KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, July 10, 2009

Bila Tangan Keras Pegang stereng


Align Center
AMARAN KERAS:
Tolong Jangan Gelakkan Budak Baru belajar kereta jika anda sudah professional.
kesian sama budak ini.



.:1st day driving class:.


Rai dapat instructor lelaki cina..
muda lagi...
muka hensem leh tahan gak ...
(sila sekeyh kepala saya hingga benjol macam ikan flowerhorn)
hihi. rai gurau je la. cik abg ku majok kang. haha.
pukul 10.30 pagi tepat dia ambil kat rumah...
on da way ke puchong prima (tempat belajar memandu),
die borak2 ngan rai tanya pasal study and bila nak amek test JPJ...
kalau boleh rai nak ambil awal sebab bulan august nie...
insyallah rai buat practical dekat hospital tengku ampuan rahimah,klang.
dah dapat panggilan telefon hari tu.
tapi masih rai fikir2 kan lagi. jauh la klang dengan puchong.
isk2!


Sambung cerita bawa kereta.
sampai je kat tapak belajar kereta tu..
dia suruh tukar tempat duduk.



Dalam hati Rai: Biar betik dia nie. basic bawa kereta pun aku tak tahu langsung. takkan terus nak bawa kereta. gila ke. kang kereta ko nie rosak binasa jangan salah kan aku lak.


ok. kedudukan dah berubah. rai dok kat tempat pemandu. dia dok sebelah


Instructor: First, betulkan tempat duduk. check cermin pandang belakang,side mirror,wiper,signal, lepas tu pakai seat belt.


Dalam Hati Rai : jauh gile kerusi ni nak kena adjust. dia nie adjust ke belakang sgt nie ingat KERUSI URUT OSIM tu ke?? sengal betul la. nak kena adjust bagai2.


Instructor: tak payah la awak adjust kerusi sampai nak terlekat kat stereng tu... (gelak2)


Dalam hati Rai: kambing2 gelakkan aku lak. mane la tau. mcm selesa je cam ni. haha. duduk tegak2 pun tak leh ke...



pastu dia suruh la rai tekan clutch masuk kan gear la bagai2.


tersengguk2 kereta kancil tu rai buat. hahahahaha.... pastu enjin kereta asyik mati je...
kah2... sebab rai tak reti agy balancekan minyak ngan clutch. ada sekali tu rai lupe nak tekan clutch,terus masukkan gear. apa lagi. berderum2 la kereta tu. kah2...


Dalam hati rai : haha. abeh la kete ko.ranap aku wat. alamak.. depan selekoh tajam lak.


Kelam kabut rai pusing2 kan stereng kereta tu...berpusing bape darjah ntah stereng tu rai buat... Instructor cepat2 pegang stereng.


Instructor: dekat selekoh ni awak kena control betul2. slowkan sedikit. pastu stereng nie tak payah la pegang kuat2 macam nak tercabut pula.



Dalam hati rai: eeeeeeeeeeeeeeeeee..... mane aku perasan aku pegang kuat2 sampai mcm nak tercabut stereng nie...first day memang la!!!! sekeyh kang dia nie. DUSH2!!


tapi depan dia rai senyum2 je la. gila ko nak wat muka pulak depan dia. fail karang baru tau. hehe. tapi dalam hati rasa cam gunung berapi kat filipina yg tengah menggelegak2...
pastu belajar parking kereta pulak. aiseymen. kena parking julur bontot kereta dulu ke?
macam2 formula dia bagi. haha.
part nie paling penat. dah la stereng kereta kancil berat kan... puas la rai pusing banyak kali stereng tu sampai letih.


ok. penderitaan dah berakhir 3 jam.


instructor kata cukup untuk hari ni. dia arahkan rai bawa kereta balik sampai rumah.


Dalam hati rai: wowowowo... ni nak gurau2 ke apa. bukan mahir sangat pun. hari pertama je kot. takkan dah suruh bawak kat jalan raya tol2.. dah la jalan ke rumah rai tu sesak gila. wawawa.. tolong. lutut rai dah ketar2.


tapi takde pilihan.
rai kena gak bawa.


Keluar je dari tempat belajar memandu tu... amek ko. lori ayam mane ntah lalu kat depan...
wawawawa... camana nak lintas nie... wawawa....


haha... instructor tu mesti dah kecut perut tengok rai bawa.hahahaha....


memang sengal. time rai bawa kereta time tu la nak banyak kereta mcm2 kat jalan. kereta besar gabak lak tu yang himpit2. ingat daku nie NASIK IMPIT ke..eeeeeeeeeee..... nampak tak lesen L kat kereta rai bawa sekarang nie????? memang cuak tau tak. tolong la. rai lagi sanggup baca buku microbiology yg tebal tu dari bawa kereta 15 minit ke rumah nie..wawawa....


dah la jalan nie banyak lane. bukan satu dua. ade tiga empat.sebab jalan utama ke IOI mall tu.
ya tuhan.tolong rai. selamatkan perjalanan ku.haha. doa naik kenderaan dah berapa kali ntah rai baca. huhuhu~



Tiba2 ada sebuah lori trailer kat sebelah.macam nak potong rai. rai dah menggelabah dah. sekali terkeluar dari mulut Rai.. muka da pucat. kalau toreh tak kuar susu getah dah.


"alamak.mati la saya camni. wawawa.mati2... lori besar gilaaaaaa kat sebelah, musnah la masa depan saya"

Instructor tu gelak gila ok. sengal2....


daku nie dah la tertekan. kadang2 tak tekan minyak pun. biarkan je kereta tu jalan perlahan2 sendiri. apa lagi.membebel la instructor tu. soh daku berani2 sket tekan minyak. bila dah tekan laju gila2 pulak. hahaha...


ok.rai dah pun sampai rumah dengan selamatnya. alhamdulillah. syukur. leh wat kenduri 3 hari 3 malam ni. ekekeke...


instructor kata.. class esok pukul 7.30 pagi.dia ambil nanti...


tapi...



tapi...



tapi...




Pagi nie pukul 7 rai dapat msg:



"today appoinment cancel, i'm not feeling well. later we make another appointment for learning. sorry"



Oh instructor. ko tertekan ke ajar daku semalam sampai demam2 lak. hahaha...


hahaha....




12 budak2 comel:

aRi sHu said...

hehe..klaka la u ni..
normal la 1st day blaja bawak keta mcm2 rasa ada..
tpi bila da pndai bawak nnt sure akan bengang bila ada org lain nk ajar2 kita bwk keta..hehe..

ummu_hanis said...

hihihi. akak pon heran gak camne kengkawan bleh bawak kete pes dei blajo. pastu biler sendiri kene, peh!. in heaven. sampai pakcik instruktor kata. woi. sabo. ko lom ade lesen. jgn bawak lelaju. kekeke. at it was 13 years ago. huhu.

miss hirose said...

hahahahaha
lawak la rai..
xpe rai baru2 mmg cmtu
nti da lme ok la tu..

su mse blaja aritu pn..
lg dasat tau..
siap naik atas divider lg..
mmg gempak la..
nseb baik hidup lg ni..hehehe

xpe rai kuatkn semangatmu..
chaiyuk2..

azza said...

pasal praktikal.. hospital tu dekat dgn shah alam, wah leh la jumpe rai.. huhuhu
sal belajar drive.. bawak bertenang, 1st time memang la camtu.. takpe buleh nya silap2 heybat dr instructor tu.. masa kita dulu 1st day amik dr rumah dah suruh kita bawak, lagi haru.. cluct yg mane pun aku tak tau.. huhuhu 2-3 kali belajar , instuctor leh tido lagi.. huhuhu riak tak..kihkih
but anyway u can do it

ZARA 札拉 said...

takpe rai...slow2 dear~

Ann GreenStrawberry said...

alar rai..baru blajar mmg gitu..lama2 ok..siap leh drift plak nati..
hehhe

princeshetaki said...

hi..gud luck for ur driving license.. :)

anyway nice blog.. my 1st time here.. :))

MisZ PinKy said...

hehehe..

klaka je kamooo ni..

xpe2..1st time mmg mcm tuu..

lame2 nnti sure ok..

;p

eiman@nurizan said...

takpe la camni ada experience.. nanti bleh citer kat anak2.. "Pengalaman Pertama Kali Bawa Kereta".. haha

echah_syed said...

semua org ade kenangan manis 1st time belajo bawa kete.. :)

Anonymous said...

bapak lawak la ko rai..tergelak2 aku dibuatnyer..hehe..terigt time aku 1st time 4thn dulu...hikhik...pape all da bez la ek..leklok bwk kete tuh..^_^

~fitRaH~ said...

haha..best giler citer rai ni..
aya pun dah lalui sume tu.
bila ingat2 balik, rasa mcm nk gelak guling2 je..haha