KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 21, 2010

RESEPI AYAM MASAK MADU + patient meninggal dunia.

ayam masak madu


salam.
hehe.
hari ni nak update pasal pe ek.
sekarang kat sini musim summer.
suhu kat sini lebih tinggi dari malaysia...
so malam2 rai akan jadi ayam panggang di atas katil.
minum air masak berliter2... then tak buang air kecil.
maybe dah tersejat jadi peluh.
kalau masa winter. minum je air sket.. tak sampai 10 minit pastu pasti dah ke tandas
pastu bila duduk dalam tandas membuang sambil main game kat ipod..
rasa macam ala2 mandi sauna... berpeluh2 tak leh nak cakap.
haha. buruk gila perangai main game dalam tandas.
nanti dah ada rumah sendiri.. nak bubuh PS 3 dalam tandas.
kih2.... gurau je.
ala... ada ramai agy kan yang de perangai pelik2 dalam tandas...
ada tu baca surat khabar la... lama lak tu.
selagi tak habis baca tak mo kuar kan... keh2
kalau macamtu.. baik bawak novel terus...
nanti kejang dok dalam tu berjam2.
kih2...


Minggu lepas (hari jumaat),
Rai dengan member Rai,Vivien kena tolak patient yang terlantar dan tak boleh berjalan...
dah berumur juga.....
hantar ke blok lain untuk buat ultrasound.
keadaan dia boleh dikatakan agak teruk...
kesian rai melihatnya.
dalam mulutnya penuh dengan darah beku.
diagnose:hyperglycemia
di mana chronic levels exceeding 7 mmol/l (125 mg/dl) can produce organ damage.
Rasanya banyak organ dia yang dah tak berfungsi...
kulit dia pun sangat2 kering dan mengelupas...
di bahagian keseluruhan badan + dalaman pula terdapat banyak necrosis.
kalau sekali orang tengok mesti ingat kena dera curah air panas.


hurmmm tapi kelmarin....
medsestra(nurse) yang jaga kitorang practical kata...
babushka (nenek) tu dah meninggal dunia hari sabtu lepas.
Rai agak terkejut la..sebab baru je hari tu gi hantar dia ke wad.
Takutkan. ajal dan maut tu bila2 masa je....
hurmm....


oklah... tak nak cerita panjang2 lagi. Rai nak bagi resepi ayam madu...
ayam madu nie rasa dia memang sedap.
tambah lagi dimakan bersama2 nasi beriyani/ nasi minyak / nasi tomato
memang makan tak toleh orang sebelah.haha
sumber asal resipi adalah daripada link ini.
terima kasih kepada tuan resepi...
sangat puas hati.
tapi rai edit sikit sebab resepi asal tidak dinyatakan sukatan2.....


Bahan2 membuatnya:



Bahan perap ayam:


1 ekor ayam


1 sudu teh kunyit
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh garam
*sedikit halia.
*4 ulas bawang putih
(bahan2 bertanda * kisar)


Kemudian perapkan semua bahan2 di atas selama sejam
untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap....
lebih baik semalaman.


Bahan2 menumis:


2 biji bawang besar



6 tangkai cili kering



tambahkan sedikit air dan kisar cili kering tadi



5 sudu besar madu



2 sudu besar sos tomato



1 sudu besar gula merah/gula melaka



air lebihan perapan ayam


sedikit air


Cara2 membuatnya:



1. Goreng ayam tadi.



jangan terlalu garing. ketepikan.
lebihan air perapan ayam jangan dibuang. simpan untuk menumis nanti.



2. Tumis bawang besar hingga garing dan naik bau. Masukkan sedikit garam.




3. Masukkan air lebihan perapan ayam



4. Tumiskan cili kisar tadi....



5.Tumis semua bahan2 tadi sampai betul2 garing tau... untuk pastikan cili dia masak...bila dah terbit minyak, masukkan madu



6. Masukkan gula merah



7. Masukkan sos tomato



8. Masukkan sedikit air.. ikut suka korang suka kuah banyak camana.....Kacau hingga sebati. rasa garam nya.kalau tak cukup,tambah lagi k.




9. Buang sedikit lebihan minyak yang ada....
kemudian masukkan ayam yang sudah digoreng tadi...
kacau rata...


kemudian, boleh la dihidangkan panas2..
















salam sayang,Raihanna


2 budak2 comel:

mcjust.lol said...

nak masak jugak............. tp xreti sangat.. T___T

syirah_8920 said...

pandai la raihana masak... saya amik resepi ye... t follow la blog saya... alongcom.blogspot.com just a simple blog....