KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, February 16, 2011

Kisah cuti sem saya.. PART I


aduhai..
rindu nyerlaaaaaaaaaaaaa kat blog nie....
dah lama tak mencoret.
eceh2....
mesti la syg blog nie.... dah hampir 4 tahun usia nya...
baru la ada masa nak membebel kt sini...
sebab alhamdulillah exam dermatology rai dah buat semalam....
huhu. lega sket.
tumpang tepek jap gambar2 order yg rai buat minggu lepas yer...


basketweave cake


barbie doll cake with princess cupcakes


pink nyaaaaa...



buttercream doll cake



ha... sambung balik,
nak citer pasal apa yer..
banyak sangat cerita masa cuti ritu...
hurmm..
ok la... rai rasa rai mulakan dengan....
1st time rai mengajar basic buttercream cupcake deco....
hoho...nervous oooo nak mengajar orang....
actually atas permintaan mummy idzmi,auntie ina....
so buat kat umah auntie kat port dickson dengan yuran yg berpatutan...
dan yang join ada dalam 10 orang....
mula2 rai ingat nak drive je dari kl ke port dickson...
sebab pernah je rai drive ke sana sorang2...
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii..
ha...ada tapi tau tak...
cik abg rai tu ar... dia plak yg lebih2 semangat and kata konon2 dia manager rai..
wakakakakkakakariayamsedapdimakan.
suka ati dia je kan.
dia semangat je nak tolong hantarkan rai..
mentang2 dia cuti thaipusam ritu... bukan pe.. tak leh berpisah le tu..
eeeeeeeeeeeee...


so malam sebelum tu idzmi minta kebenaran la ngan papa untuk ambil rai...
and malam tu juga rai ngan mama bake 200 pcs plain cupcakes vanilla + strawberry untuk preparation class tu....
sian mama... thanx mama sebab tolong kaklong....
rai bakar siap2... sebab rai takut kesuntukan masa nanti...
barang2 yg lain rai dah beli siap2 sebelum tu....


so pepagi lagi idzmi dah call banyak kali kata dia dah siap and dah nak sampai...
eeeeeeeeeeeee...
semangat nya dia nie....
isk2...
rai terkial2 bersiap sume....
then kitorang bertolak dari kl lepas breakfast.
dalam kete rai dah cakap kat dia..
wawawawa..
camana nak ajar orang... risau la rai...
isk2...


then bila dah nak sampai ngan umah dia...
rai request la nak berhenti kat tepi pantai jap....
umah idzmi dekat sangat222 ngan pantai port dickson tu...
sebab rai nak beli buah tangan sket untuk family dia..
so kitorang p beli buah sket...
pastu tekak rai haus lak....
rasa cm teringin nak minum air kelapa....
sekali nampak la org jual air banyak2 kat tepi tu.. tapi jauh sket la..
rai suruh la idzmi masuk kete dulu...
rai kata takpe..rai leh p beli sendiri..
abg tolong la letakkan barang2 yg dah beli tadi..


so rai p la sorang2 cari air kelapa...
nampak la gerai abang2 yang semangat je jual air kelapa...
hoho.. nie bukan nak perasan tau....
nie rai cite keadaan sebenar yg terjadi masa tu...
ha... pe agy mula la abang2 kat situ kan...


"ala..ala.. cik adik lesung pipit... dalam lesung pipit dia... nak pinjam boleh... leh abg tumbuk bawang... nak beli air kelapa bape banyak yer...pokok kelapa pun abg leh panjatkan.... no phone ada... tinggal mane dik.. tak pernah nampak pun kat area2 sini..."

kuang2...
rai kata nak beli air kelapa 2
adeyh. rai pun senyum je ar... kelakar je ar diorg ni...
takkan nak melayan plakkan....

sekali dari jauh... nampak satu kelibat tau...
kelibat tu berjalan sepantas kilat cam marathon untuk 15 km sejam menuju ke tempat rai beli air tu...
HOHOHOHOHOHO...
rupanya idzmi panas montot dalam kete tengok dari jauh...
eeeeeeeeeeeeeeee...
terus dia datang kat situ tau tak.
abang2 jual air situ lak dah perli2...

"alamak..dia bawak cik abg dia la....ala..dah berpunya rupanya..."

idzmi lak dah siku2 rai kat situ..

eeeeeeeeeeeeeee...
haha.
sekali abg2 jual air kelapa tu mcm sengaja je sabotaj idzmi..
yang tang air kelapa rai kemain banyak dia bubuh isi kelapa...
yang air kelapa yang dia passkan kat idzmi...
TAKDE LANGSUNG ISI KELAPA...
wahahahhahaa..
idzmi muka dah bengang....
moncong dia dah sedepa sampai leh sangkut hanger rasanya..
sepanjang jalan nak ke kete dia... membebel tak henti2...

"sukala tu kan org ngorat2 dia..."

"eeeeeeeeeeee... apa yg suka nya abg.. org nak beli air kelapa je.... "


"abang tak suka tau tak... sakit ati abg nie ar..dari jauh kemain agy diorg tu... ingat abg nie sape.."

"lorrrr.. jangan ar jeles2 cmni....ala.. bukan ada pape pun...mane la diorg nak tahu...abg kan kat dalam kete tadi..."


"nape tak beli kat akak yg jual air sana tu.. nak juga beli air kelapa org gatal cmtu wat pe"


"lerr..mana la by tau dia gatal... haih abg nie kan.... akak sana tu xde jual air kelapa...dah2 la tu syg... xde pape pun la.. jangan la take serius sangat... sapela daku nie....dah2.. meh minum air nie...by haus la.."


sambil teguk air tu tetiba idzmi cakap..

"hurm.. bukan sedap pown air kelapa yang budak2 miang tu jual..nak mengorat awek orang je lebih.abg nye tak dia letak plak isi kelapa langsung.saje je nak sabo abang...dah2 tak payah minum.."

tapi rai minum rasa ok je...
huhuhuhuhu..
hati panas la tu...ekekekekke...
rai senyap je...rai pun stop minum air tu...
malas nak gado...rasa kelakar pun ada senarnya..
rai nak gelak tapi tahan je tengok muka idzmi cam cuka.
hahahahhahaha...
idzmi mmg kuat jeles... huhu

then bila dah sampai rumah auntie...
rai prepare la mane2 yg patut....
antara modul yg rai ajar...

1.Cara membuat adunan cupcakes,membancuh adunan dan membakar
2. Cara membuat buttercream icing dan tips untuk mendapatkan buttercream yang mulus dan cantik

3. Mengenal pelbagai jeniz nozzle

4. Mengenal bahan2 untuk mendeco cupcakes

5. Cara membancuh warna buttercream dan cara piping yang betul

6. Cara menghias, dan akhir sekali cara packing.


oleh kerana masa yang sangat2 terhad.. rai hanya sempat mengajar beberapa jenis deco sahaja.. mungkin di masa akan datang..rai akan improve bab masa nie... class yg rai buat sangat2 santai.. tak skema pun.haha.rai tak reti ar nak serius, isk2.

and nak tau pasal sesuatu...
di kala rai tengah start nak mengajar tu...
tetiba kan...ada sorang hero dok berhempas pulas rupanya gi petik buah kelapa muda yang berdekatan dengan umah dia yer...
HOHOHOHOHOHOHO...
sapa lagi kalau bukan idzmi...
haha. adeyh....
sambil hulurkan air kelapa yang dia amek tu....
dia ckp cani..

"nie minum air kelapa yang abg petik tadi nie.... nie kelapa pandan namanya... confirm air kelapa nie agy sedap dari air kelapa budak2 gatal tu..."

hahahhahahahahhahahhahahhahahha...
aduhaiii... sanggup tu dia nak puaskan ati dia senarnya agaknya kan..
haha... rai pun minum la..
sah2 memang sedaaaaaaappp... serius...
hohoho..
apa lagi..lepas dipuji kembang semangkuk la dia..hahahhaa..
pastu dia dah gelak2.. hahhaa..


so layan picture jela ek.....

serius je kan muka rai.hahaa


tekun set up barang2.hee


cara mengadun warna


khusyuk~~
best gile mixer auntie. puas guna =) wawwa..mixer idamanku..

buttercream icing...


sepupu idzmi yg comeyyy


hasil kerja student ku... hee










bergambar kenangan... auntie kat sebelah rai...


terima kasih semua....
and terima kasih banyak2 kat auntie....
maafkan rai atas apa2 kekurangan...



then class habis dalam pukul 5 petang....
idzmi pun hantar la rai balik...
on da way kitorg singgah pantai....
pemandangan masa petang tu sgt2 cantik...
seronok je jalan sama2....
huwaaaaaa.....











..





hee..
rasanya tu je kot cerita pasal class deco cupcake kat peedee..
next time rai citer pasal yg lain pula k...
take care...


9 budak2 comel:

ardinihumaira said...

SubhanAllah... cantiknya kek yang Rai buat.. ;) kalaulah dekat2 sni mau gak dni g belajar dengan Rai. dni teringin sangat nak belajar wat cupcakes tau..

atie said...

herm~i rather watch than say anything~

azalia hjsalleh said...

kelakarlah pakwe kak rai nie
tp okay la tuh , cemburu tanda syg ;)

umizue said...

haha... memang sangat kelakar.. sy tergelak je bace kisah rai beli air kelapa tu... haha...

nway, nak blaja jugak... cane nak buat kek comel2 mcm tu??

zety said...

sweeeeettt..=)

sangat suke.hope for your happiness

CIK IZ said...
This comment has been removed by the author.
CIK IZ said...

sweetnye laa...
=)
haisshh hihi

SuHaiLy azMi said...

sangat cool and funny..
hahahaha...lawak la kak rai ngan cik abang.. ^_^

~ Mamma Olyn ~ said...

akak sukeee baca sweet love story of both of u:))) btw cake rai makin lama makin improve la, kak skrang tgh usaha nak belajar wat icing n deko tp da 2/3 kali kak wat icing buttercream tp xjadi, akak sampe buang icing tu, frust, kak ada tgk video & resepi icing len tp kna letak shortening..mmm mana nak cari shortening kat uk ni, nnti rai ada masa post la cam ne nak wat icing cara yg betul:), thanks dear:)