KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, February 22, 2013

Kesusahan mengajar ku erti tabah & class deco with kak LEA OVEN!!!

 
Salam dan hye semua!!
Semalam rai dah start cycle baru...
minggu nie rai cycle Infectious Disease selama 5 hari...
Hectic sebab hospital jauh gila.
sebenarnya kami kat sini each cycle,different hospital..
class kami bukan dekat universiti after 4th year...
kitorang setiap hari di sini kena travel..
jalan kaki, naik bas, metro underground train then kadang2 lepastu naik bas semula...
setiap hari....
kadang2 perjalanan ke hospital tu lebih lama dari duration Class ok...
kadang2 travel akan ambil masa 3-4 jam pergi dan balik..
tapi kadang2 class 2jam cmtu..
huwaaa nak2 bila cuaca tengah extreme sejuk...
minggu ni masih dalam -12 hingga -15 celsius...
sejuk sangat2....
balik2 dah petang, kena masak untuk diri sendiri lagi..
mmg penat.. tapi tu adalah rutin seharian kami di sini....
dan dah sebati....
tapi rasa sedih juga ni final sem Rai...
sedih nak tinggalkan kawan2...
nak tinggalkan tempat yang banyak mengajar rai erti kehidupan..
dan paling ngeri dah tak lama lagi nak start life kerja!! OMG @_@


skrg dekat Moscow pukul 1.30 pagi...
Rai tak boleh lelapkan mata pula skrg...
sometime.. masa2 camni la mcm2 perasaan akan dtg...
bercampur2...
ramai sebenarnya yang tanya camana ea rai uruskan waktu?
dengan belajar,buat herbalife,memasak,meniaga??
tak susah ke??
tak penat ke??


hurmmmm....
bergenang juga mata bila teringat mcm2 bila org tanya cmni....
sebenarnya rai byk belajar erti kehidupan ni semua dari kecik lagi....
dah banyakkkk sgt222 yg rai lalui sebenarnya...
dah mcm2 kerja sebenarnya yg rai buat dari dahulu lagi....
dari zaman sekolah rendah,pernah tlg mama jual burger kat kampung...jual kuih muih...
bayangkan budak darjah 3 goreng daging burger lepas sekolah??
pastu pergi sekolah kawan2 ejek2, BURGER LEMBU2...
balik umah nangis la apa lagi..
apa jela budak kecik tahu masa tu kan, nangis la...
masa tu rai ingatttt lagi...
buka puasa mnum air cincau and buka burger belakang gerai sepanjang ramadhan...
burger masa tu jual RM1 je... berapa jela dpt sehari kan?
kadang2 pernah 5 orang je beli sehari..
yerla... kampung kecik..
takkan la tiap2 ari orang nak makan burger.. isk2...
mama rai before tu kerja kedai makan juga...
gaji sehari RM10 je....
rai pula kayuh basikal setiap hari hantarkan bekal mama masa tu..
pastu masa raya, arwah wan rai buat and jual lemang..
gi letak dalam bakul basikal.. pastu wan bg upah rm2...
kadang2 mcm nak terkeluar2 lemang tu kt celah bakul..
muahahaha...
pastu daku pergi shopping jajan ngan beli aiskrim kt kedai PAKDIN ngan duit tu..
kuang2.
sebab tgk keadaan masa tu..
RAI berazam kena belajar betul2...



dari pmr,spm,lepas matrix,
sehinggalah masa balik cuti sem masa 1st year masa tu dah study RSMU
rai pernah kerja mcm2....
padahal org balik cuti sem bergembira sana sini kan..
tapi masa cuti sem 1st year tu...
Rai kerja dekat Promod, The garden, Mid valley..
kumpul duit untuk sem akan datang tu...



lepastu masa matrix sape matrix sama dgn rai..
tahulah rai penjual TOP UP tegar dan PENJUAL TSHIRT MATRIX....
hahahhaa
kemudian kerja...
promoter la, cashier la, sale assistant toy city la...
entry2 kenangan tu rai pernah ceritakan kat SINI
bukan masa kt Moscow sini sahaja....
cuma tak semua kita boleh cerita...
ada yang kita kena keep kisah peribadi kepada diri sendiri....



tapi...
teringat masa2 susah kat sini masa mula2 dulu...
jual tu jual ni since Rai 2nd year di Moscow...
angkat ayam banyak gile + beg sandang penuh ngan beras sorang2..
pernah potong 20 ekor ayam dalam satu masa pun.....
sebab nak buat catering and jual nasi lemak, nasi minyak,cake n mcm2 lagi...

ANTARA ENTRY CATERING
carpal tunnel sndrome tu dah biasa sgt2 kena..
tumit kaki buruk dan pecah2 sampai malu org tegur
jadi cmtu sebab berdiri terlalu lama...
pastu mcm what a BUGG..
ada hari lift tak berfungsi...
hostel kitorang kat sini ada 15 tingkat..
kalau tak berfungsi mmg susah la...
mcm Rai buat catering dlu..
kena hantar satu2 tupperware ke setiap bilik lepas siap masak...
pastu lepas diorg makan..
dalam pkul 11 malam...
ambil balik tupperware diorg yg dah basuh untuk isi makanan keesokkan harinya...
kalau takde lift memang semput....
kurus juga la sekejap masa wat catering tu...

bukan senang rai dari awal sebenarnya....
mcm2 yg rai hadapi...
tapi rai memang takde pilihan, kena kuatkan semangat...
rai xpernah minta duit dekat papa mama bila takde duit kat sini...
sebab tak nak susahkan hati diorang....
bila masa susah...rai akan pujuk hati...
"sabar Rai, sket je lagi ni.. sket je lagi susah camni...sabar2... ko kuatkan Rai..."
"ingat apa WHY ko buat semua nie"
kalau kita susah...
kita sendiri kena cari jalan keluar dari kesusahan tu..
kalau kita susah skrg, bayangkan ada orang yang lebih susah daripada kita.....
sebab Rai percaya Allah itu adil..DIA akan nilai setiap usaha kita....
kita kena percaya....
Kalau kita ada impian...
kita kena berusaha sungguh2 sehabis mungkin untuk kejar impian itu..
bukan goyang kaki sambil memasang impian..
itu akan jadi angan2 mat jenin...
Kalau kita ada peluang untuk ubah kehidupan kita..
kenapa kita xnak grab peluang tu?
kenapa kita perlu berpuas hati dan berputus asa at one point...
tahu tak sometime kita sndri tatau masa kita give up tu..
entah2 kita dah betul2 hampir sangat2 kepada matlamat kita...
Jadi teruskan langkah, jangan sesekali berputus asa..
dan PANTANG cakap TAK BOLEH, MACAM SUSAH JE...MUSTAHIL....
BUANG2..BUANG tu SEMUA
Rai percaya kalau kita betul2 nak.. betul2 minta....betul2 usaha dan berdoa..
pasti Allah akan tunjukkan jalannya...
DIA yang menentukan segalanya....


Papa, Mama dan Adik2 Rai adalah sumber inspirasi Rai lakukan semua benda selama ni...
Rai nak berikan kehidupan yg lebih baik kepada family Rai...
ckup2 la papa kerja selama ni..
kalau leh rai nak papa benti keje cepat2 dan duduk berehat di rumah....
Rai tahu betapa susah Papa dan Mama Rai demi kami..
adik beradik 7 orang...
semua masih belajar dan bersekolah. bayangkan.
sedih bila tengok diorg balik rumah sampai lewat malam sebab jumpa customer..
untuk income sampingan..
Nak2 papa dalam pkul 8 malam bru smpi rumah balik dr keje dari pagi..
then lepas makan terus siap2 keluar jumpa customer choc minda dengan mama sampai lewat malam..
rai harap sangat2 rai sempat kumpul duit untuk at least seorang datang ke Moscow masa graduation Rai bulan June ni....
Doakan Rai =)
Sebab Papa rai pun nak hantar rai belajar sini awal2 dlu kena jual rumah semua...
so sampai skrg duduk rumah sewa....
duit KWSP pun kena keluar...
Then masuk kedai nak beli laptop masa tu pun 2,3 kali datang Low Yat tu,
sebab apa?
sebab tak ckup duit masa tu nak beli laptop ACER masa tu ni paling murah..
dapat survey harga je dlu...
banyak kali tanya tokey yg sama..
2 hari nk fly ke moscow..
baru dapat beli laptop....
adik rai , abglang yg sedang study kt Korea skrg ni...
rai ingat lagi dia nak jual handset nokia "sabun" dia..
semata2 nak bagi rai duit masa nak fly...
semua tu rai masih ingat... 
Pengorbanan mereka memang tak ternilai...
hurmmm...
diorang adalah "WHY" rai untuk melangkah..
diorang adalah kekuatan rai selama ni...
kenapa kita nak perlu malu kepada pengalaman dan kebenaran dalam hidup kita?
Kita tak perlu jadi orang lain...
Kita perlu jadi diri sendiri sahaja =)


"Ya Allah, Permudahkan la perjalananku Ya Allah...
Berikan aku kekuatan untuk mencapai cita2 dan IMPIAN ku demi MEREKA...."


+++++++++++++++++++++++++++++


 Oklah, Jom ceria sket...
mendung je dari tadi..




Ni nak cerita haritu masa balik cuti Malaysia...
Rai balas dendam..hahahha...


yerlaaahh..
pasni dah kerja hospital nanti..mana nak dapat pergi class2 deco and masakan nie..
hehehe2...
sure busy gile2222...



ni minat rai, dan jiwa rai betul2 ke arah ini sebenarnya...
Rai rasa tenang,rasa enjoy dan rai terlalu minat bidang deco dan masakan....
Lain perasaan obsess tu....
Tapi Rai takde la bagus mana .. hahaa...
budak mentah baru belajar lagi...
banyak lagi ooo kena belajar dari orang2 lama...
kena menimba ilmu berbaldi2 oooo...
hihi..


24 January Rai gi belajar dengan sifu rai dari masa dahulu lagi...
kak LEA OVEN...
haaa..
rai kenal kak lea dr tahun 2009 sebenarnya..
masa tu awal2 rai berblog....
dah start admire hasil2 deco kak lea...
hee2.
then tahun 2010 Rai start datang class cake/deco yg kak lea buat..
kiranya kak lea ni sebenarnya adalah sifu pertama yg mengenalkan rai kepada dunia baking.
kak lea ni seorang yang pentingkan kebersihan ketika class,
kalau spatula or piping bag comot2 jaga ea. kui2.. hehe
dan sangat2 sporting dan peramah orgnya.. hee2...
first class yang rai pergi adalah class basic cupcakes...
mesti ada yang tertanya2..
mana rai dapat duit pergi semua class ni?
rai kumpul sket2 sebenarnya =)
dengan buat catering, buat jualan kt Moscow...
=)
sebab rai target nak pergi masa rai cuti sem...
and rai percaya..
apa salahnya kita invest ke arah apa yang kita minat..
sebab insyallah ada pulangannya...
selain itu kita dapat ilmu dan improved skill deco...



tahun 2010. muka suci je.hahaha









Basketweave cake

Module Basic Cupcakes





then rai pergi berperingkat..
setiap kali cuti sem mesti pergi class kak lea...
pernah pergi handbag class deco,



ok jangan gelak. rai memang gemuk dan besar dulu.hahahha
sape gelak nakmo kawan -.-




handbag cake deco

fancy bag cake



LV bag cake



nie rai pergi masa tahun 2011



class buttercream & fondant barbie doll cake


pink tu fondant, biru tu buttercream




class tartlets varieties



mengiurkan tak? haha. semua sedap2 ooo..
sampai skrg rai guna resipi tartlets kak lea..
the best ever.








semangat gile..masa ni MACARONS tengah meletup2 kat MAlaysia







then yg terkini:
class kak LEA yang tengah HOT DAN MELETUP...3 Tier Wedding Cake With Articake Inspired Flowers Decorating Class..
Module 3 Tier Steam Buttercream = RM400
Module Articake Inspired Design = RM350
Total =RM750 jika ambil dua module ini secara berasingan

Kelas Combo 3 Tier Steam BC + Articake Inspired Flowers = RM600
( save RM150 )

Jika berminat, boleh register melalui Puan Salfarina di 012-3440989 untuk kelas 26 Feb di Ara Damansara
atau contact kak LEA OVEN 012-2839337

budak gembira senyum lebar


nak tau apa sebenarnya class ni?
Ya Allah.. Best sangat2 ok.....

CLICK SINI UNTUK VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=_RAcaBBP-mY


and actually rai adalah student pertama yang attend class ni...


Alhamdulillah....
terima kasih kak lea atas segala tunjuk ajar..
rai betul2 kagumi akak...
You are really talented and a wonderful teacher...
terima kasih sebab tak jemu2 mengajar dan mencurahkan ilmu.....



Meh singgah page kak lea yeah


Khusyuk seyh.haha...
photo credit to Lea Oven Shoppe



Hati Cik Rai sedang berbunga2 cm cake ni juga..
excited je ok sepanjang class.. hahaha























































pastu balik sempat manja2 ngan salah satu kucing kak lea..PICCU..
fluffy okehhh... manja mengada2 tapi comellll..geram je



hehe.. okla rasanya itu sahaja untuk entry kali ni..
dah lebar benar nampaknya...
jumpa lagi di lain entry...
sebelum tu cuci mata jap...



Spaghetti Bolognese Cik RAI






salam sayang, Raihanna...


7 budak2 comel:

shu said...

cantik kek Rai..slalu bca sini sbb adore dgn smngat Rai..keep it up girl!

nur easy said...

semoga Allah memberkati usaha y murni ...

The Singing Pilot said...

Smlm baru je aku citer kat kwn aku pasal kau kat moscow tgh study n buat jualan. Dia bdk dentistry. Dia mcm xcaya ape yg kau buat. Lepas bace eentry ni mmg aku tabik jepun la dgn kau. Jeles aku dgn kau tau haha

Nurza Diana said...

hai kak rai, sedih dsangat baca pengalaman hidup kak rai. hope kak rai terus tabah dan gigih untuk teruskan hidup. you are very lucky to have a very supportive siblings. by the way, suka sangat tengok semua cakes yang kak rai buat..cantik..all the best for you final sem:)

♥ QaseH ♥ said...

Haha bru bce blog rai...malu seyh

Arin Ahamad said...

akak..u'r the toughest girl i've ever known..

may ALLAH will always pour u with happiness n berkah..

this story, even the previous story that we've shared together before has never fade in my mind..

take care kak rai

Nur-nba said...

Kagum dengan kegigihan dan semangatmu dik.. Suka baca blog Rai.. Akak doakan moga Rai berjaya dalam kerjaya dan bidang yang Rai minati.. Cantik benar melihat kek yang siap dihias tu.. Rasanya bila Rai habis belajar, tentu nanti ada yang nak tempah untuk majlis kahwin mereka.. Take care and good luck!