Hyeppp.. i'm back..
haha.
syok sangat cuti + banyak sangat makan...
tu yang diam je.. keh2..
bulan lepas... adik rai,abanglang tu balik bercuti..
seronok dia balik.. sebab dia suka makan!
so rai rajinla nak masak..
kalau tak... tinggal rai + mama + papa +adik kecik2 je kat umah..
papa pula kalau balik keje..lewat malam..
so takde sape2 sangat nak makan...
Kalau masak banyak2 kang membazir pula..
suka rai bila tengok diorg selera makan...
hik2..
tiap2 ari tanya...
mama: "arini kaklong nak masak ape pulak???"
abanglang: "best la kaklong balik...... macam2 makanan dapat rasa... makanan yang nie pe nama dia long??"
haha...
papa: "mama,nak beli ape lagi ek kat pasar nanti... nanti nak suruh kaklong masak"
so 2 minggu lepas.. abanglang balik semula ke Royal Military College.... Tahun nie adik rai dah Form 5...so rai pun dah rasa sunyi takde sape2 sangat kat umah....
++++++++++++++++++++++
ok.. so rai nak bagi la resepi mee rebus kali nie.. hehehehe....
Bahan2nya:
5 biji keledek + 2 biji kentang
Potong kecil2 and rebus hingga empuk. then angkat and toskan airnya
kisar keledek + kentang tadi hingga halus...
*1 labu bawang besar, 4 ulas bawang putih, 3 cm halia, 2 cm lengkuas
*2 genggam udang kering
*2 sudu besar taucu
*4 tangkai cili kering
Kisar semua bahan2 bertanda *
500gram daging
Rebus daging tadi dan masukkan sedikit garam(untuk diambil air rebusannya)
Sedikit udang segar yang dibuang kulit
goreng udang tadi tapi jangan lama.
Kulit udang jangan buang
Rebus kulit udang untuk mendapatkan airnya...
2 keping bahagian dada ayam..rebus juga untuk mendapatkan air rebusannya
2 biji tomato yang dibelah empat
2 batang serai yang dititik
2 packet mee kuning yang dicelur dan ditoskan..
2 keping tauhu...
goreng tauhu tapi jangan lama tau..
3 genggam kacang tanah yang digoreng dan dikisar halus
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 sudu besar sos cili
dan jangan lupa 2 sudu besar kari ayam di bancuh dengan sedikit air
Untuk hiasan:
cili merah+ cili hijau+ daun sup+ daun bawang+ bawang goreng+ isi ayam yang diracik halus..
limau kasturi
Telur yang direbus.. cantik x? hehe
sawi yang dicelur
taugeh
Cara2 membuatnya:
Tumis bahan kisar tadi
Masukkan serai...
Tumis sehingga naik bau....
Masukkan kari
kemudian masukkan daging yang direbus tadi...
Masukkan air rebusan daging...
masukkan air rebusan udang...
masukkan air rebusan ayam...
masukkan tomato...
Masukkan kentang + keledek yang dikisar... tak lupa juga masukkan kacang tanah yang dikisar halus tadi...
masukkan 2 sudu besar sos cili..
Biarkan mendidih...
masukkan garam secukup rasa...
masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan sedikit air...
Then masukkan tauhu...
Kacau hingga pekat....
Masukkan udang..
biarkan ia mendidih dan likat.. kalau kuah nya tak pekat.. tambah lagi tepung jagung... tapi make sure bancuh tepung jagung dengan sedikit air dulu before masukkan... nanti berketul2...
ok...dah leh dihidangkan bersama2 mee kuning tadi and leh la disusun ngan kreativiti masing2...
selamat mencuba.. pasti tak menyesal!! hehe...
P/s: nantikan entry seterusnya... keletah mimi + resepi puding marble coklat....
haha.
syok sangat cuti + banyak sangat makan...
tu yang diam je.. keh2..
bulan lepas... adik rai,abanglang tu balik bercuti..
seronok dia balik.. sebab dia suka makan!
so rai rajinla nak masak..
kalau tak... tinggal rai + mama + papa +adik kecik2 je kat umah..
papa pula kalau balik keje..lewat malam..
so takde sape2 sangat nak makan...
Kalau masak banyak2 kang membazir pula..
suka rai bila tengok diorg selera makan...
hik2..
tiap2 ari tanya...
mama: "arini kaklong nak masak ape pulak???"
abanglang: "best la kaklong balik...... macam2 makanan dapat rasa... makanan yang nie pe nama dia long??"
haha...
papa: "mama,nak beli ape lagi ek kat pasar nanti... nanti nak suruh kaklong masak"
so 2 minggu lepas.. abanglang balik semula ke Royal Military College.... Tahun nie adik rai dah Form 5...so rai pun dah rasa sunyi takde sape2 sangat kat umah....
++++++++++++++++++++++
ok.. so rai nak bagi la resepi mee rebus kali nie.. hehehehe....
Bahan2nya:
5 biji keledek + 2 biji kentang
Potong kecil2 and rebus hingga empuk. then angkat and toskan airnya
kisar keledek + kentang tadi hingga halus...
*1 labu bawang besar, 4 ulas bawang putih, 3 cm halia, 2 cm lengkuas
*2 genggam udang kering
*2 sudu besar taucu
*4 tangkai cili kering
Kisar semua bahan2 bertanda *
500gram daging
Rebus daging tadi dan masukkan sedikit garam(untuk diambil air rebusannya)
Sedikit udang segar yang dibuang kulit
goreng udang tadi tapi jangan lama.
Kulit udang jangan buang
Rebus kulit udang untuk mendapatkan airnya...
2 keping bahagian dada ayam..rebus juga untuk mendapatkan air rebusannya
2 biji tomato yang dibelah empat
2 batang serai yang dititik
2 packet mee kuning yang dicelur dan ditoskan..
2 keping tauhu...
goreng tauhu tapi jangan lama tau..
3 genggam kacang tanah yang digoreng dan dikisar halus
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 sudu besar sos cili
dan jangan lupa 2 sudu besar kari ayam di bancuh dengan sedikit air
Untuk hiasan:
cili merah+ cili hijau+ daun sup+ daun bawang+ bawang goreng+ isi ayam yang diracik halus..
limau kasturi
Telur yang direbus.. cantik x? hehe
sawi yang dicelur
taugeh
Cara2 membuatnya:
Tumis bahan kisar tadi
Masukkan serai...
Tumis sehingga naik bau....
Masukkan kari
kemudian masukkan daging yang direbus tadi...
Masukkan air rebusan daging...
masukkan air rebusan udang...
masukkan air rebusan ayam...
masukkan tomato...
Masukkan kentang + keledek yang dikisar... tak lupa juga masukkan kacang tanah yang dikisar halus tadi...
masukkan 2 sudu besar sos cili..
Biarkan mendidih...
masukkan garam secukup rasa...
masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan sedikit air...
Then masukkan tauhu...
Kacau hingga pekat....
Masukkan udang..
biarkan ia mendidih dan likat.. kalau kuah nya tak pekat.. tambah lagi tepung jagung... tapi make sure bancuh tepung jagung dengan sedikit air dulu before masukkan... nanti berketul2...
ok...dah leh dihidangkan bersama2 mee kuning tadi and leh la disusun ngan kreativiti masing2...
selamat mencuba.. pasti tak menyesal!! hehe...
P/s: nantikan entry seterusnya... keletah mimi + resepi puding marble coklat....
13 budak2 comel:
haha
lwknye pakwe kak rai !
mesti cuak giler time tu.
hurm. terliur nk makan mee tu. tpi nmpk susah jer cara buat.
gile panjang reepi nih rai.hahaha penat den nk mmbacanya..terer r masak. huhuhu
hehe..
resepi yang akak tunggu dari adik rai hehe
tq mesti akak cuba nanti hehe
meriahnye laa mee tu kecur air liur dibuatnyaa.. rajin sungguh rai masak kan..? huu akak seyes ikut mOod jugaa.. tapi tulaa adik-adik memang suka makan.. kesian depa takde kakak rajin nak masak.. ^^
waaaaa...
menareknyeeee meee rebus tuuu..
tapi leceh gak ek nak masak kuah dier..
huhu sedapnye rai.terliur aku la.dah la kat india ni xde bhn nak di try.bnci tol,waa.sedapnye nape ko xpost time aku kt msia..
p/s:seronok majuk tau.haha.t org pujuk
kak rai
aritu kite nmpk abg idzmi kat kfc wangsa maju
;p
thanks so much rai...tak saba akak nak test power wat mee rebus hee nak bg family akak n family mertua rasa..
thanks so much dear
mmm...sedap nyer rai. Nanti sure cuba punyer. thanks rai.
rai,gula xyah letak ker??
Salam kenal Rai..Minta halal nak try resepi ni esok na..Kalau rajin n sudi buka la blog k.Ct..Baru duk berjinak2 ngan alam blog nih..Mak budak baru belajaq.. ummiesya.blogspot.com
case school in raritan township has scores of [url=http://www.longchampsaclongchamps.com/]Longchamp[/url]
top students
Plastic bags typically are not re-usable and will also be used just the once or twice whereas a [url=http://www.longchampsaclongchamps.com/]Prix Des Longchamp[/url]
canvas bag could be reused and take upto annually and much more. A daypack, for instance, will often carry books many school supplies. Browse in their catalogue with wide collecting [url=http://www.longchampsaclongchamps.com/]Longchamp[/url]
bags and look for an variety of [url=http://www.longchampsaclongchamps.com/]Longchamp[/url]
styles. colors. and measurements which could match your business need.
best.. sampai lapar lak...
www.sneklazat.blogspot.com
Post a Comment