KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, August 22, 2010

Homemade telur masin dah jadi!!!


hasilnya....


hehehehe...
ingat lagi entry rai yang nie???
kalau tak... leh la click picture nie yer....



setelah diperam selama 3 minggu...
rai pun rebus 2 biji hari nie...
nak tengok hasilnya???



tadaaaaaa~


guna telur ayam kulit putih... sebab telur ayam jenis nie kulit dia nipis.. senang air garam tu nak menyerap....kalau ada telur itik lagi bagus... yang tu bukan lembik tau... tapi rai tersalah potong.. mula2 rai cuba pakai pisau bergerigi.. then jadi camtu plak... adeyh.. so rai cuba lak guna pisau licin permukaan dia.. ha... jadi cam lagi sebelah tu.. licin kan....



dari post-mortem yang dibuat..
wahahahha.. telur pun nak post-mortem gak....
kih2...
kalau kita buat telur masin guna telur ayam nie..
struktur dia lebih lembut....
kalau guna telur itik....
struktur dia lebih pejal...
nak buat camana kan..
kat moscow takde jual telur itik....
sob2...
kalau ada ..sure dah lama rai buat guna telur itik...
so tak payah la ada orang tu siap perli2 and dok pertikaikan pe rai buat...
cakap takde selera tengok geli la plak guna telur ayam kan!!!!!!
sorry kalau ada yang rasa annoying bila rai emo2 camni...
isk2.. rai nie manusia biasa je tau..
banyak kekurangannya....
rai buat apa2 kat sini.. ikut barang2 yang ada...
sebab... kadang2 teringin gak nak makan makanan yang ada kat malaysia...
pe salahnya rai cuba kan....
eleh...
orang tu.. kalau rai tak cakap nie telur ayam...
boleh ke ko bezakan???
tak boleh kan... sebab rupa dia lebih kurang sama je..
nak2 guna telur ayam kale putih..
wek2...
lainla kalau rai guna telur ular ke... telur biawak ke....
ha.. tu memang lah leh hentam rai!!!!
nie guna telur ayam je kot... adik badik dia jugak..hahahha....



kang daku guna TELUR BURUNG KASAWARI/BURUNG UNTA KANG...
baru tau... cmno...
perap dalam tong drum.
nak makan pejal2 sampai tak leh korek makan kang....
silap2 leh buat cengkerang dia jadik helmet....
hahahahahahhahahahaha..
wakakakakkakakariayamsedapdimakan..



rasa dia sama cuma struktur je berbeza..
tak payah sampai nak mengata dok cakap geli2 ke apa tengok rupa telur masin guna telur ayam!!!!!!!!!!..
nie rezeki tau tak...
nabi sendiri kalau tak suka sesuatu makanan tu...
akan diamkan je....
takde de nak cakap geli ke apa...



so korang yang kat malaysia yang nak cuba tu...
lebih afdal(keh2) menggunakan telur itik k...


fuh.dah penat dah emo.
kua2...
yerla.. bengang kot..setiap kali pe yang rai buat ada je orang tu nak kritik..
siap nak kata dia lagi pandai masak...
rai x pernah tau nak compare2 ngan sape..
pe yang rai buat kat blog nie cuma hobi rai...
sumpah takde terdetik langsung la nak compare2 antara satu sama lain....
ilmu masakan pe salahnya kalau kita nak berkongsi...
lagipun rai tau rai sangat2 kerdil dalam dunia masakan nie...
rai pun budak baru belajar....
kot ye pun nak kritik.. memang boleh.. takde salahnya..
but kritik in right way la....
budi bahasa tu bagi rai penting...
mencerminkan diri seseorang!!!!!
bukan macam nak mendownkan org ke apa...
at least rai mencuba memberi idea kot2 kalau teringin sgt nak makan tapi takde bahan2 nya ke.......
leh je try alternatif lain....
salah ke camtu????



rai suka makan kale oren tu.. hehehe..



hehe.dah tak mustahil nak makan telur masin kat sini =)




telur masin nak posing gak...


makan semasa sahur~ =)


selamat berbuka korang.....

22 budak2 comel:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

lazzaaaattttt woh telur masin. ehehe. takde telur itik telur ayam pun jadi la ye rai.

MieZa said...

wahh~~ pandai nye~~

fazRul said...

kata 2 bijik..mana ag sbelah...kena makan ngn fifee ker..hehe

Raihanna said...

Oshinz:
hehehe. tu la.. hehe...

Raihanna said...

Mieza:
hehe. takdela.. rai cuma teringin nak makan.. =)

Raihanna said...

FazruL:
alamak...
kantoi!!!!
actually rai dah makan agy sebelah tu... keh2
x sabar sgt nak rasa

LORD ZARA 札拉 said...

Rai sayang~
Pedulik dengan apa orang nak cakap~
Yang penting Rai kongsi ilmu Rai dengan kami2 ni semua (termasuk Zara yang sangat sadis tak pandai masak cam Rai)

sob3~
takpe Zara~
belajar tengok Rai masak!
weee~

Noriah said...

fedulik jer aper kata org...sbnrnya dia jeles tu...at least Rai dah berjaya membuat telur asin...sedangkan ader yg kast sini..main beli jer kat kedai...ahkaklah tu..hehehe.
Anyway..congrat sis..sbb berjaya menjadikan telur ayam sbg telur masin..nyumnyumnyum...

Wanie-san said...

lantak la ape or nak ckp rai oii..
wani dah tau lama telur ayam leh wat telur masin..tapi xde la rasa pelik ke geli ke...kat m'sia ni..rmai je wat telur ayam sbgai telur masin..lebh2 lagi kat kl..kawan wani dah terkena dah..die ckp telur itik padahal telur ayam..hehehe

izulman said...

Nak makan telur masin, tp mahal sngat kt sydney sebijik sedollar (kedekut giler hehe)

Nice song btw, haha. lame tak dgr lagu melayu lol

ps: Ill try baking cake this raya. Hopefully jadi la haha.

ayin~weeweet said...

hehehe akhirnya.moscow dh ada telur masin.hoyehh!

eewana said...

xpe Rai..biarkan dorg...asalkan niat kite baik...Allah tahu...

yummy je tlr masin..part yg oren tu Wana paling suke...putih tu masin sgt ler..hehehe
suke tgk resepi2 n pic mskn Rai...mabeles :)

ChiLaBaey's Spot said...

Rai saya nak oeder boleh... Telur masin dari Moscow.... Hehehehee.... Sekarang pun telur masin pun dah mahal dah.... Lagi2 kalau nak puasa... :)

Neny said...

Bestnya rai dah ada telur masin...syok tau mkn telur masin ngan nasi kerabu. ari ni akak buat nasi kerabu lak tu. Kat sini ada jual telur masin tapi mahal ler...4 biji dlm 5 euro gitu...cik suami kata x yah ler beli....huhuhu.

tak best kan rai kalau ada org yg asik nak condem2 ni...kalau nak bg teguran membina tu xpe la jugak kan....

It's ok rai, sorang x suka, ramai lagi yg suka ngan rai termasuk ahkak ni ^_^

LORD ZARA 札拉 said...

Salam.
Rai sayang, nak tanya something.
Kalau Zara nak tempah kek, kamu akan cas macam mana ya?
Nak hantar pada kawan di Moscow juga. :)

P/S : Takut kamu tak perasan message Zara, Zara copy di sini gak~ ^^

♥♥ eija ♥♥ said...

aadik rai...
akak tak rebus laa telur masin akak :) hari nie baru nak rebus nanti akak bari tahu ape jadi kat telur masin akak yea :)

ei tak sabar rasanya hehe...

fify said...

sis, fy ad terbaca komen nyakitkan ati kt pic kt fb sis tu.. biarkan je.. org suke dengki.. sis, msk ok wut..suke gile tgk.. nnt nk try.. skg xde mse n brg pon xckup..:))

widda_me said...

waaaahhhhh....
dah jadi...
sy suka makan telur masin....

saya yg dok malaysia ni pun mak saya kata buat jer telur masin sendiri..takyah beli2 klu suka....

ajeera said...

rai comel,keh3...nnti buat kek telur masin ea..hihi..gurau2...sedap!! sy pun suka makan telur masin time posa..

hazlin said...

rai, ermmm yummy! kalau akak lebih suka makan telur asin ni dgn sambal belacan n nasi kosong tanpa kuah... yum yum yummy!
congrats! dah layak jd menantu mithali hehehe..

Mar said...

Wahh nampak sedap. Saya pun hidup di perantauan jugak. Teringin nk mkn telur masin dgn nasi kerabu. Yess akhirnya dah tau cara nk buat sendiri.InsyaAllah nnt bila2 bula cuba buat.Terima kasih sbb share resepi. Selamat berpuasaa!

Qistina Zulkhifle said...

salam kak.. saya tengah cari resipi tetiba keluar blog akak.. saya nak buat balik ni karang.. hehee sebenarnya kan kak.. budak2 sekolahpun diaorg buat xperimen guna telur ayam juga.. kak jgnla emo2 tau.. biar je kat org yg kata akak tu.. hehee ^_^