hihi... arini takde mende nak citer.... macam da nak muntah da bace buku... ADOI... banyak agy kena bace beb... mati la... first exam rai.. HISTOLOGY 15.01.09... next exam lak... ANATOMY 21.01.09... dua2 subject berat.... hurmmmm... doakan rai ek kawan2...
i love cooking! huwaaaa... x keysah la org nak cakap pe... ade je yang meluat tgk blog rai nie... eh biorle.. nie blog rai..suke ati rai la nak watpe... da hobi org.. nak wat camne.. x keysah la mende nie nampak sedap ke tak... janji ati rai puas...sebab rai minat... kalau x suke tgk blog rai.. jgn le view! ape la.. benci2 tapi bukak gak! haha...
ha... nie recipe black pepper chicken.....
marinate nie agak2 je kot... nak lagik sedap..marinate satu malam.... pastu bahan2 nak masak..
1 1/2 Onion
4 Garlic
3 tablespoons oyster sauce
1 tablespoons black pepper
1/2 tablespoons white pepper
carrot
cauliflower
potato
1 cube chicken flavour
3/4 cup water
pastu ikut citarasa korang nak tambah pe agy.. leh tambah udang.. tapi dalam recipe nie rai tambah sotong... sebab sni udang sangat mahal.. mampu beli sotong je.. sob2.. hehe....
1 1/2 Onion
4 Garlic
3 tablespoons oyster sauce
1 tablespoons black pepper
1/2 tablespoons white pepper
carrot
cauliflower
potato
1 cube chicken flavour
3/4 cup water
pastu ikut citarasa korang nak tambah pe agy.. leh tambah udang.. tapi dalam recipe nie rai tambah sotong... sebab sni udang sangat mahal.. mampu beli sotong je.. sob2.. hehe....
cara2 nak wat...
1. Hiris halus bawang putih + bawang besar...
2. Potong ikot citarasa carrot, cauliflower + kentang...
3. Panaskan kuali.... agak2 letak minyak.jangan banyak sgt.. pastu tumis bawang putih + bawang besar... masokkan garam..ikot la...
4. Agak2 da garing, masokkan white and black pepper.. pastu masokkan kiub pati ayam tu...takde kiub..serbuk pon leh... pastu masokkan oyster sauce...
5. Bila da rasa sebati masokkan ayam yang da marinate tu... and masokkan sotong atau udang kalau suke...
6. bile nampak ayam tu da kecut sket... masokkan air...
7. dah mendidih kuah die.. masokkan sume carrot,cauliflower ngan kentang
8. Then biarkan smpai kuah die pekat + kentang empuk.. baru angkat....
1. Hiris halus bawang putih + bawang besar...
2. Potong ikot citarasa carrot, cauliflower + kentang...
3. Panaskan kuali.... agak2 letak minyak.jangan banyak sgt.. pastu tumis bawang putih + bawang besar... masokkan garam..ikot la...
4. Agak2 da garing, masokkan white and black pepper.. pastu masokkan kiub pati ayam tu...takde kiub..serbuk pon leh... pastu masokkan oyster sauce...
5. Bila da rasa sebati masokkan ayam yang da marinate tu... and masokkan sotong atau udang kalau suke...
6. bile nampak ayam tu da kecut sket... masokkan air...
7. dah mendidih kuah die.. masokkan sume carrot,cauliflower ngan kentang
8. Then biarkan smpai kuah die pekat + kentang empuk.. baru angkat....
Ok.. da siap.. sekejap je.. haha.. leh la makan ngan nasi panas2... dalam nie rai masokkan daun limau purut... bawak dari MALAYSIA!! haha.. da 5 bulan pon still ok agy...letak kat tempat beku!! hehe.. pastu kalau nak bagi nampak colourful sket... hiris la cili ijau + merah dlm makanan nie... thanx coz view...
0 budak2 comel:
Post a Comment