KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, June 9, 2009

PHILADELPHIA CHEESE CAKE


Jeng2... hik2.. My favourite colour tu, PINK!!!!


Hik2... kelmarin rai betul2 rasa nak makan cheese cake...so semalam gi la beli brg2 kat ashan... tapi kali nie nak cuba resepi baru la.. keh2... amek dari internet and ade la ubah suai sket2. sebab banyak bahan2 nya takde kat sini. so jadi la cake seperti di atas ni... kenapa home sweet home? sebab saya dah tatahan sangat2 nak balik.. muahahahaha... 5 ari lagi je kot!!! (gedik gile) opsss sorry.terlebey sudah! hihihi


Rasanya base biscuit rai nie terlebey tebal la.. haha.. overdose! keh2



Untuk base:
1 cawan biskut (dihancurkan)
3 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin



Filling:
5 pek (8ounce) PHILADELPHIA cream cheese
1 cawan susu pekat manis
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan sour cream
4 biji telur
1/2 cawan whipping cream
2 sudu besar air perahan lemon



Strawberry jam:
1 tin strawberry
3 senduk gula


Cara2 membuatnya:

1)Panaskan strawberry + sedikit air
2)Masukkan gula
3)Kacau di atas api perlahan hingga ia betul2 pekat.


Cara2 membuatnya(base):

1) Hancurkan biskut + gula
2) Panaskan butter/marjerin.
3) Masukkan butter/marjerin yang telah cair ke dalam biskut yang telah dihancurkan tadi
4) Gaul rata. Tekankan di dasar loyang.
5) Masukkan ke dalam peti sejuk hingga keras sedikit


Filling:

1) Pukul cream cheese+susu+esen vanilla+tepung gandum
2) Selepas 3 minit, masukkan pula whipping cream + sour cream
3) Pukul hingga sebati,kemudian masukkan pula air perahan lemon ke dalam adunan tadi
4) Masukkan telur sebiji then pukul hingga ia sebati barulah masukkan telur yang seterusnya.
5) Bila sudah sebati(jangan pukul terlalu lama), masukkan adunan ke dalam loyang yang telah ditekan dengan biskut tadi.
6) Bakar pada suhu 165 celsius selama 45 minit.
7)Cheese cake sangat sensitif dengan suhu.Tutup api oven and jangan keluarkan dahulu. biarkan ia sejuk di dalam dengan merenggangkan sedikit pintu oven.(mengelakkan cheese cake dari merekah)
8)Bila dah betul2 sejuk,masukkan cheese cake ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman..
9)boleh la dihidangkan dengan jam/chocolate.





atas cake nie...rai letak separuh dengan coklat cair..and separuh lagi dengan strawberry jam...





Oleh sebab penat sangat mengerjakan cake ni satu ari suntuk... makan malam ku berakhir dengan maggi goreng sahaja... haha...

Thanx coz viewing...

13 budak2 comel:

r0sCha said...

weeeeeeeee~
t'g0da nye neng0ok cake 2...
meleleh abes air liur nih..
huhuuuu

p/s---> nnt rai balek nk suh rai wt la cake 2..huhuu

rye said...

mak aiiii
gile sedapnyeeee

ummu_hanis said...

HIHIHI. boleh eee kak ummu jadik budak cumel gak? syedap giler cake tu. mintak sket bleh?

Raihanna said...

roscha:
erk,meleleh2 ke air liur? hihihi...
insyallah..nanti dtgla rumah rai..
hik3...

rye:
hye.nama kite samela...:)

Kak ummu:
alamak... tapi rai tak boleh lawan kak ummu la... cake2 kak ummu lagi nampak sedap2...rai da follow blog recipe2 akak..suke2...

ina @ nina @ infazety said...

raiiiiii...

cheese cake????? hhmmmmm... sedapnya...bestnyerrrr....

bila nampak kek tu, rasanya esok nk g intai2 kat secret resepi ni..

beruntungnya si idzmi, dapat awekss yg pandai masak memasak ni.. gumuklah dia nnt ek!!!

p/s : akak rasa jasad rai je kat moscow tu, tapi ati & fikiran dh smpi m'sia kan....

Raihanna said...

kak ina:

kalau secret recipe cake die agy power2... rai suke choc banana!
ekekeke.. akak suke cake ape??? tapi kan kak.. rai still teringat2 jus mangga akak tu...wawawawa.... mesti manis kan..
isk2...

Rai lagi suke lelaki chubby2 nie kak..
hehe.. nanti leh jadik teddy bear... keh2...

a'a... hati sudah di malaysia... hik2.. pandai akak teka.

azaliahjsalleh said...

sdp sdp !
lya penah buat dulu
mmg gile mual tp sdpppppp

ina @ nina @ infazety said...

akak suke segala jenis cheese cake..klu mkn tu...siap pejam2 mata lagi..bukan apa..menghayatiiii..hehe...

siannya adik akak sorang ni... jom akak blanja kat rest. insaf. org kata jus mangga kat cni.. super power tp akak x penahlah cuba...

amboiiiiii...suka chubby2 lagi ek!! babab nnt br tau..

ps : muka rai & idzmi mcm adik beradik, org kata klu muka iras2 ni, insyaallah serasi...

Nash Taj (^_^) said...

errr apa isi kt kek 2...tgk b'lapis2 wat...

Nash Taj (^_^) said...

ish ssh jgk ek nk wat...nk2 part filling no 7...kne jge jgk kek 2 ek xnk bg mrkah...perh...ssh2...

Tfaaaaaa said...

sedap gileeeee..

nak nak nakkk..

mrssalman said...

Assalamualaikum dear Rai,

Pandainya Rai buat kek. Really looks yummy and inviting.

Cuma akak nak tanya, 5 bounce kek tu banyak mana?

mrssalman said...

Assalamualaikum dear Rai,

Pandainya Rai buat kek. Really looks yummy and inviting.

Cuma akak nak tanya, 5 bounce kek tu banyak mana?