KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, August 14, 2009

Pengalaman Seorang Ibu melahirkan anaknya.

Salam..
hyep semua.. moga hari2 korang ceria seperti biasa yer..
hampir seminggu rai menyepi...
sejak start practical nie..
balik2 je dari kerja..
bedebum atas katil...
hybernate macam polar bear
terus rai terlelap..
penat sgt!
tapi so far..
seronok juga..



Nak cerita pasal pengalaman??...
ni adalah kali pertama dalam hidup rai melihat org bersalin normal...
and ada juga yang melalui caesarean(operation)...
so setiap hari depan2 mata,
rai lihat camana baby tu keluar and then tengok juga time jahit.
serius rai cakap..
pengalaman melihat proses tu..
wat kan rai terkedu and insaf...
kadang2 bila tengok,serius airmata rai hampir menitis.
betapa susahnya seorang ibu untuk melahirkan anak...
masa diorang sakit sebab contraction yang kuat,
masa diorg push untuk lahirkan bby tu...
and then last sekali masa nak jahit tang situ... pergh...
macam2 ekspresi time tu..ada yang menjerit...
ada yang tenang and muka berkerut menahan kesakitan yang amat sangat.




memang perempuan ini istimewa..
dapat merasakan sakit yang bermakna tu...
memang meninggalkan kesan yg mendalam kat rai...
tapikan.. bila dengar je tangisan pertama baby tu...
tersenyum si ibu...
menangis kegembiraan sebab anaknya selamat dilahirkan...
indah kan jadi seorang ibu???



Walaupun rai belum belajar lagi subject obstetrics and gynecology nie kat uni,
sebab rai just pelajar tahun kedua...
banyak lagi yang rai perlu belajar.....
tapi pengalaman nie cukup bererti.
ada macam2 lagi sebenarnya yang terjadi di sebaliknya..
tapi rai rasa selebihnya adalah private and rai tak boleh ceritakan kat sini...
hurmmm...




Gambar kat bawah nie adalah satu proses yang dipanggil EPISIOTOMY...
sangat penting k untuk membantu proses kelahiran baby....
credit to wikipedia.



An episiotomy is a surgical incision through the perineum made to enlarge the vagina and assist childbirth. The incision can be midline or at an angle from the posterior end of the vulva, is performed under local anaesthetic (pudendal anesthesia) and is sutured closed after delivery. It is one of the most common medical procedures performed on women.



so.. sama2 la kita menghargai ibu kita k...
bukan senang dia nak melahirkan kita ke dunia nie...
sedih rasanya bila tengok ada anak yang derhaka kepada ibunya...
bayangkan macamana je perasaan si ibu...
bila anak yang ditatang mcm minyak yang penuh..
tak menghargai jasa2 nya....
ingatlah...
yang kita juga akan menjadi seorang ibu suatu hari nanti...





Mama,thanx lahirkan along....
Insyallah along akan balas jasa2 mama..
Mama adalah ibu terbaik yang tiada gantinya...
along terlalu sayangkan mama...




P/s: 2 minggu lagi rai nak balik!!! huwaaaaa. tak sanggup.. tak mo la balik la wey!!!! buleh ke... ala buleh la... wawawa... tak sanggup nak tinggalkan family + cinta hati lagi !.. isk2... next entry akan rai update dating kami. hik2.



15 budak2 comel:

<< s| tED| >> said...

wah! Pengalaman yg sangat bererti! :)
buat kita lebih menghargai jerih perit ibu melahirkan kita! Insaf!

Raihanna said...

ted:

isk2..
tu la..
rasa insaf sangat2...
serius..

Suhaidah Tan said...

wah..Seriusly saya rasa insaf dan takut..
bukan setakat melahirkan kita bnyak lagi pengorbanan yg di lakukan seorang ibu untuk kita...
sobsobsob....

aleena said...

pity to mum yg dapat anak cam tak hargai jasa2 diorang..

once diaorng da jadi ibu then baru diaorng akan feel perasaan ibu tue..

mr.panda said...

hargailah jasa ibu kita..=)
selamat menyambut ramadhan almubarak

miss lolly a.k.a luvfareda said...

aishoooo.

sgt beshhh bila menjadik ibu

lbih2 lagik kalu anak fes~

exited gila2 oh.

tengs kpd mummy kerna melahirkan shaye. i love u.

ecececec. tetibe lak nak tnjuk kaseh syg kat sni.haghag:P:P

chipsmore said...

muke rai ngn ur mom cam adek badek..hikk ;)

ChiLaBaey's said...

Wah pengalaman yang sukar dilupakan tu... pengalaman sebelum Rai menjadi ibu kelak.... kalau saya mahu pengsan dibuatnye.... tengok darah banyak je dah mula nak pitam.... :p

cik eja^_^ said...

ermmm takut nyer adik rai :(
kena ptong 'kat situ' kan...
eiii...

Ynn. said...

ynn dgr mama cerita mcm mane die besalin kn kiteorg pn mmg dh ckup insaf dh tsk +_______________+

raii, mcm mane u bole nak behadapan dgn situasi mcm tu huuuu

*ehem2 nnt mse i nk bsalin u jd doc i eyyy HAHHA

IxoR@ said...

Keajaiban yg Maha Esa...

Hargailah Ibu....

Precious said...

Kita hanya akan betul2 faham kasih sayang seorg ibu bila kita sendiri bergelar ibu ...
Regarding DanaRaya tu, mana ler haku reti nak YM nih ... Tak susah, isi form (link kat blog), wat payment, sms makluman, check status, promote ... collect duit! Hih hiii ... haku pun dah dapat untung!! DanaRaya ni, kita hanya akan betul2 faham bila kita join dan buat sumer yg disuruh ... Jom join!

Paan Tanpa Adik said...

X sabar nak tengok my wife melahirkan baby kitorang!





Kawin pun belum...

rizz said...

yeahh dr rai dtg mbntu hehehe

Ct SoLeHa said...

tgh2 carei gmbr epi nak ltk kat blog..tetiba jumpe blog ni..hehe.medical student gak ke?
Kat cni mmg WAJIB conduct.kena jaga patient dr start masuk laboor room sampai beranak..sakit contraction, sakit epi, sakit nak jahit suma pernh tgok..
malam td oncall labor room..siap ade peluang jahit episiotomy..sll HO je buat..alhamdulillah pengalaman di labor room menyebabkan teringat kat umah..kat mak tersayang..yg melahirkan SVD suma anak2nye seramai 8org..besarnye pengorbanan ibu