Hik2..
Rini enggak ade idea mau masak pe...
nak masak air je leh x...
haha..
ok..rini daku wat chicken chop + black pepper sauce+ whipped potato+ coleslaw
ha...banyak gile keje.. huhu... tp xpe...sgt2 enjoy... hik2..
Rini enggak ade idea mau masak pe...
nak masak air je leh x...
haha..
ok..rini daku wat chicken chop + black pepper sauce+ whipped potato+ coleslaw
ha...banyak gile keje.. huhu... tp xpe...sgt2 enjoy... hik2..
Whipped potato.. tapi takdela rasa sebijik macam KFC tu.. hehe...
Bahan2 untuk membuat whipped potato:
650 ml air
2 kiub pati ayam
4o gm butter/mentega
1 labu bawang besar-hiris
1 batang daun saderi-hiris
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar fresh milk
sedikit black pepper
kicap pekat (warnakan kuah)
garam
Cara2 membuatnya:
1. Rebus kiub ayam + air + bawang besar + saderi sampai mendidih...
2. Tapis dalam mangkuk. Ambil airnya sahaja...
3. Cairkan butter dalam periuk lain. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau rata supaya tak berbintil...
4. Tuang air rebusan tadi sedikit demi sedikit ke dalam campuran butter + tepung tadi...
5. Masukkan sos tomato,sos tiram,sos cili dan beberapa titik kicap pekat...
6. Masukkan black pepper, fresh milk. Rasa kuah dahulu before masukkan garam..sebab kiub ayam tadi mmg dah sedia masin...
7. Masak hingga kuah menjadi pekat...
Kentang lak... rebus kentang hingga empuk... Then kopek kulit kentang...Lecekkan...kalau nak betul2 smooth... leh la guna blender... hehe...
Bahan2 untuk membuat whipped potato:
650 ml air
2 kiub pati ayam
4o gm butter/mentega
1 labu bawang besar-hiris
1 batang daun saderi-hiris
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar fresh milk
sedikit black pepper
kicap pekat (warnakan kuah)
garam
Cara2 membuatnya:
1. Rebus kiub ayam + air + bawang besar + saderi sampai mendidih...
2. Tapis dalam mangkuk. Ambil airnya sahaja...
3. Cairkan butter dalam periuk lain. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau rata supaya tak berbintil...
4. Tuang air rebusan tadi sedikit demi sedikit ke dalam campuran butter + tepung tadi...
5. Masukkan sos tomato,sos tiram,sos cili dan beberapa titik kicap pekat...
6. Masukkan black pepper, fresh milk. Rasa kuah dahulu before masukkan garam..sebab kiub ayam tadi mmg dah sedia masin...
7. Masak hingga kuah menjadi pekat...
Kentang lak... rebus kentang hingga empuk... Then kopek kulit kentang...Lecekkan...kalau nak betul2 smooth... leh la guna blender... hehe...
Coleslaw
Bahan2 untuk membuat coleslaw:
1 batang carrot
1/4 biji kobis
4 sudu besar Mayonis
2 sudu besar sour cream
sedikit lemon juice
sedikit black pepper
sedikit gula
sedikit garam
Cara2 membuatnya:
1. Hiris nipis carrot + kobis...
2. Gaulkan bersama semua bahan2 di atas dengan carrot + kobis tadi...
3. Simpan di dalam fridge dulu before di hidangkan...
4. Sedap makan ngan roti atau makan mcmtu je.. hehe...
Bahan2 untuk membuat coleslaw:
1 batang carrot
1/4 biji kobis
4 sudu besar Mayonis
2 sudu besar sour cream
sedikit lemon juice
sedikit black pepper
sedikit gula
sedikit garam
Cara2 membuatnya:
1. Hiris nipis carrot + kobis...
2. Gaulkan bersama semua bahan2 di atas dengan carrot + kobis tadi...
3. Simpan di dalam fridge dulu before di hidangkan...
4. Sedap makan ngan roti atau makan mcmtu je.. hehe...
Black Pepper Chicken Chop...
Bahan2 untuk membuat chicken chop:
1/2 ekor ayam (potong besar)
Marinate with:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar honey
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap pekat
black pepper
garam
(kisar semua bahan2 di atas... then leh la perap dengan ayam... nak lagi sedap... perapkan semalaman)
Untuk menggoreng:
sedikit tepung jagung
1 biji telur di pukul sedikit
sedikit bread crumb
Cara2 membuatnya:
1. Golek2kan ayam yang dah diperap dengan tepung jagung...
2. Kemudian salutkan pula ayam tersebut dengan telur...
3. Kemudian golek2 kan pula dengan bread crumb(serbuk roti)...
4. Goreng ayam dengan api yang kecil sebab nak bagi dalam dia masak betul2...
Bahan2 untuk membuat chicken chop:
1/2 ekor ayam (potong besar)
Marinate with:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar honey
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap pekat
black pepper
garam
(kisar semua bahan2 di atas... then leh la perap dengan ayam... nak lagi sedap... perapkan semalaman)
Untuk menggoreng:
sedikit tepung jagung
1 biji telur di pukul sedikit
sedikit bread crumb
Cara2 membuatnya:
1. Golek2kan ayam yang dah diperap dengan tepung jagung...
2. Kemudian salutkan pula ayam tersebut dengan telur...
3. Kemudian golek2 kan pula dengan bread crumb(serbuk roti)...
4. Goreng ayam dengan api yang kecil sebab nak bagi dalam dia masak betul2...
Black Pepper Sauce...
Bahan2 untuk membuat black pepper sauce:
3 sudu marjerin
5 sudu tepung gandum
1/2 labu bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
sedikit black pepper (ikut citarasa sendiri)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos barbeque
2 sudu kicap pekat
sedikit garam
sedikit air/fresh milk
Cara2 membuatnya:
1.tumis bawang putih + bawang besar...
2.Masukkan black pepper,sos tiram,sos tomato,sos barbeque and kicap pekat...
3.Dalam periuk lain cairkan marjerin... campurkan tepung gandum. kacau rata hingga tidak berbintil2.. kemudian masukkan ke dalam campuran bawang,sos and kicap tadi
4. Biarkan mendidih
5. Adjust kuah dia.. kalau pekat sgt... tambah kan air/fresh milk... rasa garam...
6. Siap dihidangkan...hehe...
Bahan2 untuk membuat black pepper sauce:
3 sudu marjerin
5 sudu tepung gandum
1/2 labu bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
sedikit black pepper (ikut citarasa sendiri)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos barbeque
2 sudu kicap pekat
sedikit garam
sedikit air/fresh milk
Cara2 membuatnya:
1.tumis bawang putih + bawang besar...
2.Masukkan black pepper,sos tiram,sos tomato,sos barbeque and kicap pekat...
3.Dalam periuk lain cairkan marjerin... campurkan tepung gandum. kacau rata hingga tidak berbintil2.. kemudian masukkan ke dalam campuran bawang,sos and kicap tadi
4. Biarkan mendidih
5. Adjust kuah dia.. kalau pekat sgt... tambah kan air/fresh milk... rasa garam...
6. Siap dihidangkan...hehe...
22 budak2 comel:
fuuuhhh...black pper sauce dia xnk mcm mleleh plak kn...mmg best ni klo nk wat open house huhu...terror la awk...nk saaaiiinnn,,,!!!! hehehe...
sye cbar awk wat nsi ambang hehehe...
besh2...naaaaakkkkkk...bagitau mak saya...
rai..
sah le ko kene bukak kedai balek malaysia nnt
sure aku singgah kedai ko pny..
haha
nak skit...
hai rai..
hey jgn mkn drumstik la..
nanty pewot kamoo boncit la..
hehehehe
lapanyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
raiiii....
sedap glerssss!!!!
ni yg ifa tetibe rs nk g m0sc0w nih...
hahahaha...
:)
wahhh bestnyeee sys rai masak...
nyum2...ngidam sudaaa nieeee
adoooyaiiiiii
abish r..
gumuk la incik idzmi kalo dye kawin ngan rai nanty..
makan je keje nye..
heee..!!!!
u r defenitely the next rachelray!!!
Nash:
alamak.. nasi ambang tak reti la...
kena menuntut dlu tu..wakakaka
Bean:
kenapa perlu btau mak kamo..wakaka...
Crescent:
haha.. mane de tiqa.. lom sampai tahap tu agy... aku masak tak sedap la.. kang org muntah pulak...
krel:
nak sket?.. meh le amek.haha
Mr Nuar:
haha.. tapi lelaki buncit ku suke lorrr...
Amirahanis:
lapar ke mira? nanti rai bagi sket ek... meh la sni... hik2
Ifa:
isk..mane de ifa... rasa biasa2 je.. ku enggak pandai...
helena:
erk....
kamo ngidam?
haha...
Fara:
mmg misi ku untuk menggemukkan idzmi.. ciap la die.. daku soh die ternak perut buncit2.. keh2...
Suam2:
lorrr.. tak mungkin.. papepon thanx yerp...
lapo la
wow..sedapnye..rai ni rjin la..da la cute..pndi msk plak tu..bertuahnye si idzmie tuh..bleh la blaja msk kat cni..hehe
kalo nak layan artikel-artikel bi-lingual yang sempoi, santai, serius, politikal dan poyotikal, sila ler lawat blog studen UKM kat:
http://diskopi.wordpress.com.
timer kaseh keraner kasi laluan.
erm
erm
erm
ampes
betul² menguji kesabaran aku!
ades...mana nak cari chicken chop mlm² buta ni...
wahh...
mcmne leyh terer masak ye?
tulung aa aja..
bf kite lagik pandai masak la..
huuuu~
muahaha...ini sudah membwatkan perutku melompat2 tgk ini yuMmy2 nYE mAkAnAn..
thanks sys 4 the advice !
mwah2
lya terpaksa tolak tawaran itu pun
coz my parent x kasi
haish
susahnye na idup kalo nak kena ikut acuan mak bapa
tp x mo jd anak derhaka so i just listen to them !
just wish dpt result gempak n says bye bye to my house!
sis rai tlg la berhenti dr mengode sy dgn mknan yg nampak sgt sgt lazat
haish sis hebat!
mak kiah,nnt lik mlaysia bkak restoran je okeh..
my boys' favorite nih....looked very yummehhh
Was looking for the recipe to make whipped potatoes gravy and stumbled upon ur blog. Will definitely give it a try and let you know how it went. Visit my blog when u r free.
Post a Comment