KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, July 18, 2011

HAti saya betul2 tersentuh malam nie...





salam..


rai busy sejak akhir2 nie..


hurmm kesian blog rai nie..isk2..




tapi malam nie hati rai betul2 tersentuh.....


hurmmm...


tak tahan rai nak share kan cite nie kat korang semua...







adik rai yang ke-6, khuzairul..


kitorang panggil abang cik...


umur dia 8 tahun..


tapi kecik je.. mcm baby pun ada muka dia.. huu





dia nie hyperactive..


nakal sangat2...


ada je idea dia buat benda2 nakal kat umah...


selalu kena marah.....


tapi rajin mcm abglang and abang teh dia...


walaupun dia nakal..


tapi kadang2 ada je benda yang dia buat sampai leh tersentuh hati....





kalau papa/mama marah mimi..


dia akan peluk adik tu....


cakap ngan mama n papa..


"janganla marah2 mimi lagi... dia kecil lagi.."


and de satu masa tu mama citer...


gi kenduri....


then mimi tengah tidur....


airol lak pegang something kat tangan dia...


melekap je benda tu dia pegang tak lepas2...



sekali ada sorang makcik nie tegur airol...


"abang kecik pegang apa kat tangan tu..."



then dia jawab..


"abg cik simpankan kuih koci untuk mimi.. mimi suka sangat kuih nie.. tapi dia tido.. ni abg cik simpankan..."





T_T





tersentuh hati rai dengar masa mama cite tu...





kalau balik kg..


papa and mama selalu naik kete kancil je...


kete kancil kan sempit....


bila balik kg..


banyak la barang2 yg mama n papa bawa....


so kadang2 mimi terjatuh kat celah kerusi tu la...


then abg cik nie la yang akan cepat2 tarik adik tu naik balik..


cepat2 check kan siku and lutut mimi...


then tanya mimi..


"adik ok ke... ada luka tak.."





T_T





and kadang2 mama kan terkejar2 nak amek adik2 balik sekolah..


mama selalu amek diorg naik motor je...


so kadang2 kalau nak amek kak uda (adik rai no 5)..


terpaksa tinggalkan mimi and abg cik kat rumah berdua...


tapi mama selalu pesan la kat abg cik jaga adik baik2..


and ada la satu ri tu guruh berdentum2 + kilat petir semua..


mama dah kelam kabut nak amek kak uda.. risau...


so tinggal la abg cik and mimi kat umah...


mama balik je...


tengok....





abang cik tengah peluk mimi dalam selimut....


dia tekapkan tangan dia kat telinga mimi...


sebab dia tak nak mimi takut bunyi guruh dan petir...


peluk la adik tu kuat2 melekap je kat dia...





T_T




kadang2 dia nie fikiran macam org dewasa...


kan rai selalu gila shopping baju2 kan...


hahaha..


so bila balik dari shopping tu..


membebel la si abg cik nie..


dia ckp..


"kaklong.. jimat2 jangan belanja banyak...kita bukan org kaya..."


OMG...


budak kecik leh ckp camtu ok..


isk2...





and de satu masa tu rai tergelak gak la...


sebab ada satu picture rai kat Facebook tu..


ada la orang komen kat situ mcm nie...





"Wow...sedapnye... pandai masak yer awak nie.."





then tetiba kat bawah org komen tu.. rai ternampak abg cik komen...





"memang lah sedap.. pandai tak kakak saya masak... kek pun sama.. tapi nak belajar bayar yuran mahal..."





Omg


Omg


Omg





hahahahha.. kelakar lah pulak tengok die mencelah..


hahaha...





tapi dia rajin...


selalu sapu rumah + basuh bilik air tanpa disuruh,..


kalau buat kerja teliti and bersih....


kadang2 rai bagi la upah duit lepas dia wat keje tu..








tapi..


malam nie...


rai betul2 tersentuh.....


rai terbaca kat wall profile facebook abg cik...


dia post satu lagu yang betul2 wat air mata rai mengalir tak henti2...


kalau korang nak dengar lagu tu...





tajuk lagu tu "DOA MURAH REZEKI"


and kat bawah lagu tu abg cik komen...


"merdu dan sedih"



lagu blog rai nie...


rai dah tukar kepada lagu tu...


sebab rai betul2 tersentuh mendengarnya....



walaupun budak2..tapi dia faham erti susah...



abg cik doakan rezeki kaklong murah yer...


insyallah..


kaklong janji...


kaklong takkan biarkan adik2 kaklong susah....


kaklong memang tak nak adik2 kaklong susah.....


kaklong akan tolong semua adik2 kaklong....




kaklong janji...


='(


kita sama2 bahagiakan papa and mama kita k..

adik beradik kita ramai...
insyallah
bila semua dah besar...
senang la papa and mama...


amin..


insyallah.


9 budak2 comel:

azalia hjsalleh said...

bestnya kak rai ade adik yg ramai

Mamma Olyn ♥ said...

insyallah, kak doakan supaya famili rai dimurahkan rezeki senantiasa & sentiasa dibawah junjunganNya...

Elie Lily said...

bertuah kak rai n family ada adik macam ni.. :)

Ainul Hayat said...

Rai, akak memang salute habis ngan rai & family. Ikatan kekeluargaan rai sekeluarga betul2 kuat & utuh. Beruntung dan bertuah sangat rai miliki keluarga yang macam ni. :)

pnsusu said...

moga ikatan persaudaraan adik beradik rai bahagia sentiasa ya

-♥♥-ThE NaiM CollEctiON-♥♥- said...

wargh..sedihnyer..., tp comei2 adik rai kan..=)

hatikukata said...

OMG rai... berlinang air mata akak.. so sweet adik rai.. akak doakn rai dimurahkn rezeki .. & diberi kesihatan yg baik supaya rai dpt jage family rai

AnaLyana said...

ok rai, dah bergenang air mata ni..terharu.. semoga hidupmu lebih murah rezeki lepas ni dan sentiasa mndapat berkat dari org tuamu.. kalau ada depan mata ni dah lama ana peluk2 Rai..bangga..!

Anonymous said...

menitik air mata baca n3 rai ni..xpe semoga murah rezeki rai dan family k..