KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, March 24, 2011

Tahniah Abanglang..alhamdulillah 9 Straight A's SPM


entry nie bukan bertujuan untuk mem"promote" adik rai yer..
hehe.
jgn salah faham..
pe yg rai cerita semua adalah benda yang benar mengenai adik rai k...
Align Center


Khuzairi Kamarudin,
adik rai yang ke-3..
dalam family kami panggil dia abanglang/alang...
anak lelaki sulung dlm family..
papa selalu ingatkan dia...
dia yang bertanggungjawab jaga family....



masa kecil tembam sgt2...
hehe...
tapi bila dah besar.. kurus and tinggi melampai...
kalau tengok muka dia sekarang..
sebijik macam papa askar zaman muda2 dulu..




sangat22222 rapat dengan rai..
kami kamceng....
orangnya pendiam..
tak banyak cakap...
tapi bila dia dah bersuara...
agak kelakar orangnya....
rajin tolong mama kat rumah...
rajin kemas rumah...
sapu sampah tu mmg dia akan wat sendiri tanpa disuruh...
bila mama n papa balik dr pasar je...
dia la yang akan tolong keluarkan semua ikan,ayam,sayur..
susun elok2 dlm peti ais...
then dia juga la yang akan menyiang ikan semilang..
sbb ikan semilang jadi makanan wajib setiap minggu bagi family rai...
mama rai kan org nogoghi..
so masak lomak cili api tu wajibla yer di rumah..
mimi lak TIAP2 hari makan semilang goreng ok.
kalau tak dia tak selera makan.haha
alang siang ikan semilang teliti sgt2..
dia basuh ikan semilang n gosok ngan asam limau sampai putih bersih ikan tu...
hoho.. kalau rai la...
pemalas gila ok nak siang ikan semilang.
sebab leceh.. rai paling menci wat mende tu..
selalu rai mengelat je..hahahha...
kalau masak memasak xpe.rai ok.
tapi jgn soh buat keje2 cmtu.hahahahhhaa...
jarang melawan cakap mama and papa...
kalau dia tak suka pun dia akan diam je...
sembahyang memang tak pernah tnggal..



alang nie memang teliti orgnya..
teliti sangat2..
buat kerja sehabis baik dia buat..
kalau bertukang ke,bersihkan apa2 ke..
dia mesti akan buat sebaik2nya...
and dia nie perahsia and mmg tak banyak cakap..
pernah sekali dia tersepak bendul pintu...
sampai tercabut kuku separuh berdarah2..
lepastu ada ke patut dia nak cabut sendiri guna playar...
masa tu dia buat sorg2 kat dlm stor..
seb baik mama nampak..
dia kata xnak susahkan mama and papa bawak p clinic..
adoiiiii...


sangat la pemurah..
tak berkira langsung pasal duit...
kadang2 kalau mama nak p pasar malam/kedai beli brg2..
dia mesti akan ckp ngan mama..
"ckup ke duit ma.. alang de je duit lebih. guna duit alang.."
bila mama nak beli pape..dia la yg volunteer nak bayarkan...
isk2..
sebab adik rai bersekolah di MTD (maktab tentera diraja) atau Royal Military College...(RMC)
so setiap bulan diorang dapat elaun...
selain tu alang ada juga dpt biasiswa dari persatuan bekas perajurit...
sebab papa rai ex-army.
so duit tu la yang dia simpan setiap bulan..



dlu masa rai before nak dtg moscow kan byk nak guna duit kan?
sbb mcm2 keperluan nak di beli..
ada sampai satu tahap tu.. memang sempit sgt2...
dan yang paling rai akan ingat sampai bila2...
alang pernah ckp cmni kat rai:
"long,kalau along tak ckup duit.. alang jual handphone alang ni.. nnti along guna la duit tu.. "
masa tu rai ingat agy...dia pakai handphone nokia sabun tu ar..
haha.. tatau la dlu org panggil sabun2.. sebb bentuk cm sabun....
dia beli pakai duit raya dia..
sanggup k dia nak jual phone dia demi rai nak p belajar masa tu..
masa tu dia baru form 2.
mmg rai xpernah lupa k apa yang dia ckp...
tapi rai masa tu suruh dia simpan handset dia tu..
tak sanggup rai.
cuma memang habis duit simpanan alang dan adik2 lain dalam bank digunakan untuk rai ke moscow..
along takkan lupakan pengorbanan alang and adik2 yang lain k...
='(


alang ni sangat2 caring..
adik rai yg second last,airol...
manja sgt2 ngan alang...
kalau masuk bilik diorang nie...
mcm karaoke jamban dah....
adeyh..alang nie memang suka menyanyi lagu rock2 kapak dia tu ar..
yg si airol lak.. same je...
siap pakai earphone pastu nyanyi penuh perasaan ok..
haish.mcm2 diorg nie ar...

niela airol..tgk posing dia pun dah tahu kan.. huhu


manja bukan main ngan alang.

asyik bergayot je kat alang kalau dia balik rumah...
airol pernah kena cili ngan mama.. haha..
sebab dia cakap word yang tak patutla..
rai pun pernah kena dlu masa kecik2.hahaha..
so alang ni ar p amek airol cepat2 masuk bilik air..
suruh airol kumur2 ..bagi dia minum air la..
airol nakal sket.. hyperactive..kitorg pnggil dia shin chan..
sbb ada je idea dia nak buat benda bukan2..
dahla comel kecit je badan dia...
bila kena rotan ngan papa tu kang..
alang nie ar cepat2 amek adik tu sorokkan dalam bilik dia...
isk2....
suruh nyorok belakang pintu atau bawah rack towel.
sebab tak nak papa rotan dia lagi...
kalau airol kena rotan..rai lagi marah dia ada ar.hahahhaa..
tapi kadang2 nakal2 dia tu la penyeri rumah....

airol and mimi



and dia nie kan..
selalu tak boleh di duga...
masa trial PMR,
dia ada 4A je kot.. then yg lain ada B,C,D...
tapi bila PMR yang sebenar..
alhamdulillah dpt 7A1B...


and yang paling tak diduga SPM kali nie..
masa mula2 masuk RMC..
result dia agak merosot...
dpt no. 25 mcmtu..
then masa dia form 4..rai risau sgt2 tgk result dia...
kadang2 rai ajar dia chemistry and lain2 subject....
tapi rai dpt lihat yang dia akan cuba berusaha bersungguh2...
kadang2 stay up..
tengok kt dinding bilik dia...
dia ada tulis matlamat dia..
apa yang dia nak...
misi and visi dia terpampang kat tepi dinding katil dia...
and trial SPM..alhamdulillah sgt memberangsangkan...
alang dpt 100% markah ADD MATH and MATH MODE..
terkejut betul rai dpt tahu dari mama masa tu...
hoho. adeh... rai dlu add math mmg rai tak reti langsung..
rai lemah gile ok kira2 nie..
rai lebih suka memahamkan konsep dan menghafal proses...
dan rai suka sangat2 subjet biorganic chemistry....
smpi skrg papa ckp ok pasal addmath daku terukkkk2.huhu


alhamdulillah..
syukur sangat2 kepada allah...
alang berjaya mendapatkan straight A's untuk kesemua 9 subject SPM yang diambil...
rai plak yang berdebar2 masa menunggu mama sms rai mengenai result dia..
masa rai call mama..
mama and papa menangis kegembiraan...
sayu hati rai bila papa cakap...
"papa tak kaya.. tak dapat berikan semua pe yang anak2 papa nak... tapi papa rasa bersyukur sangat2 ada anak yang membahagiakan papa... mungkin skrg papa tak leh bagi pe yang anak2 nak mcm anak2 org lain.. tapi insyallah di masa depan...boleh dapatkan apa yang tak dapat papa berikan selama nie.... "
gugur air mata rai bila papa cakap camtu kat mama.

papa...


mama...

mama,papa...
mama and papa telah berikan yang terbaik kepada kami semua...
kami sayang sangat2 kat mama and papa....
kaklong and adik2 berjanji...
kami akan cuba yang terbaik untuk bahagiakan papa and mama selepas ni...
pengorbanan mama and papa...
memang tak ternilai....


semoga lebih success di masa akan datang....
jangan lupa diri alang..
jangan sesekali meninggi diri....
ingat asal usul kita.....
walau pape pun yg terjadi..
kita tetap kembali kepada keluarga kita....
keluarga lah yang sentiasa bersama2 ngan kita sama ada susah atau senang..
mama and papa lah yang telah menjaga kita selama kita hidup ni....
ingat pesan kaklong sampai bila2 k.



alang setakat ni dapat tawaran daripada UPNM
(Uni. Pertahananan Nasional Malaysia)
and dari ALAM..(akademi laut malaysia)
tapi dia lebih minat nak join ALAM..
dia bercita2 nak jadi engineer kapal..
and nak sailing katanya.
adeyh..
rai ckp kat dia.. buatla pe yg dia minat...
yg penting bila kita minat,semua benda insyallah kita akan boleh buat kan...


maaf alang,kaklong tatau nak bagi alang apa..
harap laptop yang kaklong hadiahkan alang semasa kaklong cuti sem lepas...
tolong jaga sebaik mungkin yer alang...
mungkin masa kaklong balik bulan 8 nanti..
kita tak dapat berjumpa kalau alang dah sambung belajar...
mesti kaklong akan rindu alang sgt2 nnti...
selalu bila kaklong masak..
alang la yang paling makan beria2..
seronok tgk alang makan....



alhamdulillah..
syukur apa yang dihajatinya dengan izin allah telah menjadi miliknya...
=)
tahniah abanglang.

27 budak2 comel:

W3 tOgetHer said...

tahniah buat adik rai...smg kejayaan akan menjadi miliknya...teruskan usaha

khuzairi kamarudin said...

thankz bnyk2 along....=)

lina said...

Salam rai - Tahniah utk adik rai ye...semoga terus cemerlang di dunia dan diakhirat Insya Allah. :)

"CT CoMeL" said...

hai rai...congrate tuk adik rai....semangat kuat cam rai jugak....

kisahwanida said...

congrats to alang....

deatH_luVer said...

tahniah..
alhamdullilah...

nak berjaya kadang-kadang kita kene fikirkan kesusahan kita dulu..
:)

ALAM tuu kat kampung akak..
:p

Ainul Hayat said...

Rai....tahniah yer buat adik rai..Sejuk perut mama rai mengandung dapat anak-anak yang berguna dan berjaya macam ni. Sedih akak baca, lebih-lebih lagi part papa rai cakap tu. Nak nanges rasenye...Buat Alang, semoga maju jaya dalam apa jua yang bakal dilakukan selepas ni. Alang pun minat nak sailing eh?

Mummy `Aish said...

Tahniah buat Rai sekeluarga..

kemma said...

tahniah alang..nnt rai cite la skit cmne mama abah rai didik rai n adik2..akk betul2 nak kn panduan..hope sgt ank2 akk akn berjaya cam rai adik beradik..

Azalina M.Salleh said...

Tahniah utk alang.. sedih sangat baca citer rai.. biasanya bila Allah beri sedikit kekurangan dia akan gandakan kelebihan.. Alhamdullillah walaupun rai & family hidup sederhana, Allah kurniakan akal fikiran yang sangat bijak... tahniah..

suhana azlin said...

hi rai! selalu rasa nak nangis bila bc story pasal family rai...selalu jd silent reader jek

rai pun sama ok, study rajin2,jgn stress2..doktor kt msia tu dah la kurang, so kalau stress tu buat kek byk jadikan terapi minda hehe..rai muda lagi,masa depan rai masih pjg dan akan jumpa macam2 masalah yg lg besar dlm hidup..eh eh dah cm makcik2 bg pesanan kt anak pulak =P

MiErA said...

congratz utk alang~~~
kak rai~~ ayt uncle sama ngan ayt mama n babah mira...mmg sdeyh bile dgr diorg ckp cmtu....so, kene usaha leboh!!!
eh, btw....offer letter upnm da kuar ek? sy yg duk upnm pon x taw....huhuhu...alam pun ok jgk~ tp kene pndai bwk diri la...cousin mira ada sorg yg study sane....

❤‌ princess nabilah ❤‌ said...

cograte to adik kak rai...
result bgos nye...hehehehe

yananana said...

kak rai, tatau npe, tp air mata menitis baca. huu. cogrates adek kak rai :)

Hayati said...

tahniah untuk semua ahli keluarga Rai. untie bukan takat terharu tapi air nata keluar tak henti-henti ni.Pandai ibu ayah Rai didik anak-anak.

azalia hjsalleh said...

muka kak rai saling x tumpah mcm muka mak kak rai ;)

adik mestilah pandai mcm kak rai

missalya hamed said...

sedihnya sissy ..:'(
congrats to alang ye... RMC rupanya.. xjauhla dgn alia , UPNM saja;)

cerita-gadis-ini said...

tersentuh dgn kata papa rai..anyway..congrate utk adik rai tu...

Miss Eyda said...

tahniah alang.

rai, sedih eyda baca post nie. terharu dengan semua nya. ;)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cayalah, straight A tu..
btw, tahniah ekk.. =)
tumpang gumbira anak melayu berjaya.. =D

akuadalahaku said...

rai....touching la bace post rai selalu...kalau bace, cmfm menitis gak air mata ni..hehehe btw congratz tok abg lang...

p/s:love ur post dear....hehe

efa nur said...

terharu nya baca kisah rai nie..huhu
tahniah buat adik rai.. :)

http://efagurlz.blogspot.com

Cikin said...

tahniah buat adik akak .
smga akak berjaya kat moscow .

btw , mimi dgn airol tu super cute oke (:

Raji berkata said...

woahh alhamdulillah congrats to him ^^

Nur Syazwani Mustafa said...

rai...menitis airmata tau baca rai punya catitan ni..huhu..so touching...pengorbanan yg bernilai...

Mohd Shahir bin Shamsudin said...

terharu pulak baca entri ni. tahniah alang! :)

p/s: comelnya mimi dan airol ;)

LiezA said...

hmmmmmmm...sedey sangt klu baca ttg family rai....best....toching..seb bek x mnitis air mata nih...malu...tiba2 nanges baca blog...hehe
tp seriously,mmg best baca blog rai.... buat adik rai..tahniah....