segaris je gambo2 tu.. kih2...
anak nana nanti agy la cute comey lote... =)