Nuffnang ads

KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berikan Rai No Phone anda:
Adakah anda mempunyai whatsapp/wechat? Ya
Tidak
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Bolehkah rai menghubungi No phone anda untuk terangkan lebih terperinci mengenai produk? Ya
Tidak

Get your own free form like this one.

Thursday, July 8, 2010

Resepi Chocolate Indulgence Cake Ala2 Secret Recipe






choc Indulgence cake....


salam...
first of all..
rai nak ucapkan terima kasih bebanyak yer...
kepada kawan2 yang support rai dekat entry sebelum ini...
rasa semangat tau bila kawan2 sentiasa ada kat sisi...
hehe...


diet alhamdulillah masih diteruskan..
tapi harap jangan sentiasa gagal macam dulu...
haha.
sekarang rutin harian daku...
makan salad dan tuna,buah, ikan dan tomato.haha..
air suam + green tea pula daku dah minum bergelen2..
bila baring rasa macam ada aquarium dalam perut... BOING2 bunyi air tu berkocak2 dalam perut daku.
keh2..
sampai dalam mimpi daku termimpi2 jadi DUTA TOMATO sambil memakai mascot tomato..
merepek sungguh.
wakakakaka.
agak bosan tetapi harus dilakukan...
agar pertumbuhan badan tidak seiring sejalan dengan kelebaran pinggang. kua2...


tapi faham2 la yer...
bila orang lapar camana...
asyik nak marah2 je...
kua2...
kesian cik abang daku menjadi mangsa keadaan...
daku tengok muka dia rasa lapar.haha.
bukan pe... janganla salahkan rai.. cian sama budak ini tau... keh2
tengok muka semua orang macam sate, roti canai kuah banjir,ayam KFC, dan tidak ketinggalan juga nasi beriani ...
sebab tu rasa nak marah cam kingkong tak dapat pisang seminggu.


Nie gambar rai masa umur 2 tahun. nampak tak potensi bila dah besar menjadi seorang yang garang dah terpancar di sebalik wajah ini. kua2... Gambar masa raya nie.. orang nak bagi duit raya pun daku nak jeling2.perasan hot la tu.wakakaka.Mama selalu kata muka rai marah dari kecik sampai besar tak berubah. macam donald duck moncong cam ikan todak. kalau nak sangkut hanger pun buleh ok kat mulut daku tu.. keh2..


ditambah dan digaul sebati pula dengan practical yang letih amat..
bukan letih apa tau.
letih travel.
pepagi lagi dah kena bangun...
pastu balik lewat petang.
perjalanan dari hostel ke hospital rai buat practical tu jauh.
kena naik bas, pastu naik plak underground train.pastu kena jalan sket..
pastu kena naik bas lagi...
then kena jalan lagi..barula nampak kelibat hospitalnya...
tapi tidak mengapa..
daku suka..
exercise secara halus... untuk mengurangkan saiz betis yang dah cam liquid papermate.


pastu 2,3 hari lepas menyepi seperti katak bawah kuali....
internet satu hostel pulak buat hal...
haih...
apa lagi.. dok temenung je la...
internet adalah segalanya2 ok buat kami di sini..
tanpa internet...
mati kutu dibuatnya...


so lapar + practical + internet takde...
bila diadun dan dikacau hingga larut malam.... haha larut malam..
apa lagi....kebabboooommm meletop habis..
keh2.. sorry ye abg.ampunkan daku ye...
kih2...


ha.. tak lupa juga....sebenarnya...rai nak ucapkan....
HAPPY BIRTHDAY to gadis comel cantik molek....
ARIN AHAMAD....
keh2....
tak nak wish kat facebook..
sebab nanti mesti komen daku tenggelam.. hehe..
so akak wish kat sini k... hehe...
semoga panjang umur and dimurahkan rezeki...
and bahagia sampai bila2... hehe.. =)


comel kan2... tapi maafla korang.tak leh ngorat... dah berpunya.. hehe =)


k la...actually rai still ambil order kalau sape2 nak tempah cake ok...
selalunya kalau masa rai buat cake tu...rai siap makan yang lebih2.. keh2...
tapi kali ni... kena ambil bau saje la...
isk2...


cake choc indulgence nie...dah lama rai buat.. cuma tak sempat nak post kat sini....
rai ambil resepi dari blogger yang paling rai suka.. keh2...
kak wan la..
credit kat kak wan...
thanx kak wan....


hehe... cake yang rai buat ari tu...


Rasa cake nie sedap... cuma rai terbuat ritu manis sangat2...
sebab kat moscow nie takde jual white choc masakan tu...
so rai guna je white choc bar tu...
apa lagi...dah sedia manis..bertambah manis la..
hehe...
then bila buat next time,
rai rasa rai kena pekatkan sket warna cake ni...
and tebalkan lagi cake nya...
haha.. rai buat nipis cam kulit bawang je...kih2...
tapi takpela.. at least rasa dia still ada kan...
hehe... Nak buat cake nie...
memang perlukan kesabaran yang sangat2 tinggi...
sebab nak buat white and choc mousse tu...
memang ambil masa sket..
and nak buat layer tu pun kena banyak bersabar k...

hehe.. tapi cake yang rai buat comot la.. keh2...


ok..rai just copy semula resipi ni kat blog kak wan...
supaya senang juga untuk rai refer pada masa akan datang....
jom tengok.

Sumber : resipi citarasawan


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.


ha.... panjang tak resipi nie? keh2... tapi jangan risau.... hasilnya pasti memuaskan k.. berbaloi2 usaha menyiapkan cake nie..
hehe..



yang nie lak...
rai buat kali kedua...
ada improvement tak???
hahaha















Selamat mencuba...


12 budak2 comel:

MieZa said...

sedap...nyeee...nk try lar =)

@rin @hamad said...

kak raiiii..tq so muchhhhhhh wish utk arin!! mmuuaahhxx mmmuuaahhxx!!

anyway ma fb xkn tggelamnyer..ngeheh..arin mmg xletak ma beday date..

kak rai..thnks ea mskkan aym utk kemal..tgk smlm..mcm sedap giler..dia tunjuk b4 nk msuk fridge..merah mcm sedap giler sgt2..!!cayalah kak rai..

kak rai gudluck for ur prac ea..luv u

akmal saleh said...

cik rai!!bler ko nk letak gambar aku plak??hhohohoho...btw,mekasih sbb mskkn aku ea,terharu nie,kata arin pon,leh nak nangis klu tgk aku mkn..weih,nxt time,klu ada cake lebih bgi lah yer..aku menerima dgn hati yg sgt terbuka..hahahhahaha

-ilyannur- said...

sedapnya! tiba2 terliur @_@

♥♥ eija ♥♥ said...

nie favorite akak nie hehe

memang tgh mencari2 resepi nie hehe...

mesti cuba nie hehe

tq.

~ Mamma Olyn ~ said...

salam, kak mmg dok mencari resepi ni..mmg fav kak, tp sejak mai dok uk ni semu kna wat sndri la..tp klu xde gelatin jadi x mousse tu? kak pon suke baking! abis je kek, akak wat lagi n lagi..hehe..akak follow, visit la blog akak yea:)

irwan said...

Mmg kebetulan saya tgh cari resipi nie dan akan try buat this weekend. harap2 sponge cakenyer moist enough dan tak overcooked. Saya really enjoy baking :)

rahimah said...

assalamualaikum....

kek yg kedua tu nampak mmg menarik sgt...dah mcm secret resepi.. sy nk tnya skit pasal coklat mousse hitam ni...time nk bubuh atas kek tu dia sbnarnya cair ker @ step nk wat mousse hitam kena buat mcm coklat mousse putih jgak?lg satu awak guna gelatin halal brand apa ye selain halagel?tima kasih.

AMNAH said...

mintak izin copy resepi ya.berkenan sgt nak cuba..

Anonymous said...

saya dah cuba resepi nie..menjadi..walaupun terlebih pukul whipping cream sampai dh jadi cair balik(saya panaskan semula smp ketulan hilang then guna semula) tp mmg menjadi..tq 4da recipe..

ibu umar said...

tgk mcm sedap sesangat...

Anonymous said...

salam...cmne nk wt kek bg tebal ek...tmbh ape..?