KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, September 17, 2009

kenangan berpuasa ketika zaman rai kecik2 dulu.



cepatkan masa berlalu...
dah nak habis puasa rupa2nya...
hik2...



tetibe rai teringat zaman kecik2 dulu masa mula2 belajar berpuasa.
semangat sebab papa dah janji RM1 sehari kalau pose...
kalau 30 hari dah RM30..
masa tu RM30 dah rasa kaya sangat kot sebagai seorang budak kecik.haha
x silap rai.. rai start puasa masa tadika lagi..
Mula2 pagi makan sahur kemain lagi rai semangat.
makan banyak gila mengalahkan bukak pose lak..
rai nie becok masa kecik2 dulu.
so bercakap je la.
bila dah tengahari dah mula lemah macam battery kereta yang dah abeh kuasa.
tekak dah rasa kering pastu muka dah benyek cam mangga baru jatuh kat bawah pokok.


kampung rai kat negeri sembilan.
seronok betul bila balik rumah arwah wan(nenek) rai...
umah wan ade perigi.. air jernih lak tu. banyak ikan dalam perigi tu...
sebab dia jenis perigi tanah tu.. yang mcm kolam.
tapi dalam ooo.. selalu cedok2 air guna baldi yang ada tali diikat.
pergh..bila mandi..sejuk and segar...
tambahan pula AIR PERIGI TU SEDAP DIMINUM.
apos agy.
mula2 muka benyek cam mangga bucuk.
bila dah sudah mandi. terus segar bugar cam keladi dapat air.
mama dah pelik dah...



and kawan2 leh simpan satu rahsia rai x?
dulu kan masa bulan pose...
rai ade satu botol air mineral yang rai sorokkan bawah katil.
sebab katil rai double decker. share ngan kakngah....
malam tu pas mama n papa dah tido, rai top up siap2 air dalam botol tu...
hahahahahaa...
asal rasa haus je... pi meneguk air dalam bilik.
mama pun pelik tengok rai segar sepanjang hari...
huhuhu.nakal2.




tapi part yang rai tak boleh lupa...
masa first time puasa la.
masa tu bebudak agy.mane tau pape...
rai pun puasa la penuh semangat nya...
1st day la katakan... pergh.. pas balik sekolah pun masih steady je lagi nie....
Sampai la tibanya AZAN berkumandang di udara.....



"allahuakbar...allahuakbar...."




Rai pun cepat2 la standby air and terus teguk tanpa pusing kiri kanan agy dah....



Tetiba mama jerittttttttt!!!!


terkejut rai.. nape mama marah rai minum air ni.... Pelik betul la.. patutnya suka la anak dah berjaya puasa satu hari....



_
__
___
____
_____



" YANAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...... nape dah minum air nie... tu kan baru AZAN ASAR...... eeeeeeeeeeeeee budak nie... kan dah sayang satu hari....."



dlu masa kecik2 belum dapat adik lagi... mama and papa panggil rai, "YANA".hik2. manja x? haha...



OPS! masa tu rai ingat kalau asal bunyi azan je... leh bukak pose....




hahahahahahahahahahahahaha.....




tula kenangan2 manis yang rai tak leh lupa sampai sekarang....
korang camana pula??? ada tak kenangan manis yang boleh dikongsi??




9 budak2 comel:

duwenk said...

pengalaman ms kecik pose dulu byk gak.. hihihi. slm jenguk singah.. slamat Hari Raya...

simpleperson said...

assalamualaikum...
tersenyum sorang2 bc kenangan puasa rai...
biasala time bdk2 g...
maklumla...xtau apa2 lg...
dgar azan jer...dah tentu leh bkak puasa...
dl msa kat sek...time smbhyg zohor...kumur mulut...bnyak jer air masuk tp bila nk kuar air...skit jer...mmber2 pelik jer..msuk bnyak tp kuar skit ja...
kdg2 tlucu jgk kalau terkenang blik...

ZARA 札拉 said...

errkk~


katak ke sayang?


huhuhuhu~




ku paling liat sahur~






hehehe~

n0n0n said...

erk....kenangan tyme kecik....puasa nyang yok ar kut....masuk bilik air minum banyak2....kalo mak tak nampak je,aku bedal aym gorang ke,cucur udang ke wat lapik perut....hahahaha.
sangat tak bersembangat mau puasa tyme tu.....

weh,adakah itu katak di bawah mikroskop?knape kaki nye skinless?ade sakit kat kaki ke yg nk dikaji?

maiTuty said...

teringat jgk pengalamn pose dlu..
slalo curik2 minum air..
hahahhaha..

kak rai, adakah itu katak?!!

aNys said...

lalink!!
owh.. da ciap kn botol awl² agy rupe nye kt bwh katil aek
hahaha.. cerdik²

slmt ari raye yerp!!
maaf zahir & batin
if ade words yg agak mnyakit kn ati, mohon ampon aek

windu kamOo lorh
jage dri k
syg kamOo..

aNys said...

cop²
taun nie kamOo x nk pesent kn kitorg² katak yg kena bedah agy ke mcm last year??
lalala..

farish sinclair said...

katak ke hehehe

faRra said...

Rai..
thanks for viewing my blog..
^__^

Selamat Hari Raya..
Maaf Zahir Batin..

kite exchange link k..:)
nice knowing u darl..