KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, July 24, 2009

KUIH SAGU MATA IKAN + Hari bahagia esok...





hehe..
nie kuih favourite rai!!!
kalau bulan pose...
wajib ada ok setiap hari.. hahaha..
sangat mudah and bahan pun sikit sahaja k...


Bahan2 membuatnya:



3 cawan air




1 cawan sagu




3/4 cawan gula pasir




6 titik sirap pekat




sedikit kelapa putih + sedikit garam (untuk digaulkan bersama kuih)





Cara2 membuatnya:



1. Didihkan air bersama perasa sirap. Kacau sebati.



2. Bila air dah mendidih baru masukkan sagu. Kacau rata selama 10 minit.





3. Kemudian bila dah nampak pekat sket,masukkan gula pasir.
jangan masuk gula pasir awal2.. nanti susah nak ilang putih2 biji sagu tu.





4. Kacau sehingga pekat.





5. Bila dah likat sket...Masukkan ke dalam bekas/loyang.




6. Kukus sehingga sagu kembang and tiada lagi putih2. (kaedah kukus digunakan bagi mendapatkan struktur sagu yang berbiji2).. memang lama gak ahh masa yang diambil.so bersabar bebanyak k.. hik2..




7. Sejukkan sagu di luar.






8. Bila kuih masih lembap,potong ikut citarasa and gaulkan bersama2 kelapa putih.





9.Siap untuk dihidangkan.


actually boleh je kalau nak masak dalam kuali... tapi rai lagi suka kukus...
sebab bila kukus dapat la bijik2 mata ikan tu.... kalau masak.. takut terlalu kembang..and jadi cam puding je plak... huhu


P/S : RAI tak sabar nak tunggu esok!!!! hik2.. Rai sekeluarga plan nak picnic kat ULU BENDUL , Negeri Sembilan.. Selalu juga pi sana.. sebab nya... air terjun tu best.air pun cantik.. Rai baru je balik dari Giant beli lamb,ayam,udang,sotong,kerang ikan siakap and macam2 lagi la untuk barbeque esok.. Menu utama esok NASI AYAM!! huhuhu... Tapikan... yang paling bermaknanya... ade "someone" yang akan join kami juga... hik2.. sape yer someone tu.. jeng2.. korang agak2? hik2.



14 budak2 comel:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

wowwwwwwwwwwwwww. cam beshhh jep :)

nak itotttttt ugak. someone? siapa eyh? haha. lolly kew? kikiki

ows ajak boypren je ye? lolly x ajak?

BUJANG SUSAH said...

perghhh... sedap nih...

ummu_hanis said...

elelele. kak ummu tau sapa. hepi kan? teringat la masa kak ummu zaman tunang tunang dulu. ye la kak ummu takde cinta cinta. terus tunang je. biler time nak jumpe tuuu indah banget. dah jarang bleh jumpe. wah dasat la menu piknik. tapi kak ummu takut ngan air sungai. kekeke.

fq said...

seyes...
kueh ni mmg sedap...
nyum2...

ZARA 札拉 said...

aku suka sangat kuih ni sayang!

suka gila..

lebih byk kelapa lebih enak!

triple x malaya said...

xpenah tray la kuih ni...salam

chipsmore said...

waa...sedapnye...nk cket ;)

ChiLaBaey's said...

Wahhh... Kuih favorite saya juga.... sebab senang nak kunyah dan makan.... lembut... saya dah tulis resepi rai tadi... ingat minggu ni nak buat sendirilah.... mak saya pun pandai juga buat tapi dah lama tak buat dah lupa kot... tak tanyepun kat dia... nanti saya buat kalau jadi saya bagi tahu rai... Ok...?? Praktikal nanti kat maner...???

miss hirose said...

wowwwww!!!!!
sedapnyeeeeeeeeee
da la tgh lapar ni..isk3

msti besh kn rai g picnic..
ha ni msti idzmi g skali kn?kn?

wow manyaknye mknn bbq
nk itot!!!

Rashid said...

salam

kuih saguuuuuuuuuuuu.. ishh kuih kesukaan saya ni. Sejak zaman bebudak lagi..

sagu merah..hijau..putih.. sume sedap. Sedap lagi kalau ada kuahnya..

KhairiL's said...

sagu juga my feveret...

pernah gak picnic kt ulu bendul tu
tmpt yg best utk bersama dn family

ChiLaBaey's said...

Rai, saya dah try resepi awak... ok... jadi juga akhirnye.... sedap walaupun simple je bahannye.... nanti nak colour hijau, biru, kuning, dan orenlah... hehehe... terima kasih resepi... :)

bee said...

kak..agaknye berape lame kene tunggu kukus tu???satu jam?/dua jam???sy ade buat..tp x menjadi...sagu tu masih berair2..geramnye..hatiku ini...

Puteri Purnama said...

assalammualaikum.
minta izin salin resepi sedap ni.Terimakasih.