KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, May 18, 2009

BRACES...ada sape2 tau tak.please message me..

Rancangan balik Malaysia nanti: NAK PAKAI BRACES!!!!


kah2...
tapi tatau la jadi ke tak.
dalam hati takut jugak.sebab dengar cite sakit.
sampai xleh makan.makan bubur je time mule2 pasang..
tu citer dari idzmi ikut pengalaman die dulu..dia kata sakit sangat2...
Idzmi pakai braces 2 /3 taun...
masa tu die sekola menengah.. and baru nak masuk navy.
sekarang gigi die da cantik da.tersusun rapi.
jeles daku.




gigi daku tak leh ditunjuk oooo..
haha... actually takde la teruk sgt.
tapi gigi ku macam gigi arnab.then ade bertindih2 sket.
ngeh2.
WHATS UP DOC... bugs bunny. jom makan carrot.keh2...
sediey lorr..
and then sometimes rasa tak selesa sebab gigi nie macam kedudukan dia tak betul....
dulu tak ketara sangat.. tapi skrg mcm nampak teruk plak...
so rasa nak pakai la braces.. .wawawawa




teringin la nak amek gambar senyum nampak gigi..segan la gigi daku terabur.
hahaha. entah pape je pikir camtu...huhu...
ngah survey2 tanya2...
kalau ada sape2 yang tau pasal procedure ntok pakai braces kat klinik gigi kerajaan/swasta..
please buzz me yer..




dengar cite kalau keje kerajaan dapat free ek..betul ke
sebab papa rai ade buku perkhidmatan tentera dlu...
idzmi kata dulu die pun gunakan buku perkhidmatan tentera ayah die.. and then tak kena bayar pape pun.
tapi tu da lama... time tahun berapa tu....
sekarang pun free ke.. sape je tak suka benda free... hihi..semua org suke kan...
kalau dapat free lagi bagus...
and sape2 yang keje sebagai dentist tu..tolong la bagi saya discount!
keh2..




lagipun rai pikir..kalau pakai 3 taun...
abeh pakai masa daku graduate..
so takde la malu sangat kan..
sape je la nak pandang daku kat sini..
takde sape2 pun.lain la kalau idzmi de sini..
hik2..



Nie rai amek gambo kat Yahoo Pictures. orang nie gigi dia da cantik after pakai braces...




Nie lak gambo BEFORE dia pakai braces... wah..banyak beza tu...




tolong ek kawan2.. siapa2 ade pengalaman pakai braces atau tau pasal procedure nya... msg me ok.... rihanna_idzmi@yahoo.com




5 budak2 comel:

eLLa said...

xskit sgt pown..
juz mkn bubur 2-3 hri..
pastu bly r mkn burger ..haha..
ella bru pakai braces ..
so kire ader pngalm r erk..
tpi kne than r skit..
cpt r ckit process die..
tpi overall mmg xskit..
pelik gak org ckp skit..
mybe tue dlu kot..xtaw r..

Nur atikah bt Sebaik said...

B4 DIZ, ika ade pkai..
xtaw la psl free..
myb leh kot..
tp kt klinik tentera je kowt..

psl braces tu,wat survey dlu..sbb sum doc gov ni,wat smbil lewa skit..

mcm ika prnh kne dlu.
pnye x care kt patient like ika,bibir ika effect..
means,bile dh bkk braces,bibir ika bile syum npk nipis and agk huduh r..
tu sbb doc tu xbp nk care sgt ttg ketegangan waktu dye screw kat gg tu..

now ble ika dh bk braces,effct kt bbr..

moral of da stori,kne survey btl2 tmptnye..bia free tp quality bgs..

Raihanna said...

Ella:
thanx for da info ella..
banyak agy sebenarnya yg rai nak tanya...
so tiap2 bulan skrg ella wat treatment kat mane?


Ika:
thanx ika sebab bitau rai info yang berguna...
isk2.. tu la..kdg2 ade juga dgr cita kawan2 yang bibir diorg jadi nipis after pakai braces...
ika buat kat mane yer?
berapa kos nye ek...

eLLa said...

bru buat bln 4 ..
so skrg bru jumpe 2kli doc..
1st slps sbln pkai..
n 2nd coz satu bracet kt gg trcabut..
alhamudillah..doc ela baek..
die klo blh nk kkl kn snyumn kte..
n die try xcabut gigi pown..
ader jgk kwn yg pakai brace..
bibir die mmg ader kesan braces tue ag..
mmg skit r..
klo bly better wat kt tmpt stdy..
so follow up senng..
ella wat kt mesir jer..
agpown cni mrh jer..hehe
tpi klo skit..
die ader bgi cm wax..
utk ltk kt braces..utk xmo bgi skit bibir tue..
klo bly doc ader bgi snrai ubt thn skit yg xleyh mkn..
coz nnti lmbt process pembaikan..hehe
waaa..pnjng kn comment nie..
ptt bgi email jer..hehe..

.layla tumaisuri. said...

hey babe. org pakai dulu. for 2 years. my teeth defect was the gigi taring and gigi depan bawah. skit je.
mase tuh org start pakai form 3.
i did kat private clinic.
first thing first, doc check gigi & see whether perlu cabut gigi ke tak..(kalo lebih gigi, kene cabut, dalam 4 btg.) but org takyah cabut arituh.heh.
bile dah konfirm pakai braces, stages of putting the besi2 tu within a week interval. kalo monthly check-up, doc akn ketatkan the wire and kalo u pakai bracelet warne2, kene tukar every month.
but since u'r here in moscow, ask anna. die ade buat check up kat sini dulu.
lepas dah abes pakai braces tuh, pakai retainer about 2-3years tuh maintain the changes made by the braces. mase awal2 tuh kene pakai setiap mase. lame2, pakai waktu mlm je ke.camtuh.
retainer tuh, ade a few choices. either plastic for both up and down, mobile wire or down permanent wire retainer.

kalo private pi je klinik tuh. kalo governt, kene tunggu lame gak la. free tak free, tak sure. huhu...

hm...ape lagi ek? hahaha..
kalo nak tau pape buzz ah weekend nih. :D