KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, July 30, 2010

SUMMER di MOSCOW dan Jom UBAH SELERA. RESEPI AYAM MASAK HALIA...

AYAM MASAK HALIA


cuaca kat moscow bertambah panas.
macam nie rupanya rasa summer...
sebab sepanjang 3 tahun nie..
rai tak pernah rasa summer..
tiap2 tahun masa cuti summer daku akan cabut balik awal ke malaysia.
haha...
so tahun nie.. merasa la sebab tak balik.


tidur mesti berpeluh melekit2 cam mandi ngan air gula...
muka lak berminyak2..
kalau perah minyak kat muka...
dah leh lepas goreng 2 ekor ikan.
dalam bilik,dalam bas macam ayam panggang dalam oven.
lagi panas dari malaysia...



isk2...
time2 macamnila tetiba rasa appreciate musim winter...
kalau tak dulu,asyik mengeluh je tak sukakan musim sejuk.
rupa2nya musim panas lagi dasyat....
hope hujung august nie dah masuk musim autumn.
kesian kat feefee(kucing yang rai jaga)..
terkangkang2 dia tidur...
mesti dia pun panas...
rai selalu bagi dia minum air...
takut dia dahaga ke apa ke.....



oklah... hari nie rai tak nak bagi resepi kuih muih/ puding....

korang dah bosan makan ayam masak merah,ayam masak kari, ayam masak cili padi, ayam masak kicap,ayam goreng????
ha... takde idea nak masak apa untuk ayam???
Jom try resipi yang mudah nie....
walaupun simple,tapi anda mesti berpuas hati dengan rasa nya yang sedap....



Bahan2 membuatnya:


1 ekor ayam yang dibasuh bersih2,dan ditoskan airnya.



*1 biji bawang besar, *4 ulas bawang putih, *4cm halia, *8 biji cili api ditumbuk...
kalau sukakan pedas,tambah lagi cili api nye yerp....



sebatang carrot.. dipotong mengikut citarasa masing2




sebiji tomato




4 tangkai cili hidup yang dibuang biji.




4 sudu besar sos tiram




3 cawan air.
rai suka banyak kuah. kalau korang tak suka leh kurangkan k...



Cara2 membuatnya:



1. Tumis semua bahan2 bertanda * hingga garing dan naik bau....




2. Bila bahan tumis dah garing, masukkan ayam tadi...
Gaul sebati.. dan biarkan ayam kecut.




3. Bila ayam dah nampak kecut, masukkan sos tiram




4.Kemudian masukkan air.




5. Bila kuah dah menggelegak, masukkan carrot.




6. Kacau rata...Masukkan garam jika perlu.
Jangan masuk banyak sangat garam sebab sos tiram dah sedia masin.




7. Masukkan cili hidup




8. Akhir sekali masukkan tomato...
Biarkan mendidih sekejap dan pastikan cili tadi dah lembut...
Tutup api dan boleh la dihidangkan...




dah jadi ayam masak halia...



Best makan ngan nasi panas2...




sekali-sekala ubah selera... hehe


Selamat mencuba....



P/s: selalu waktu2 camni...rai dah ada kat malaysia bergembira di samping family and insan tersayang.... tersenyum2 baca entry lama kenangan tahun lepas masa rai balik.... hehe... click SINI untuk ke entry tersebut... RINDU~~~


4 budak2 comel:

Munirah said...

time puasa, kalau bukak blog rai, memang menduga iman =P

Raihanna said...

hehehehe..
tak lama lagi je kan puasa...
hehe....
=)

Anonymous said...

hai rai...sye bru pas try msk ayam mask halia ni..senang n memg sedapp..syur2 je yg xtaruk...thanks...=)

Toko Herbal Online said...

Salam Ziarah dari Bandung Herbal..