Nuffnang ads

KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berikan Rai No Phone anda:
Adakah anda mempunyai whatsapp/wechat? Ya
Tidak
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Bolehkah rai menghubungi No phone anda untuk terangkan lebih terperinci mengenai produk? Ya
Tidak

Get your own free form like this one.

Monday, February 28, 2011

RESEPI PANDAN LAYERED CAKE YANG SEDAPPP


hyeeeeee~
jumpa lagi...
hehe..
kali nie rai nak stop kejap cerita mengenai holiday rai..
insyallah rai akan sambung lain kali..
entry kali nie ..
rai nak berkongsi satu resepi yang sangat2 best k...
RESEPI PANDAN LAYERED CAKE..


korang pernah makan tak?
selalu cake nie ada jual kat kedai bakery/kedai cake,,
rasanya KING's ada kot..
cake sponge pandan di layerkan dengan kastard....
kemudian atas dia dilapisi kelapa kering..
bau wangi aroma pandan memang best...
huwaaaa..rindu tau nak makan kat malaysia...
mmg tak menyesal la kalau buat... insyallah...



resepi asal.. rai ambil daripada LINK ini..
credit to mat gebu atas resipi yang best nie..
cuma rai ada ubah sket2...
ampun yer mat gebu.. hik2...
tapi sebelum tu.. nak share kejap bear cake yang rai buat hari sabtu lepas...
nie butter cake + buttercream...




ok..
jom kita lihat resipi PANDAN LAYERED CAKE nie k...
resipi nie untuk cake saiz bulat 8"..
so comel je...
kalau korang guna loyang besar...
buat 2 adunan k...



Bahan2 untuk membuat sponge cake pandan:

*125 gm tepung gandum
* 1 camca teh baking powder (*disatukan dan diayak)
160 gm gula pasir
5 biji telur gred A
75 gm minyak jagung
15 gm ovallete
1 sudu teh pes pandan
2 sudu besar susu segar/cair

(rai gunakan penimbang elektronik untuk sukatan yang lebih tepat)


Nota: nak tahu bagaimana rupa ovallete dengan pes pandan? jom lihat gambar di bawah ini -:

Paste pandan
(haha. ni bukan ubat batuk yer.. keh2.. kalau kat kedai yg jual bahan2 bakery.mmg diorg akan pack dalam bentuk macamni)


ovallete
(untuk menggebukan cake.haish gebu2 nie I sensitif la plak.haha,bila I nak kurus nih.)


Kemudian....



bahan2 untuk membuat kastard pandan...



1050 ml santan
225 gm gula pasir
12 gm serbuk agar2
85 gm tepung hoen kwe (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai daun pandan dengan 75ml air,kemudian tapis)
secubit garam


Nota: tepung hoen kwe boleh didapati di pasaraya mcm giant,jusco,tesco dan sewaktu dengannya..kalau kedai runcit tak sure.. maybe ada kot... kalau takde tepung hoen kwee.. rai dengar citer boleh ganti dengan tepung kastard atau tepung jagung.. tapi hasilnya rai tak tahu la camana... sebab tak pernah cuba gantikan.. pe kata korang buat experiment then beritahu rai hasilnya.hahahhaaha.adeyhs.

nak tahu cmana rupa tepung hoen kwee dan serbuk agar2?


serbuk agar2



Tepung Hoen Kwe


baiklah,sekarang ayuhla kita memulakan kerja...
mula2 kita kena buat sponge cake pandan dulu yer...

cara2 membuatnya-:

1. Satukan semua bahan2 kecuali tepung ke dalam bowl mixer.


2. Pukul hingga kembang dan gebu


nie dah gebu k



3. Bila dah betul2 kembang,
perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.



4. Putar sehingga betul2 sebati.
(haha.. nie kes mixer kecik. amek.sampai menggunung2.haha)


5. Griskan loyang dengan marjerin dan alaskan permukaan bawah loyang dengan kertas minyak.. (nie wajib buat yer. kalau tak melekat kang)



6. Kemudian bakar dalam oven pada suhu 180 celsius selama 30 minit.
Bila cake dah masak, biarkan cake betul2 sejuk pada suhu bilik.


7. Kemudian potong cake kepada 3 bahagian.... nie pun rai hentam je potong.hahaha. gigi2 gak ar.. haha. nak senang,potong guna pisau bergerigi.

Nota: kalau korang nak bakar satu2 pun boleh. tapi hasilnya takkan berapa cantik sebab bawah2 setiap lapisan cake tu akan ada lapisan mcm kale kuning/oren...so bila layer macam nampak sangat lapisan tu... so kalau potong cmni..bawah lapisan tu cantik je hijau. kalau malas... beli je la cake sponge/chiffon cake kat kedai cake.

ok... bila dah siap2 potong...
kita p buat lapisan kastard pandan nya lak...
tak yah buat awal2 ..
nanti keras...

so cara2 membuat kastard pandan nie -:


1. Satukan semua bahan2.. Pastikan tidak berketul2



2. Masak di atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat. jangan tinggal. kena kacau sentiasa. kalau tak hangit.. Bila dah likat, tutup api. kemudian biarkan dia suam2..



ok..sekarang.. kita dah boleh memulakan proses melapis.. hehe




griskan loyang yang sedikit besar daripada cake dengan marjerin..
Seelok2nya gunakan loyang spring form pan.. mudah dibuka.


masukkan lapisan cake sponge yang pertama..
Kemudian sendukkan kastard tadi dan tutupkan keseluruhan lapisan cake nie.. ruang2 kosong kat tepi tu pun penuhkan sekali dengan kastad.part nie rai tertinggal gambar nak snap sebab terlupa.haha...
lepas dah lapiskan dengan kastard.. tutup dengan lapisan cake yang kedua.. tekankan sedikit bagi melekatkan 2 lapisan tu...


buat benda yang sama sampai lapisan ketiga.. ha.. yang nie baru de gambar.. haha.. so kat tepi2 tu ada ruang2 kosong kan.. penuhkan dengan kastard tu k..



last sekali... tutup permukaan kastard tadi dengan kelapa kering.. masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 2 jam... makan sejuk2 lagi sedap...


so bila dah betul2 sejuk. boleh la bukak spring form pan tu...



tak melekat pun kat loyang.. cantik je leh keluar..
sebab dia macam jelly
..

hehe..
rai buat cake nie sebenarnya sempena men's day(23rd March) kat Russia ..
so nak celebrate la dengan groupmate rai...
dalam group kitorang ada 2 jejaka.haha.
so happy men's day to akmal and gajaen.
so atas dia rai hias dengan alphabet fondant..


so..


sebenarnya kitorang berkelah sambil belajar di dalam class..


shalu buat air teh o,
amoi buat puding durian + bawa orange..
rai pulak bawa cake + nasi lemak..

rai siap bungkus nasi lemak dalam surat khabar.
haha..
kemalaysiaan mesti ada...



haha... sanggup tu kitorang angkut semua makanan turun naik bas + train ke class..
air teh o tu siap bubuh dalam bekas 5 liter okehhh! haha.
nie masa class children's infection kat line purple metro.. hahaha..
jauh ok.. sejam setengah perjalanan dari hostel-hospital...
tapi kami redah juga.. hahahaha..
kebetulan nape entah cikgu tak masuk2..
last2 kitorg dah habis makan baru cikgu masuk.. haha
so terus bagi cikgu sekeping cake dan buah limau..
nasi lemak sure dia tak reti makan kan..
so tak berikan.. huhu...






haha. ngada je ar.



happy men's day korang. bulan depan women's day plak..
so kek pe korang nak buat ntok girls. hahaha.



cake dah potong~



Nie la kat dalam dia.. kena improve lagi bab potong layer cake tu. haha.



YUMMY ooo.. serius tak tipu.. walaupun kitorang dah kenyang makan nasi lemak..
tapi kek still licin~
tak muak langsung..
rasa lembut cake tu.. pastu layer jelly tu mmg rasa lemak2...
bau aroma pandan dia memang perghhh~
terima kasih mat gebu atas resipi yang best nie...
lepas nie leh la cuba nie...

tapi rai tak jual kot cake pandan layer nie kat sini..
sebab tepung hoen kwe dan agar2 takde jual kt sni..
stok rai pun dah nak habis..
rai bawa sket je..



kami berkelah dalam class.hahaha












Nasi lemak homemade.. hahaha.





sekian sahaja entry kali nie..
insyallah kita jumpa lagi di entry rai seterusnya yer..
senyum selalu... =)
wink2..


15 budak2 comel:

kemma said...

:)..syok bila rai kerap update blog..senyum je baca..hehe

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

sdp nyer nampak nasi lemak tue hehe

Hannah Haykhall said...

Salam..
hye kak rai..sy first time nie terjumpa blog akak and terus jatuh cinta..keh keh keh..

kagum ah dengan akak yang pandai baking and masak, dah lah student medic pulak tu.salutue!!

saya pun minat sgt masak.Tapi tak sempat nak mem'baking' atau masak sbb dkt hostel x memang x boleh masak langsung.Heeee..Alasan kan.

Anyway,nanti balik cuti sem nak try recipe kat sini..heeee..

Mrs Azhar said...

isk tiba2 teringin nk buat lg kek pandan. dulu buat tp kastard dia jd mcm agak bketul sket. jeles tgk kek rai cantik. nk buat nk buat nk buat!!

cikWahida87 said...

salam..
rai,nk tny..
klu baking guna microwave lain ek?
slalu wat xjd..huhu

~ Mamma Olyn ~ said...

wahhh, tererrrr, kak penah tgk dlm blog mat gebu tp ovallate lak xde, skang ni da ada nak try wat lah, kna yakin pe yg kita wat, caiyookkk!

Sky~Juice~Boy said...

Hi, Jz wanna to know where u get the iphone gadget for ur blog??? can give me the link to make it??? Sgt menghargai kalu kamu sanggup share..

Dilla said...

salam
blh x share utk resepi or cr2 wt taufufa
dl pernh tgk, tp bl nak bkak skrg.
xle lak
so harap2 sgt...
dpt share lg........
TQ ye

Dilla said...
This comment has been removed by the author.
Dilla said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

hai rai...u ni sungguhhhhhh rajin, firest time jumpa blog ni terus jatuh cinta!!! semoga study n minat seiring yea rai. gud luck dear..athir'oh

F@iZ@H said...

wah bstnyer cake 2 rai,nk try gak r....untung si akmal 2 yerk....akmal 2 my schoolmate sy..huhu

Ira Z said...

Would love to try..most of ur resepi jadilah...good job.ok study smart ya...
Fr..Sis Ira

Ira Z said...

Would love to try..most of ur resepi jadilah...good job.ok study smart ya...
Fr..Sis Ira

marygrace resma santos said...

Hello sis Rai or puan Rai, bole tak saya buat kek ni ikut resepi sis Rai tp cara dgn kukus, saya hanya nak cara kukus sbb saya tkda oven..boleh kan? Dan bahan2 nya ukuran nya hanya ikut bahan2 sis Rai..bole tak? Sila balas sis Rai..tq..saya puan chung.. :)