KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, February 18, 2011

Kisah Cuti Sem saya -PART II .. pengalaman pahit manis + class deco cake yang rai ikuti....

Nie adalah sambungan dari kisah holiday sem rai ritu....


dalam entry2 rai sebelum nie...
rai pernah cerita yang before balik malaysia ....
rai buat macam2 untuk cari duit poket sebelum balik kan??....
rai tak kisah kalau de yang tak puas hati atau pikir bukan2 pasal rai lepas pe rai cerita semua nie....
rai sekadar ingin berkongsi pengalaman pahit manis rai....
duit MARA setiap bulan yg rai dapat tu..
rai dah tolak ketepi siap2.untuk duit perbelanjaan rai setiap bulan..
then sebab setiap february and september kena bayar hostel fees..
so rai kena simpan duit tu tak boleh buat kegunaan lain...
sebab tu rai cuba cari duit sendiri...
bukan sejelepuk duit tu jatuh dari langit tanpa usaha.. betul tak...
rai kumpul duit sedikit demi sedikit...
macam2 yang rai buat....
lepastu kitorang satu class 10 orang camtu main kutu.. huhu...
setiap bulan kena bayar rm100..
so masa january rai la dapat! haha..
dapat duit kutu rm1000...
ok la kan...
sebab setahun rai tak balik malaysia kan..
so nak balik kali nie...
rai nak spent masa tu betul2...kena la guna duit yg agak banyakkn.



rai buat catering untuk 26 orang selama seminggu...
rai cuma kenakan 600 rouble (lebih kurang rm60) seorang..
then rai jual nasi ayam madu 120 bungkus dengan roomate rai,shalu..
sebungkus 120 rouble (lebih kurang rm12)
kat sini tu adalah harga normal....
sebab barang2 sini mahal2..
pastu rai ambil order cake maksimum yang mungkin....
boleh dikatakan setiap hari rai dapat 2-3 order cake...


letih tak boleh nak cakap..
memang penat... nak2 time beli brg2 mentah..
pikul 15 kg beras dalam beg...
beli ayam sampai 12 ekor angkat sendiri..
yg pikul lain,yang angkat kat tangan kanan and kiri..
pastu de beg plastic agy gantung sampai siku...
siap de sekali sampai terlentang terjatuh ok sebab licin sangat jalan masa snow..
adessss... sakit oooo....
bangun2 je rai pandang dulu ada budak2 malaysia tak kat situ..
hahhahahaha.. malu la den kang... ekekeke..
sebab catering rai wat sorang2...
so mmg semua barang + modal rai kena keluar sendiri la kan...

pastu pergi kievskaya untuk beli barang2 buat cake...
kat sana sejuk gila...
rai ingat hari yg rai keluar tu suhu -23 celsius.
bayangkan je sejuk dia cmne..
kalau letak tangan kita dlm peti ais tempat beku pun dah sakit kan..
tu baru 0 celsius...
kalau -23??
isk2...
angkat barang banyak sgt2... then on da way balik..
tak tahan sejuk sampai cm rasa nak terputus kaki n tangan sume sebab frost bite...
tangan sampai tak leh bengkokkan da...
sebab dia mcm kejang....
rai cuba tahan teksi..
tapi semua tak nak hantar ke metro station...
sume nak tipu duit cekik darah..
tapi rai paksakan diri gak..
gigih jalan jugak walau sakit sangat2 kesejukan...
meleleh gak ar air mata masa tu...
bukan sedih ke apa..
tapi sebab terlampau222222 sakit.
walau pakaian rai pakai dah cukup tebal,bisa sakit sejuk tu lain k...


sampai de hari yg serius rai nak menangis...
masih rai ingat...
2 hari terakhir rai buat catering tu...
rai demam....
panas gila badan...
tapi rai tak nak give up.
sebab rai betul2 nak kumpulkan duit semaksimum mungkin..
rai dah tulis dah semua plan2 untuk balik bercuti...
rai kena buat semua tu walau camana pun..
rai bertekad.


jujur rai cakap...
rai belajar kat sini...
setiap bulan... rai tak pernah langsung minta duit dari papa n mama...
rai tak nak susahkan diorg....
rai akan cuba cari duit poket sendiri....
dan rai akan cuba berdikari sedaya upaya yg mungkin...
sebab tu rai paling benci orang yang manja sangat2 tak reti berdikari langsung...
buat nie tak boleh.. buat tu tak boleh..
semua kata tak boleh2.. kalau mind set tu dah kata tak boleh..
of course la sampai bila pun tak boleh.
heboh nak dok bawah ketiak mak ayah je..
eeeeeeeeeeee..tension gile...
dah ada kehidupan yang senang lenang pun tak reti bawak diri......
tak reti bersyukur apa yang ada...
tak suka tol org eleh2 nie.
nak wat camana kan...
ada punya org cmtu.

rai pun faham keadaan ekonomi keluarga camana..
sebab tu rai buat macam2 even sambil belajar sekarang nie....
rai datang dari family yang sederhana..
adik beradik pun ramai, 7 orang...
rai lak anak sulung.. yg lain masih kecil2 and bersekolah..
papa seorang bekerja...


tapi rai berbangga lahir dalam keluarga yang besar.....
semua ahli family rai selalu bersatu hati dalam banyak perkara...
contoh macam...adik beradik rai kalau makan apa2.. even benda tu sket...
akan ingat yg lain... akan tinggalkan...akan pastikan semua dapat rasa
paling penting mesti ingat papa and mama..
kalau makan tu.. asingkan untuk papa and mama dulu...
kalau buat kerja umah lak..
akan bahagi2 tugas..
ada yang masak, ada yang siang ikan, ada yang mesin kelapa,
ada yg sidai baju, ada yg kemas umah and mop lantai..

adik2 semua dari besar sampai ke kecik..
mmg dah dilatih basuh baju sekolah+ kasut + iron baju sendiri
masing2 tahu pe yg kena buat...
adik rai airul and mimi yang kecik2 agy tu pun pandai sidai baju..
siap ambil kerusi...sebab diorg kan rendah tak sampai...
hehehhee.. comey je...
sebab rai dari kecik pun dah banyak kesusahan dan dugaan yg rai tanggung...
rai pun bukan perfect...
rai pernah buat kesalahan juga dulu...
tetapi pengalaman hidup banyak mematangkan diri rai....


rai sayang sangat2 keluarga rai...
diorangla yang selalu menceriakan hidup rai....
setiap tahun,walaupun rai tak dapat beraya bersama2 diorang....
rai sentiasa ingat kirimkan duit untuk beli baju raya untuk adik2..
walaupun rai masih belajar,
rai cuba sedaya upaya rai untuk berikan yg terbaik untuk diorang walaupun jumlah yang diberikan tak sebanyak mana......
bagi rai diorg adalah segala2nya bagi rai...





hurmm ok lah...
tak nak la citer panjang2 lagi kan....
so mesti korang nak tahu kan...
rai buat apa ngan duit yang rai kumpul selama setahun rai tak balik tu???

hurmm..
firstly,
rai punya handset dah teruk sangat2..
dengar pun tak boleh...
plan asal nak beli phone biasa2 je...
tapi mama cakap kat rai...


"belila pe yg kaklong nak...
kaklong deserve dapatkannya sebab kaklong dah usaha sungguh2..."

huwaaaaaaaaaaaa... terharu sangat2 bila mama ckp cmtu..
sebab rai cerita semua kat mama pe rai buat selama nie. kat moscow...
sebab selalunya mama ingatkan jimat cermat...
beli pe yg patut je... jgn beli benda bukan2...
kita org biasa2 je....
sebab tu rai tak pernah beli pakaian berjenama dan mahal2..
rai cuma beli pe yg rai mampu....
memangla teringin nak beli macam2..
nak2 tengok kawan yang agak berada dapat macam2 kan...
tipula kalau rai cakap rai tak jeles....

tapi rai tahu...
masa tu belum datang lagi...
insyallah satu ri nanti kalau dah mampu,belilah pe nak beli pun.

so bila mama ckp cmtu and bagi keizinan...
rai beli la iphone 4..
rasanya kalau selagi phone nie elok..rai akan pakai selagi nyawa dia ada...
sebab menangis la gak nak beli benda harga cmni senarnya..
tak pernah rai dapat pakai barang2 cani...
alhamdulillah sgt2 akhirnya dpt beli....






then hari yang sama tu...
rai belikan abanglang laptop acer dan belikan papa handfon..
untuk abanglang,
sebab hadiah untuk dia sempena percubaan spm yg cemerlang,alhamdulillah...
lagipun senang untuk dia masuk u nanti,insyallah..
rai masih ingat lagi betapa susahnya rai nak beli laptop dulu...
sebab tu rai marah sangat2 dulu bila "someone" tu rosakkan laptop rai..
rai tahu dia anak orang kaya raya..
leh dapat pe yang dia nak sekelip mata...
dia tak tahu camana susahnya rai nak miliki laptop tu....
kisah tu rai pernah post dulu kat LINK nie...
rai tak nak adik rai susah....
masa dia dapat laptop tu...
jujur rai cakap..dia menangis teresak2..
even dia lelaki..
dia buang ego dia... and dia faham erti pengorbanan...
mama and papa sekali menangis..rai pulak sedih masa tu...


rai harap adik rai akan belajar rajin2 lepas nie...
=')
untuk papa pula rai belikan handfon...
sian papa... handfon dah rosak tercabut2 pun still pakai lagi..
mimi siap pernah rendam handfon papa dalam air sirap..
isk2....
kaklong tahu.. papa sanggup tak beli handfon baru sebab lebih pentingkan belanja anak2...
kaklong tatahu nak bagi papa apa... hope papa suka la k =)


alang dengan laptop barunya =)


rai pilihkan kale merah hitam...



kakngah..
kaklong minta maaf kalau kakngah kecil hati...
sebab dulu masa kakngah tak dapat nak beli laptop masa masuk kolej...
kaklong tak dapat belikan...
sebab dulu kaklong belum ada rezeki lagi...
sehingga kakngah dapat laptop dari ptptn pun kaklong masih rasa sesal x dapat tolong kakngah masa tu...
maafkan kaklong yer..
kaklong belikan abglang sebb kklong ada rezeki tahun nie...
insyallah kalau kaklong de rezeki lagi...
kaklong belikan pe yg kakngah nak ek...


pastu...
mimi kan dah nak masuk 5 tahun kan...
so mama and papa rancang nak masukkan dia tadika...
faham2 je la kat kl kan... mahal gila diorang charge even nak masuk tadika...
so alang2 dah macam tu...
mama and papa nak hantar mimi ke smart reader....
so setiap hari masa rai ambil mimi dari tadika...
cikgu2 dia mesti cakap...


"nie kaklong mimi ke... mimi selalu sangat2 cerita tentang kaklong dia...
dia kata kaklong dia baik...comel... best. selalu ambil gambar dia.. selalu buat cake/cheese tart untuk dia...
lepastu mimi kata dia sayangkan kaklong dia sangat2... bila soh citer pasal mama and papa..dia tak banyak cerita sangat... semua pasal kaklong dialah....sapa nama kaklong mimi nie...."


herk....
rai dah terkedu...
terharu lak rai....
tak sangka rai mimi hargai rai...

and de satu ri tu...
rai bayarkan duit yuran tadika mimi...
even dia budak kecik yang masih tatau apa2...
tersentuh hati rai bila mimi cakap...

"kaklong bayarkan duit cola(sekola) mimi ke? cian kaklong takde duit dah sbb bayar mimi nye cola....nanti mimi bagi duit tabung bear mimi kat kaklong ek....cian kaklong"

"ala... takpela mimi.. memang tu untuk adik kaklongla syg....kaklong de wit la.....mimi jgnla risau2.. mimi janji belajar tol2 ek... cepat pandai baca buku.. nnti leh la mimi citer kat kklong mcm2 cerita kan......."

sampai balik tu dia cakap ngan mama sian kaklong..sian kaklong...
siap nak amek tabung dia bagi kat rai..
huwaaaaaaaaaa...
rai rasa tersentuh sangat2....indah sangat saat2 tu...
=')


+++++++++++++++

kemudian...
rai gunakan semua duit hasil titik peluh rai untuk meneruskan kegilaan rai..hehe
haha.. kegilaan apa tu???
kegilaan belajar baking dan deco la..
hahahhahaha...
ok..rai ngaku rai mmg betul2 gilakan benda2 cmni....
rai terlalu minat tatahu nak cakap camana..
setiap malam kat moscow..
rai akan belek2 semua blog/page sifu2 baking..
then dok menilik gambar class yg diorg buat sampai cm angau...
hahahha..
rai tahu bunyi cam entah pape kan..
tapi tula hakikatnya..
rai siap buat list class deco/baking mana yg rai nak p...
and rai dah siap2 tanya kat akak2 tu sume..
kih2..
mesti ada yang cakap yuran yg rai bayar mahal la,tak berbaloi la pe la kan...
tapi...
pada pendapat rai...
nie pendapat rai sendiri ek,jgn marah..hihi
kalau kita nakkan sesuatu..
kita kena invest.
macam dalam bidang baking nie...memang kena invest...
invest dari segi pergi menimba lagi ilmu....
invest dari segi barang2/tools deco yang kita perlu....


kalau kita kedekut....
percayalah yang kita takkan kemana.....
sebab rai percaya...
kalau kita berikan duit kita dengan cara kepada family...
atau untuk melabur ke arah kebaikan...
rai percaya sangat2 yang duit tu akan beranak pinak..
and akan dapat lebih banyak,insyallah....

kalau kita nak melangkah dengan lebih maju and nak mahirkan diri lagi..
kita mesti buat sesuatu..
takkan kita nak berada di takuk lama je kan..
lagipun seriusly korang semua takkan rugi apa2...
duit modal pergi class tu insyallah akan berbalik...
skill + teknik dan petua2 yang sifu2 tu ajar memang sgt2 berguna.....
ia akan memantapkan lagi pengetahuan yg kita ada..
memang rai enjoy sgt2 la p semua class tu....
berbaloi ok....
so rai penuhi masa cuti rai dengan pergi class deco
antaranya:

sifu nie memang tak asing lagi.... kak lea oven...
dah lama rai kenal kak lea ni...
since rai 1st year lagi belajar kat sini.....
kak lea adalah sifu yg pertama yang perkenalkan rai asas2 deco cupcake 2 tahun lepas...
first rai belajar cupcakes... memang ngan kak lea....
class kak lea mmg enjoy sangat2....
sebab kak lea nie baik dan peramah orangnya....
kedai kak lea kat Putra heights..
rai dah biasa dah gi kedai kak lea tu..
selalu p shopping2 barang bakery..haha...
rai drive ke sana dari rumah rai... lebih kurang 20 min je dah sampai...
so masa cuti tu rai join course

1) buttercream doll cake -rm200





2) Fondant doll cake-
RM250









3) Handbag cake -
RM250




Nie handbag cake yg rai buat masa kat dalam class


masa class handbag cake nie..ada 2 orang lagi akak yg join...
so kak lea suggestkan kitorang belajar handbag jenis lain2...
kalau camtu.. bestla kan.. boleh belajar pelbagai jenis handbag dalam 1 masa kan...
bertuah rai hari tu dapat belajar and mengenali kak fida and kak rose yg peramah =)



beg mahal kak rose yang banyak duit dalam dia.... keh2..


beg rai...


beg comel kak fida...


gambar kami....


kami lagi...haha...


4) tartlets varieties -RM150




hoho..
class tartlets nie mmg happening gila ok....
tak silap rai ada 5 orang yang datang masa tu...
walaupun rai yg paling muda kat situ...
tapi rai rasa seronok sangat2 dapat berkenalan and buat tart sama2....
mmg best la!!!
siap bertukar2 contact dan facebook..
selain belajar.. kita boleh menambahkan kenalan lagi....
hasil dia pun terbaik~
credit to sifu ku kak lea sebab berikan resepi yg sgt2 best dan sedap2 belaka....
tart yg dibuat siap dapat dibawa balik..
and tak sampai beberapa minit kat umah..
dah licin...
rai pun dah banyak kali buat cheese tart yg kak lea ajar ....
sampai jadi favourite mimi..
setiap hari p tadika..
mesti bawak 3 biji....
WAJIB.
isk2...

hasil tartlets yg kami buat... meriah kan... comey2 je semuanya...


yg nie rai punya...
ada macam2..
blueberry/orange/choc/kiwi/strawberry cheese tart,

tuna,coconut,lemon cream and fruit tarts..
dan ada juga blueberry crumble tart...

menarik kan...


fruit tarts


blueberry crumble tarts


kiwi/orange/strawberry/blueberry and choc cheese tarts


lemon cream tarts



semua sedap sampai makan lelap2 mata ok.
jujur nie.. tak tipu...
kalau nak tahu betul ke tak..
cuba la join class kak lea nie yer...
click je website kak lea...
LEA OVEN



kemudian rai pergi pula ke Taman puncak setiawangsa...
berguru dengan sifu yang memang mantap kesemua cake2 nya....
kalau tak caya...
click sini...
KAK FADZLINA FADZIL
lembut and cantik orangnya....
rai memang admire sangat2 dengan cake teddy bear, kebaya and pillow cake kak ina nie...
mmg comel2.....
masa rai pergi tu...
rai sorang2 je..
kiranya nie 1 to 1 class..
so rai belajar masa hari pertama 2 class....
kemudian next week tu...rai belajar lagi 1 class dengan kak ina nie...

5) Pillow cake- RM450

pillow cake yg rai buat masa kat class kak ina...


comeykan baby tu...


6) Teddy bear cake- RM 200

cute teddy bear yang rai buat masa dalam class =)



7) Kebaya cake -RM280


kebaya yang rai buat masa dalam class.. pink sebab rai suka pink.haha


macam real sangat2 kan.. hihi


lepastu... hari seterusnya...
rai pergi pandan indah pulak...
ha...
kali nie belajar melukis atas cake ooooo....
dengan kak nina...
korang try search kat facebook...
NINA CYBERPASTELES...
orangnya happy go lucky, ceria and suka buat lawak..
nampak muda akak nie...
akak nie memang superb dalam bab2 drawing atas cake...
and roses dia tersangat la cantik...
tak caya tengok semua album akak tu...
semua cake kak nina nie cantik2 and nampak hidup....
kak nina tu sangat2 baik...layan rai + hidangkan makanan yg banyak sgt2..
isk2..
siap hantarkan rai kat bustop tunggu teksi..
huwaa...terharu..
terima kasih banyak2 yer kak...


8) Drawing on cake- Rm700

gadis ayu yang rai lukis semasa class..


amacam? cantik tak..


banyak teknik yang kak nina ajar untuk menghasilkan lukisan yg cantik nie..


ok..
dan terakhir sekali...
rai pergi class bakul pastry dekat PPR jalan ipoh, KL..
rai tak familiar ngan jalan kat sana..
so rai naik lrt dari bukit jalil..
then sampai kat stesen PWTC rai naik teksi...
nak belajar punya pasal.. rai redah je...
rai kenal kak mira melalui facebook..
punyalah minat tengok kak mira nie punya hasil kerja..
superb..
bakul pastry + tart nenas bentuk buah yg kak mira hasilkan...
nampak mcm bakul real ok..
orgnya pun baik sangat2....
terharu bila kak mira hadiahkan rai satu bakul and
kak mira and anaknya siap tolong rai bawa kan banyak2 barang2 turun untuk tunggu teksi..
baik nya kak mira... rai tatau nak cakap apa masa tu..
masa rai on da way balik pun..
siap sms + call rai untuk bertanya rai dah sampai rumah ke belum....
alhamdulillah..beruntung rai dpt kenal kak mira nie...
kalau korang nak mengenali kak mira dengan lebih dekat lagi..
click je..
KAK MIRAWATI
tapi nak buat bakul pastry nie ...
memang perlukan kesabaran.. sebab agak rumit kerjanya..
tapi bila dah siap... boleh tersenyum puas tau... =)


9) Bakul pastry bertutup -RM280

siap ada tutup ok...


sesuai untuk hantaran majlis pertunangan/majlis perkahwinan


tart nenas bentuk buah2an


cute sangat2 kan..




bergambar kenangan dengan kak mira dan cucu nya yg keletah sgt2....



ha....
rai nak berterima kasih kepada kak lea,kak ina, kak mira dan kak nina..
sebab sudi ajar rai....
maafkan rai andai ada rai terkasar bahasa atau ape2 kesalahan yg rai buat..
halalkan ilmu2 yg rai pelajari yer...


habis dah cerita pasal entry kali nie....
insyallah rai akan sambung lagi cerita lain di entry akan datang...
jaga diri bebaik..
cuma rai nak berpesan and ingatkan diri rai sekali...
bahagiakan lah family kita dan jangan kita lupakan mereka sekali2...
sebab mereka la yang selalu berada di samping kita walau apa pun yang berlaku....
oraittt..

salam sayang dari rai.

30 budak2 comel:

me n him said...

rai...
saya followraidah lama..
since my kezen introduceyou..
habeskhatam semua entry you...
and this entry make me cry..!! *sobsobs*

rai, kak ina was my auntie, hee.
her daughter alyasabrina, *geng bas sekolah-astro*

sukasangat2 tgk blog rai.!! i pun mint baking2 ni...
tp brje nak menapak..
u r my idol..!!

Raihanna said...

hye dear....
salam perkenalan rai rai =)
thanx coz sebab sudi baca blog rai yg x seberapa nie...

wow....
kak ina tu auntie awak ke..
best nya...
kak ina tu menjadi idola rai...
rai kagum dengan ketabahan and kekuatan dia...
and cake dia sume hebat2 kan.....
anak kak ina yg girl tu comel cm kak ina kan... =)


thanx dear....
really2 touched. =')

miszlullaby said...

terharunye dodod bace..keep up the good work rai. jaga diri n jaga kesihatan. jangan lupe study jugak tau. Kagum denga. Oh yes, pasal cake hari tu, kawan dodod kate maybe dalam 2-3 minggu lagi kot die nak wat majlis. if da konfem date, dodod terus book dekat rai nanti k =)

Raihanna said...

thanx dodod..
tapi rai biasa2 je..
siyes....
takde pape keistimewaan....
cuma pengalaman hidup rai banyak mematangkan rai...

orait... nanti kalau dah confirm..
just let rai know k...
thanx dear.

Neny said...

owh rai, akak lak yg rasa nak meleleh airmata baca cerita kamu susah payah cari duit poket. Akak pon dtg dr keluarga besar dan kurang berada, selalu bekerja bila time cuti belajar tapi kamu lagi gigih la...ngan sibuk belajar medic lagi, ngan hidup mencabar kat rantau org tapi kamu still kuat semangat cari duit buat itu ini..nak2 time winter ni...uh, akak suhu -8C ritu pon dah x sanggup keluar rumah, so boleh bayangkan susahnya kamu angkut brg2 berat dlm -23C!

Xpe Rai, niat kamu baik, hati kamu baik, insyallah moga kmau berjaya dunia akhirat.

Akak pon balik mesia nanti nak attend la kelas2 baking & deco...sukanya tgk kek2 kamu!

Neny said...
This comment has been removed by the author.
D'lla said...

wahhh suka sgt tgk Rai buat kek2 yg menarik..i like it..do ur best dear..biar pengorbanan itu berbaloi :D
ingat..setiap dugaan..Allah akan uji tanda sayang..cheers bebeh

Lya Colours said...

kreatif btol tangan rai ni. saya rajin buat kek jugak. tapi utk makan2 sdri and kadang2 bg kawan2. untuk jual2 ni x berani la sebab x berapa kreatif nak deco dia. huhu

MieZa said...

kreatif lah rai nie..
kisah rai nie byk mengajar saya erti kehidupan..sedih saya baca.. =(

me n him said...

hee. salam perkenalan. :) raiseorang yang kuat dan tabah,
rai ngn kak ina orang yang independent.! i like. hee.!

take a good care there.. :)

ASHIKIN said...

terharu kisah rai ni...
teruskan usaha ye rai...
=)

"CT CoMeL" said...

hai rai.....seronok tgk rai....kagum sgt2...rai nie kakak yg baik dan ank yg bertanggungjawab pade kuluarge....seyesla sebak jugak bace cite rai kali nie....jgn lupe follow blog akak...hihihihihihi...

SuHaiLy azMi said...

kakak yg baik dan sweet...
sue tabik dengan kak rai..

nazirah.zulaikha said...

ase nak nangis jer baca entry k.rai nih...saya pun bukan lah datang dari keluarga yang berada,adik beradik ramai dan sederhana..tapi saya tetap berusaha utk meringankan beban mak ayah dan seboleh-bolehnya takkan menyusahkan dorang..huhu

Zaharah said...

Salam perkenalan..
suka bace entri rai pasal kek2 ni..

wah bangga jd mak ayah rai dpt ank mcm ni kan..
dh la cntek, pandai dlm segala hal..

sush nk jmpe perempuan cntek yg baik hati mcm ni

Priya said...

Hai Kak Rai.. Ingt priya lagi tak?
Sebelum nie nak sambung Medicine kat Kursk lepas Foundation..
Tp,byk prob.. N faham family priya tak dpt tlg sgt.. SO priya tgh blaja Medicine kat Mahsa UC jer skrg..

Kak Rai mmg tabah n priya respect sgt2.. Im happy to know u sis !
Keep going on.. InsyaAllah semua yg kita buat Allah tahu!
U're my idol seriously !

MiErA said...

kak ri..mira da berjangkit dgn kak rai dah..asal dpt cuti je..cnfirm balik nk baking..hahaha...bukan nk mkn pon..tp suke sgt..skarang tgh try carik klas deco...alhmdulillah, duit x keberatan nk keluar..tp jarang dpt cuti..maklum laa...life askar kn..mmg sush nk cuti..huk3...

Cik Jari said...

sedey sayu je masa baca part yang atas2 tuh...rai mmg kak long yg baik...



moge nanti rai berjaya jd doctor n bukak bakery shop...amin

Azalina M.Salleh said...

sangat kagum dgn usaha gigih rai... u ur very strong girl..

CIK IZ said...

salam..
panjangnye entry kamu dik..
but so sweet..
orang cm kamu ni, 1 dlm 1000..

nice.
May Allah always with u..
=)

ween said...

rai, frankly said u're so inspiring! sy pun rasa mcm nak menangis baca part rai hadiahkan adik lelaki rai laptop. i wish i can make something for my family. best nyaaa. take care rai and best of luck in whatever u do :)

cerita-gadis-ini said...

sangat tersentuh bc entry ni yg mula2 pasal family...smapi akak menangis..anyway..1st time akak jumpe org mcm rai yg sgt excited buat baking2 ni smpai g kelas sume even masih belajar..great job dear..akak doakan rai berjaya duni akhirat!

cik ira said...

salam rai....

sedih bca en3 rai kali ni....

sejuk perut ibu yg mngandungkan rai...and msti familly rai untung dan bahagia bila ada anak and kakak mcm rai....

serba serbi pandai...

insya'allah rai usaha rai akan mndapat kejayaan dunia dan akhirat..

ira doakan rai berjaya yer...nti boleh buka kls lak yer

:::EIZA::: said...

hai kak rai..follow kak rai bru je,,tp memg suke sgt bc blog akk..
nk ngs pon ade bile bc yg ne.. ape2 pon, smoga kak rai berjya jd doktor ea.. n jgk bjaya ade kdai kek sendiri..AMIN..
all da best kak rai...

Cantik Berseri said...

salam rai..& semua

sedih jugak dgar kisah rai nie.. sy pun lbh kurag gak hdup sederhana..cuma semua adik beradik xbelajar tggi mcm rai hnya setakat spm.. n adek2 sy pulak semua dah behenti sebelum form 3... sbb mak ayah tggal berasingan tp bukan bercerai..adalah masalah sanak saudara ler... tp sy bc entry rai terharu sangat sggup belajar mahal2 tp baloi r ada order boleh jugak menampung kos d moscow yer.. Rezeki Rai melimpah..harp2 solat jgn d tggalkan..sy dh kawin n bekerja swasta tp basic hnya RM600 jer mn nak ckup kan.. nak g belajar mcm rai duit pun xckup..mahal tu memang mahal xnafikan..husband lak gaji pun xsmpai seribu mcm2 guna.bila dpt lebey mslah kereta lak.. sebelum nie sy pun g belajar jait manik rm200 (kene bising gak la ngn hbby n famly sy ) tp rs xbaloi coz patern yg diajar ckit sgt tp nk wat cmna nak cari pendapatan lebey tp xder rezeki gak mcm2 sy wat smbilan menjual tudung at my opis (1/2 xnak beli.diorg tgk design kita jual diorang beli d luar jer kat psr mlm),agent kuih tart unik,kosmetik tp xder sambutan kdg2 tu sedih bukan aper.. sy hdup sederhana nak tgk mak ayah n semua r hdup senang... mslah sy xtahu drive tu susah nk ke mana kena tggu husband yg bw + ada bby lagi bz xder ms nk belajar..sp2 pun nak bergaya nk lebeh n nk org tgk diri cntik dan hebat..kdg2 keje pun baju baru 3bulan baru beli tu pun sehelai ja.. sy berminat sgt memasak membuat kek.. tp semua class belajar d KL kos nak pergi lagi..+ husband pulak xder percaya pd diri sy nak buat semua..mslah utama adalah duit..kalo ada duit xda mslh punya g belajar bersungguh Insyaallah berjaya.. skrg sy copy pic resepi kuih untuk wat d rumah.. thanks la yer ada gak step by step tunjuk masakan..siapa2 problem mcm sy mudah la ckit... kdg2 patah hati gak..xder semangat dari husband or family pun..sbb menjual pe pun selalu rugi jer xpernah untung.... Rai asal mn?? mak ayah keje ape??...

nuriqa said...

salam rai..
saya suka la bc post2 rai..esp psl kek2..hehehe..lg pun slama ni jd stalker je kat blog rai..:P..so hr ni tergerak ht pla nk post komen..

act saya harap sgt dpt jumpa rai in person..coz nk blaja wat cake ke or papela..lg2 my dream nk buka kdai cupcake..so kena la blaja dulu dr pakar cm rai..hehehe...

oklah..mcm pnjg pla..so sya doakan rai berjaya..n saya berjaya n sasame la berjaya..ok..bye dear:)

Anonymous said...

memang encabar hidup kat ibu kota..saya pun terpaksa bekerja mcam2 untuk terus hidup di sini..sampaikan pernah rasa nak nangis...sebagai lelaki yg tough...masih lagi punyai perasaan begitu...

terdampar dipinggirkan said...

memang mencabar hidup kat ibu kota..saya pun terpaksa bekerja mcam2 untuk terus hidup di sini..sampaikan pernah rasa nak nangis...sebagai lelaki yg tough...masih lagi punyai perasaan begitu...

nina raihana said...

rai..
bergenang2 airmata sy baca entry ni.
tp tahannn jer sbb tgh kt clinic ni. kang pelik lak meleleh2 airmata..keke
rai strong giler.
kagum ngn rai.
harap rai sudi terima sj jd kawan rai. dan suatu hari nnt dpt jumpa.
*kau idolaku.

Anonymous said...

Rai kisah hidup kita lebih kurang sama.kisah rai menarik.amat tabah.cuma liku hidup kita berbeza.sy pn ank sulung 7 beradik.
sy lepaskn keenam2 adik sy belajar.sy org trakhir masuk u umur 30thn.Alhamdulillah ketujuh2
kami berjaya ke ipt.jika asalnya org susah memang segala dilalui serba susah.masyarakat susah nk tolong .fitnah lg ader.Alhamdulillah berkat kesabaran kami semua berjaya dan hidup senang.salah seorg adik sy dh naik pangkat pen.pengarah bhgn pndidikn.br skrg nk rasa kfc, mcD,pakai bj manik mhl.dulu beli kain ela org buang nk buat bj raya.rm9.jalan kaki p sekolah punyalah jauh.mak keje kilang upah rm250.tiap hari mak bw bekal p kilang.jika ada 2 ekor ikan sardin kecik kepala mak bw bekal.badan ikn akn tinggal utk anak2 7 org.ais krim adalah mknn mewah utk kami.nk dpt sbtg ais krim pn rasa azab.bapa petani takde kereta.selalu sakit.kasut koyak.beg sekolah koyak.buku2 lusuh kongsi adik beradik.
skrg jika org dgr cerita tak prcaya.boleh tidur hotel.mkn mewah.boleh beli tiket flight.inilah harga yg prlu dibyr utk sebuah kesenangan.

salam manis salam prkenalan utk rai tabah.tahniah berjaya mengharungi ujian kesusahan.gembira mmbaca blog kamu.always remind me.
shikin, pulau pinang.