terlalu free.
sehingga tak tahu nak buat apa.
so nak try satu resipi ar kat myresipi.com
dah lama simpan resipi nie..
tapi baru semalam tergerak hati nak buat...
haha..
Resipi asal daripada Onigiri Myresipi..
click di sini.
terima kasih kepada tuan resipi...
rai bagi 10 bintang. hehe.
dah selalu sgt kan makan cheese cake yang struktur cam puding tu..
maksud rai menggunakan cream cheese...
rasa tertarik pula bila tgk resipi nie...
ia tak menggunakan cream cheese tapi gunakan slice cheese.
menarikkan.. hehe...
korang pernah makan cheese cake yang jual kat bakery jaya jusco?
x silap rai rm9.90 harganya..
ha.. rasanya lebih kurang camtu...
tapi ada gak rasa cam Japanese cotton soft cheese cake...
memang lembut tahap macam makan span wokeh..haha...
sedap2...
apa yang rai perasan.. cara dia lebih kurang sama dengan chiffon cake..
so memang cake ni punya rasa ada mcm sponge cake/chiffon cake..
memang best...
oklah... bahan2 membuat slice cheese cake nie... rai buat 1 1/2 adunan dari resipi..
so rai menggunakan:
6 keping slice cheese
300 ml susu segar
100gram butter
6 biji telur di asingkan putih dan kuning nya seperti gambar di bawah
kuning telur
putih telur
125 gram gula ( rai maniskan sedikit)
100 gram tepung gandum
sedikit esen vanilla
Cara2 membuatnya:
1. Siat slice cheese kecil2
2. Campurkan susu segar
3. Masak di atas api sederhana sehingga semua cheese cair dan larut
4. Masukkan butter. biarkan butter mencair.
5. Tutup api dan sejukkan
6. dalam satu bekas pukul gula + putih telur sehingga kembang. (guna mixer)
7. Pukul lagi sehingga ia menjadi meringue camni..
(proses nie sangat2 penting. kalau masa anda pukul tu still tak kembang dan telur cair je... better jangan teruskan.buat je yang baru..sebab mesti tak jadi nanti. check semula mungkin putih telur anda mengandungi kuning telur/air/minyak.sebab tu dia tak boleh kembang..dan make sure mixer bowl and bersih dan kering)
8. Ha.. nak tengok camana meringue tu jadi.. bila anda terbalikkan bowl tadi... tak jatuh wokeh adunan tu!!! tu tandanya dah jadi tau =)
9. Dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang.
10. macam nie pun dah ok.
11. Untuk memudahkan kerja, masukkan sebatian cheese + butter + susu tadi dalam satu bekas besar
12. Masukkan kuning telur.
13. Kacau rata.
14. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik. jangan buat sekaligus masuk semua tepung.. nanti tepung tak boleh sebati.
15. Nak mudah guna pemukul tangan nie.. tapi tak yah pukul,cuma cukup sekadar nak ratakan tepung tu.. pastikan tepung tadi tak berketul2..
16. Masukkan 2 titik esen vanilla.
17. Akhir sekali masukkan meringue ke dalam adunan tadi. Gunakan cara kaup balik sehingga adunan rata.
18. Nak senang kaup balik, guna senduk kayu k.. hehehe. ok. dah siap sebati.
19. Guna loyang bersaiz 20cm.Jangan lupa sapu butter di keliling permukaan loyang dan alaskan ngan kertas minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang.
20. Bakar menggunakan kaedah bain marie atau waterbath untuk mendapatkan cake yang lebih cantik... kalau nak tahu kaedah tu macamana... click sini untuk melihat lebih lanjut.. mudah je.. tutup bawah permukaan loyang tu dengan aluminium foil... kemudian, masukkan loyang yang berisi cake nie ke dalam dulang/loyang yang lebih besar. masukkan air didih dalam dulang tu..lebih kurang paras separuh daripada loyang cake ni.. kemudian masukkan ke dalam oven pada suhu 170 celsius selama 20 min. kemudian kurangkan suhu kepada 140 celsius dan sambung bakar lagi 40 minit..
Haha. kek ku dah merekah gunung berapi. kua2... nie memang salah daku pown.. terlajak masa sebab leka berwebcam ngan idzmi. kitorang main game chess,sahibba online masa nie... mana taknya asyik gaduh main. sebab dia main tipu selalu...
sampai daku lupa ada cake dalam oven...
hahahahaha....=P.. pastu last2 daku marah dia...
wakakakkaa.. sebab dia kek daku dah merekah nie... eeeeeeeeeeeeeeee.....
jangan sedih... sebab...
dalam dia.... sangat2 memuaskan hati... keh2...
biar rupa tak lawa...
tapi rasa sedap...
betul tak..
statement macam nak pujuk hati pun ada...
jom tengok dalam dia kalau tak percaya.. hihi...
yeay...
ha... dont judge a book by its cover... hihihi.
picit2... macam span.... takde span basuh pinggan boleh guna nie.. keh2..
daku makan tak leh berhenti k..sebab rasa dia tak muak....
dah2.. tutup tupperware.. hehehe.
selamat mencuba =)
sehingga tak tahu nak buat apa.
so nak try satu resipi ar kat myresipi.com
dah lama simpan resipi nie..
tapi baru semalam tergerak hati nak buat...
haha..
Resipi asal daripada Onigiri Myresipi..
click di sini.
terima kasih kepada tuan resipi...
rai bagi 10 bintang. hehe.
dah selalu sgt kan makan cheese cake yang struktur cam puding tu..
maksud rai menggunakan cream cheese...
rasa tertarik pula bila tgk resipi nie...
ia tak menggunakan cream cheese tapi gunakan slice cheese.
menarikkan.. hehe...
korang pernah makan cheese cake yang jual kat bakery jaya jusco?
x silap rai rm9.90 harganya..
ha.. rasanya lebih kurang camtu...
tapi ada gak rasa cam Japanese cotton soft cheese cake...
memang lembut tahap macam makan span wokeh..haha...
sedap2...
apa yang rai perasan.. cara dia lebih kurang sama dengan chiffon cake..
so memang cake ni punya rasa ada mcm sponge cake/chiffon cake..
memang best...
oklah... bahan2 membuat slice cheese cake nie... rai buat 1 1/2 adunan dari resipi..
so rai menggunakan:
6 keping slice cheese
300 ml susu segar
100gram butter
6 biji telur di asingkan putih dan kuning nya seperti gambar di bawah
kuning telur
putih telur
125 gram gula ( rai maniskan sedikit)
100 gram tepung gandum
sedikit esen vanilla
Cara2 membuatnya:
1. Siat slice cheese kecil2
2. Campurkan susu segar
3. Masak di atas api sederhana sehingga semua cheese cair dan larut
4. Masukkan butter. biarkan butter mencair.
5. Tutup api dan sejukkan
6. dalam satu bekas pukul gula + putih telur sehingga kembang. (guna mixer)
7. Pukul lagi sehingga ia menjadi meringue camni..
(proses nie sangat2 penting. kalau masa anda pukul tu still tak kembang dan telur cair je... better jangan teruskan.buat je yang baru..sebab mesti tak jadi nanti. check semula mungkin putih telur anda mengandungi kuning telur/air/minyak.sebab tu dia tak boleh kembang..dan make sure mixer bowl and bersih dan kering)
8. Ha.. nak tengok camana meringue tu jadi.. bila anda terbalikkan bowl tadi... tak jatuh wokeh adunan tu!!! tu tandanya dah jadi tau =)
9. Dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang.
10. macam nie pun dah ok.
11. Untuk memudahkan kerja, masukkan sebatian cheese + butter + susu tadi dalam satu bekas besar
12. Masukkan kuning telur.
13. Kacau rata.
14. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik. jangan buat sekaligus masuk semua tepung.. nanti tepung tak boleh sebati.
15. Nak mudah guna pemukul tangan nie.. tapi tak yah pukul,cuma cukup sekadar nak ratakan tepung tu.. pastikan tepung tadi tak berketul2..
16. Masukkan 2 titik esen vanilla.
17. Akhir sekali masukkan meringue ke dalam adunan tadi. Gunakan cara kaup balik sehingga adunan rata.
18. Nak senang kaup balik, guna senduk kayu k.. hehehe. ok. dah siap sebati.
19. Guna loyang bersaiz 20cm.Jangan lupa sapu butter di keliling permukaan loyang dan alaskan ngan kertas minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang.
20. Bakar menggunakan kaedah bain marie atau waterbath untuk mendapatkan cake yang lebih cantik... kalau nak tahu kaedah tu macamana... click sini untuk melihat lebih lanjut.. mudah je.. tutup bawah permukaan loyang tu dengan aluminium foil... kemudian, masukkan loyang yang berisi cake nie ke dalam dulang/loyang yang lebih besar. masukkan air didih dalam dulang tu..lebih kurang paras separuh daripada loyang cake ni.. kemudian masukkan ke dalam oven pada suhu 170 celsius selama 20 min. kemudian kurangkan suhu kepada 140 celsius dan sambung bakar lagi 40 minit..
Haha. kek ku dah merekah gunung berapi. kua2... nie memang salah daku pown.. terlajak masa sebab leka berwebcam ngan idzmi. kitorang main game chess,sahibba online masa nie... mana taknya asyik gaduh main. sebab dia main tipu selalu...
sampai daku lupa ada cake dalam oven...
hahahahaha....=P.. pastu last2 daku marah dia...
wakakakkaa.. sebab dia kek daku dah merekah nie... eeeeeeeeeeeeeeee.....
jangan sedih... sebab...
dalam dia.... sangat2 memuaskan hati... keh2...
biar rupa tak lawa...
tapi rasa sedap...
betul tak..
statement macam nak pujuk hati pun ada...
jom tengok dalam dia kalau tak percaya.. hihi...
yeay...
ha... dont judge a book by its cover... hihihi.
picit2... macam span.... takde span basuh pinggan boleh guna nie.. keh2..
daku makan tak leh berhenti k..sebab rasa dia tak muak....
dah2.. tutup tupperware.. hehehe.
selamat mencuba =)
35 budak2 comel:
hish.. tengok rai buat ni cam senang je. nanti.. tunggu ah i plak masuk dapur. ahahaha..
adik....
yang marrenge tuu memang akak pun banyak kali buat tak jadi2 jugak hehe....
eiii senang laa tak payah beli yang chesse cream kan??
nak cuba laa hehe..
akak dah cuba telur masin adik ajar tuu hehe.. tgh tunggu 2 minggu hehe...
terbaik. nak cuba lepas ni1
tiap2 kali tgk recipe dr rai mesti terliur, btw nak tanya since dekat rumah sy tu xde oven, boleh ke kalo nak kukus je? hehe..
p/s : sy tgl kt puchong jgk. ;)
sukenyee...
tq kak rai..
dh lama taw cari resepi cheese cake!!
suke suke suke!!
Salam Rai.
Sedapnya cheese cake tuh...gebus gitew..masuk dapur Rai nih terasa lapar plak...nanti akak nak buat ikut resepi nih..terima kasih atas perkongsian tu ya dik...
wahhh..sikit aje bahannya..hehe..nampak sodap lak tuh..ehh sok posa nih..sabar2..hehe
alahai...cheesecake!!! kalau ahkak x gemuk kan rai...lama dah akak pon tibai cheesecake byk2...ni kang kalau buat, org lain x makan, ahkak yg lebihnya makan...lemak ku dah la makin menjadi2...huhuhu
Rai... Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.... Semoga apa yang kita lakukan di dalam bulan ini dapat keberkatan dan pahala.... Puasa jangan tak puasa yer... Hehehehe... :)
wah...ni leh menambahkn ngidam cheese cake d bln pose ni...huhuhu..
kak rai...kalo kite nk ltk perisa sikit blh ke..agak2 nye...terjejas x rasa cheese tu?....
oshinz:
hehehehe..... =)
kak eija:
ha a kak meringue tu lama sket...
puas tunggu..
wah. bestnya.. sama2 kita nantikan telur masin kita yer kak...
asz_miza:
owh.. alamak..rai x sure pula leh kukus ke x... sorry sgt2 yer... nanti kalau rai dpt pape info rai btau yer..
hazzy:
hehe. selamat mencuba
mai tuty:
owh dah lama mencari ke?
resipi nie lain sket..
rasa cam kek sponge..
selalu kalau makan cheese cake dia cam padat kan...
kak shida:
alamak..rasa lapar ke kak..
tapi malu.. kek rai merekah gunung berapi.. keh2...
wani:
hehe..kalau pose... jangan tgk dear... keh2..
kak neny:
alamak kak..segan rai..
masakan rai nie masakan budak baru2 belajar je nie...
rasa kerdil bila masuk blog akak... mcm2 yang hebat2 akak masak...
nanti leh la rai belajar ngan akak kan...
chilabaey:
selamat menyambut ramadhan juga...
moga kita semua dapat keberkatannya
lyd:
heheh..
rasanya boleh..
sebab dalam myresipi tu...
ada yang buat perisa pandan... =)
cubala nanti beritahu rai ek.. =)
salam aki rai..
anna dh try baked kek ni..
masa tgh bakar tu ok jep naik kek tu..
tp kan bila dh kuakan dia trus turun n tekturnya bukan jadi cam kek tp jadi bingka cheese =(..ceh cis sungguh..
naper yer kak?
urm akak leh kasi tips x?
GOSH!
zillion thanx to u Rai!
Da lame kowt cari resipi cheesecake JJ nihh.
Tapi kan,I hv a doubt la.
Sliced cheese tu kan selalunya masin.
So bila wat kek,kek tu x jd masin ke?
Hai Rai ....Askum...minat dgn blog sis.....sya mohon izin share resepi dlm blog rai yaaa...makasih...
Salam mmg tulisan dia ni warna kuning ke?x nampakk..mohon tukar supaya nmpk hehe.nk sgt try resepi ni.thanks!
tgah cuba resepi niee . tapi tak guna ponn aluminium foil tuu . ape kgunaan benda tuu ? effect tak kalau tak guna ? hihi
suke tengok recipi rai..^^
Nk tnye, klau pkai cream cheese tuh nk sukat byk mne? Huhu
Jadi kot I try bnde nih haha thanks
thnx for the recipe rai.sy suka amik recipe frm ur blog sbb awak bg step by step.so for beginner yg x bape reti nk buat kek cam sy ni sgt2 sng ikut ur recipe.anyway,nk tanya la kek sy lembut tp moist.x kering n merekah mcm ur cake.knp ye?sy guna teknik waterbath like u said.
saya dh try.. mmg sedap.. kos bhn pun x mhl sgt.. lembap, gebu, lembut cm span.. tQ sis Rai... ^_____________^
rai mmg guna tepung gndum jee ke??sbb ape sya buat xjadik span cm rai buat...n cheese sya gnti gn cream chese...
Salam..kak rai..sy dh cube wat kek ni..mmg gebu tapiiiii...tgh kek tu xmsk..lembab je..dh cube bkr api bwh byk kali tp cmtu gak..camne ni???
Setiap resepi Rai sya try buat dan menjadi. sekarang sya buat partime baker untuk order kek dari kwn2. Thank you so much Rai banyak membantu sebab sya tak dpt nak ikut kelas bakeri.
Assalamualaikum,
Saya pun ada jugak buat japanese cotton soft tapi belum lagi pernah try yg pakai slice cheese ni.. resepi yg menarik..terima kasih kerana berkongsi resepi, jemput singgah ke blog saya hhtp://rayyanshopz.blogspot.com
As salam rai...tgh buat ni..hehe...mntk2 gebu cm rai buat..hehe
assalam rai.. macam gebus je resepi rai ni.. akak ada gak try 1 resepi ni.. pakai cheese slice gak.. tapi x pakai butter/marjerin..
tapi bagi yang giler cheese macam akak mesti gak nak try resepi rai ni... marbeless!!!
Salam dr rai...sy dah cuba! Tapikannn...mungkin ada derhaka kat part tepung tu terkurang ke ape Tah laa...dia jd hangusss kat atas tapi dlm xberapa masak...masak lagi tambah 20 minit..baru ok...memang lama eh nak masak dia? Selalu masak 20 minit jer..hehehe hangus2 pun sodapppp sgt..sukaaa thank you dr rai...muack..
Wow..sy dh try..mmg best!!tq sis..
Terima Kasih, resepi ni memang sedap .
Loyang 20cm tu...loyang yg diameter 20cm dan tinggi 10 ke? Mohon kebenaran utk share resepi ini ye sis..hehe
Salam kak rai , resepi ni x pakai.baking.powder ke .
sedapnyer nampak kek...
Assalamualaikum... Terima kasih dpt ilmu ...alhamdulillah saya da cuba, pkul marigue sampai xbergerak...
Assalamualaikum... Terima kasih dpt ilmu ...alhamdulillah saya da cuba, pkul marigue sampai xbergerak...
Post a Comment