KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, September 27, 2009

Perangai BINi2 **** and kawan makan kawan. EMO mode.



Memang lama rai menyepikan diri.
rasanya malas nak update pasal raya.
takde benda yang menarik pun.
asyik emo je skrg.
bosan la.



antara sebab utama menyepi...
sakit hati dengan connection internet kat hostel.
Connection internet dah dibatalkan contract sebab diorg ada masalah dengan director hostel.
director pulak nak amek connection lain.
pergh.dengar cita berbulan2 baru leh dapat tenet semula.
sape je leh tahan.
nie je kot hiburan yang ada kat sini.
lebam la tiap2 ari nak belek buku dari kulit ke kulit.
so rai dah beli broadband.
abesla. bulan depan kena ikatla perot cam kerengga.
takpela, demi rindu nye pasal.rai sanggup watpe je.




And then rai pun tatau la sejak akhir2 nie rai rasa bengang je tapi tak terluah.
Seriusly third year nie sangat2 stress ok.
rasa cam nak nanges pun de.
leh dikatakan tiap2 ari de test.
tapi rai tau rai xleh nak cepat mengalah.



and then nak citer pasal perangai manusia.
rai tau semua org tak sempurna.
semua org de buat kesilapan..
tapi entah la.
Rai benci ok dengan org selfish.
dengki mendengki.
pentingkan diri.
kalau boleh dia je nak conquer semua2..
orang lain semua tak layak...
dia nak dia sorang je berjaya.
orang lain tak boleh lebih dari dia..
eeeeeiii..
perangai pe nie???
nape la busuk sangat hati?
pe salahnya kalau same2 mendoakan kejayaan kawan2...



seriusly rai tak faham la dengan perangai2 perempuan camni.
rai pun perempuan gak.
tapi pesal la dalam ati masing2 nak dengki2 busuk hati.
come on la.
lagi satu part2 kedekut ilmu.
ingatla. pe yang kita tau hanya secebis je dari ilmu tuhan.
jangan la nak kedekut ilmu sangat.
pe salahnya ajar orang lain.
insyallah ilmu ko tu akan bertambah.
haish..bosan la wey org2 cmni.



sebut pasal busuk2 ati nie...
teringat masa rai kecik2 dulu.
time tu rai dok kat KEM LOK KAWI,SABAH.
masa tu papa still dalam army...
so duduk dalam kem tu bini2 army sume bergaul la antara satu sama lain.
Pergh. mcam2 spesies ade ok.
ade je perangai hasad dengki dalam ati.
seb baik la mama rai tu jenis penyabar.
mengumpat mengeji tu dah jadi asam garam.
pastu tak boleh nak tengok orang lain lebih dari dia..
kalau de orang lain cantik dari dia..
mula ah... mengutuk keburukan2 org tu.



pastu rai ingat dulu.
punya la busuk hati..setiap kali makcik pikir bagustu nak tutup pintu umah dia..
macam nak pecah dibuatnya..
konon2 dia hebat la tu.
masa dalam kem tu kami duduk kat umah flat.
diorg dok tingkat atas.
umah rai lak kat bawah.
busuk hati sampai curah segala air kotoran dia basuh pinggan,basuh baju ke bawah.
nak kata ade otak letak kat lutut agaknya.



tu la antara perangai2 manusia yang rai nak kaitkan juga ngan pe rai alami skrg.
tak sudah2 la.
depan kemain baik. bila kat belakang ngata2 kita..
pijak semut pun tak mati.
spesies2 cmni memang talam 15 muka la.



bila rai puji perempuan lain cantik,cute,sopan,ayu.. depan dia...
mula r dia..


"ish..dah la dia tu gemok. tembam. pipi terlambak"


haha. dulu pompuan tu ngan pakwe dia kemain kutuk2 rai dah gemok la pe la...
padan muka.
sekarang dah jadi karma.
rai tgk pakwe dia bertambah2 gumuk cam dipam2..
lain kali ejek2 org agy.
kan dah dpt balasan.


tambah2 agy pastu cakap...


"ala.. bese je.. tak dela lawa sangat pun.."

"ala dia tu? lawa sangat ke??? dia tu suka wat boyfren dia tension la.."

"pakwe saya pangkat leftenan... pakwe awak pangkat pe? ala.. intake ** tu intake budak2 kecik je"




macam la pakwe ko tu bagus sangat.
wek2.
kalau pakwe ko tu pangkat panglima tak pe gak.



pastu suka sangat2 jaga tepi kain org..
kain sendiri terselak sibuk pulak nak jahitkan kain orang lain....


then tak leh nak kawan ngan org nie..
tak leh nak kawan ngan org tue..


"ala.. boyfren i kata i tak boleh nak rapat sangat ngan girl tu..."

"boyfren i kata girl tu tak elok sangat nak berkawan.. dia tu dah la free hair,perangai pun ntah2 tak betul."


pesanan rai kat manusia2 nie...

DON'T JUDGE A BOOK BY ITS's COVER.


elok la tu. ko ikut je cakap boyfren ko.
ko kan BAIK SANGAT.
takde cacat cela.
kalau tak leh campur orang takpe.
gi je dok kat hutan.



suka hati korang la...
tak ke mana org yang busuk hati nie..
lama2 busuk pastu berulat.


pinggan tak retak nasi tak dingin...
KAU TAK NAK AKU LAGI TAK HINGIN.



12 budak2 comel:

r0sCha said...

weeeee~
apakah jenis ini manusia....
busuk hati xbuley belah...
mcm bagush sgt...
tp RAI kuatkan semangat...
n0b0dy perfect in dis w0rld..rite???

biarla TUHAN yg membalas segala kejahatan didunia ini..
kita sbg hamba BERSABARla...
=)

p/s---> rai,..rai!!!
xm0 em02...kam0 sentiase ade 0rg2 yg SYG kam0 kt blakang..even d0wg jauh..tp sentiasa ADA tuk kam0=)

De Eduardo said...

rai bawak byk bersabar k.. semua tu dugaan Tuhan..n also,jgn emo2 tau..hihih

cik eja^_^ said...

adik rai..
nie orang sama ker yang wat keje mengata adik rai tuu??
kalau orang yang sama sah2 dia memang gila kuasa... jelous akan rai..
jadi rai jangan ambil kisah pasal orang yang tak de otak tuu k?
janji kita tahu diri kita mcm mane k?

ummu_hanis said...

sabar ye sayang. jadi kan semua itu pengajaran. esok lusa ada banyak lagi onak dan duri yg bakal rai tempuhi. camtu la lumrah hidup ni dek. ingatlah... kalau kita susah, ade org yg lebih susah dari kita. ape saja yg dtg, semua itu tanda Allah sayangkan kita. Dia mahu kita jadi lebih baik dari semalam. itulah motto hidup org yg selalu emo cam akak ni ha. hihihi. kalau tak, sewel jadiknye kite ni dek. kekeke. ok semoga hari mendtg akan jadik lebih gembira. leb u olwes. huhuhu.

mr.panda said...

salam rai.
hope jangan emo2.
saya pun baru merasakan perasaan demikian.
setelah kita buat baik.
tapi dibalas dengan perasaan benci.
moral saya sangat down ketika itu.
nasib baik ada family bagi support.

sesungguhnya smua manusia mempunyai kelebihan masing. percaya pada diri.

cheer always.
byk berdoa.
moga mendpat keamanan diri.
amin. =)

p.a.n.a ★ ใกใ‚ƒใ‚“ said...

Rai selamat ari raye!!
Maaf zahir batin k..Teringat dlu kat skola ko bagi ak kad raye gamba kerbau kene sembelih..

Zuraifah Zulkuflee said...

salam rai...
wat xtau je manusia camni
nnt bla dh kene kat diri sendiri baru terhegeh2 nak dekat balik ngan kte...

anyway...slamat ari raye.maaf zahir n batin...
ceria2 slalu.. =)

jemarisepi said...

salam dik RAI..

huhhhh..biasalah RAI...nama pun manusia...
sama lah kita rai...jemari pun anak army jg,mmg lumrah binibini army dok kuarters ni..x leh tgk org ni lebih org tu syantek...
kalu org ni ader anak pompuan syantek anak laki ensem ader jer lah yg iri hati..busuk jiwa..
jemari dah terkena..tp jemari x lah kata jemari syantek..hihihi..
cuma pengalaman ngan jiranjiran se army ni dah lali...
tu sebab duludulu dah niat kalu boleh x nak cari army buat hubby..hihii...
TAPI jemari sker tgk TUDM tau..hihihi..kenapa..?kenangan lama..hihihi

~aMira aLiaS~ said...

yayang... apekah? mcm tau je? hehehehe..
sabar2.. biasalah.. manusia...
dia je yg bagus..
pedulikan je rai...
xmo sedey2 k....

study elok2.. aq, aya and wanie sentiasa ada k...
muuuaaaahhhhaaaa....
cheer up yew.....

bibie_boodyn said...

ko tunjal je pale pompuan tu rai...pas 2...ko tempeleng die 15x..besh..try la...hehhe..

Anonymous said...

Salam Rai :)

sabar taw...semua org experienced the same thing..like me..

I learned that friends could treat their friends like crap. I learned that friends too, come and go…like yoyo. I learned that friends could fight over really petty things. I learned that friends stabbed each other on the back. I learned that as much as I could trust them, I couldn’t at the same time.I feel I don’t know them that well anymore.



Because I’m usually an out spoken person, I dislike talking behind my friends’ back. Because I’m usually honest, I don’t feel comfortable being plastic. There are so many wrongs in those that I couldn’t find anything right. I have no problem being mean, being a bitch- to strangers. To people I view as wallpaper. But to them I seek for advices? Them whom I thought would stick together under any circumstances?



It’s just weird. When one person confided in me, it’s masuk telinga kanan keluar telinga kiri. When the other person confided in me as well, I do the same. Who am I to judge? I don’t really know what’s going on. And as much as I love them, I’m not gonna just take their words for it. My judgment is ,well, no judgment.



I don’t understand why people (girls to be specific) couldn’t sit down and talk things over. Why be emotional and let it get worse? That’s just nasty.



All these, that I come to question the honesty in friendship.



A friend once said, “If I knew things were gonna be like this, then it’s better not to have friends in the first place.”



I used to think that too. About everything.

If I knew I were gonna fall, why would I bother climbing?

If I knew I’d get hurt, why even bother trying?



But then, over time, I feel it’s worth it. For every person who’d stopped by in my life, every single people I’d gotten the chance to know, I feel it’s worth it. Because he/she had made me smile at least once. And to me, that’s more than what I could have asked for. To be on cloud nine and to feel crushed the next. They balanced out my life.

beydazubyda@yahoo.com :)

.Dila Yusof. said...

salam..hye cik rai..kt sgt setuju ngan entry kamo ni..bf kt pon navy jugak..tp mmg gelongan2 ni ade..trutama bila dh dok setempat laki pon keje sama..suka nk bangga kn sgt laki2 pangkat ape la,intake bp la..but smtimes i dont really u'stand why they act like child..aisyh~