KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, February 9, 2012

entry pertama di tahun 2012. keh2

isk..
tau lama gila dah tak update blog...
nanti de masa rai update yer..
rindu kat semua jugak!!!


actually rai pakai spek dr dlu.
sekarang power dah naik
baru terkial2 nak pakai..
dush2.


ok...
just nak cakap...
MISI SAYA YANG SETERUSNYA:

DIET
DIET
DIET
DIET

KAWAL PEMAKANAN
NAK KURUS SECARA SIHAT


so saya seriously tengah diet..
muka macam ikan tak cukup oksigen..
cam mangga yg jatuh kelesuan tepi pokok...
haha..
selalu dah biasa makan at least tambah 2 kali kan(2 pinggan)..
tp sekarang saya control gila makan...
takde dah main hentam...
sebab saya dah takut kalau naik mendadak dan bertambah2 tak leh kurus langsung da
gym dah malas nak p sebab membership dah expired.
tapi rai de wat sumtin la senarnya..
tapi kena tunggu result dulu..
then insyallah rai akan share..
buat masa nie maybe share resipi2 diet yang sihat..
MUNGKIN?
hahahahhaa... insyallah...
harap kali nie sungguh2...

dulu before datang moscow (1st year)
berat rai : 48 kg
berat terkini (5th year):
65 kg!!!
what the fishy fish weyh...
naik sampai 17 kg..
asyik masak2 makan2.
pastu dulu masa 1st year..
setiap ari dok mengadap yogurt yang tinggi lemak + minum susu hi fat.
pastu asyik masak kentang2 tak sudah2..
sebab kentang murah kat sini..
sampai muka dah cam potato cip...
mana tak gemok macam beruang kutub seiring sejalan ngan winter.....
dengan pinggang dah cam muffin terkeluar dari cup..
sedih tau,malu sangat2...
nak2 bila balik bercuti..sume org dok tegur gemok2..
tensen tau ...
nak2 org perempuan nie..
lemak selalu terkumpul kat tempat2 tertentu..
macam bawah lengan,
peha...
kalau tak jaga..
lama2 mesti lemak tu ropol2 cam langsir raya...
tidakkkkkkkkkkk~


org lelaki lagi satu..
jangan korang nak berani2 tegur pompuan tu gemok ke pe..
maybe dia senyum sengih2..
tapi dalam hati dia terkoyak2 tersiat2 tau dakkkk!
cam carik dada ayam nak buat soto!!!


tapi tak takut ke org yg dok ngata2 ejek2 ni..
selalu benda yang tak baik kita dok sebut2 tu..
kejap je tau Allah balikkan semula kat kita..
siyes!!!
cuba kalau cakap orang tu kaya2222 beribu22 kali pun..
tak jugak leh kaya kalau takdak usaha..
cuba dok p jaja2 cite keburukan org lain?
sekejap je weyh dapat balik kat diri sendiri..
so hati2,jaga mulut tau...
takut dok ngata orang.. nanti hang jadik tong drum
baru nak nyesal..
muehehehehe...


so far selepas berusaha selama 11 hari..
saya dah turun 3 kg...
alhamdulillah2..
now berat 62..
rai akan berusaha sampai dpt berat ideal...
lepas ni..rai post recipe2 untuk diet yer.. keh2.. insyallah...


rai dah start sem kedua (5th year)..
ya Allah siyes cepat sgt masa berlalu...
kan2...
takut sgt nak grad then kerja dah taun depan rupanya..
scaryyy!
takpelah..
sekarang just enjoy masa yang ada k...

masa cuti ritu pun rai tak buat pape...
just jual makanan sambil2an kat student2 sini...
cari duit poket sket2...


misi summer nanti: insyallah nak pergi europe trip..
so kena kumpul duit sket2 dari sekarang..
at least rai kena kumpul 10k sampai june nie..
puh2...now baru de 30% duit hasil jualan..
insyallah slow2....


yerla.. cian daku tau...
5 tahun dok sini..
tak p jalan2 mana2 pun...
tengok kawan2 lain semua dapat jalan2 masa cuti...
tipula kalau takde rasa apa2..
bajet selalu cam cukup2 je..
duit Mara setiap bulan dapat tu...
cam kena simpan untuk standby bayar hostel semua..
then belanja tiap2 bulan lagi..
kalau ada lebih..rai masuk dalam ASB..
kena saving kan untuk masa depan pulak..

takpun duit akan digunakan untuk benda lain ke kan...
so kalau nak p pun..
kena kumpul duit sendiri la kan...
bukan pe tau..
alang2 dah dok sini...
dekat ngan europe ..kos nak pergi tu rendah sket...
berbanding kalau p dari malaysia..
nak2 skrg student life lagi...
tak salah kan kalau kita simpan angan2 cmni.. hehe.
sebab ada kawan rai p 8 tempat cuti aritu..
spent tak sampai Rm5000 termasuk flight,makan tempat tinggal..
best lah tengok diorg ada rezeki dpt p..
insyallah...
doakan rai yeah...




setiap jualan..rai target buat untuk makan 40-60 orang..
kira maksimum rai target jual 60 set...
alhamdulillah...
semua habis....
=)

rai masak semua sorang2...
so kadang2 takut jugak kan...
entah rasa sedap ke tak.. ok ke..
memang diakui akan ada rasa perasaan cmtu..
rai akan cuba masak betul2...
tapi kalau ada silap rai kat mana2 atau ada apa2 kekurangan..
maafkan rai banyak2...

tapi rai rasa happy tau bila org enjoy pe kita masak ,
makan dan berikan komen2 yg positif...
rasa berbaloi rasa letih tu...

tapi diet still on..
sebab walaupun rai masak banyak2 cmni...
tapi bila dah letih kan...
rasa nak makan tu dah takde..
nak2 bila makan masakan sendiri..
takde selera sangat..
tapi kalau dulu org lain masak..
laju pulak rai makan!



antara gambar2 jualan rai yang buat hari tu:-

ni p beli barang2 mentah masa cuti hari tu..
ayam 15 ekor, beras 10kg...
daku bawak beg sandang ninja turtle je sumbat ayam kat belakang.....
then sume jinjing kat tangan..
hohohohoho..
tough dan sasa la pasni cam malek noor..
jangan terkezut kalau cik rai pasni
masuk latihan tentera...
hahahaha


adeyh.
tapi kadang2 kalau barang2 over maksimum..
daku amek cab..
bukan tak nak kawan2 tolong..
tapi rai serius tak suka susahkan org..
selagi rai boleh buat..
rai akan buat....


(bukan iklan pasar Petaling Jaya mahupun iklan jual pisau smartshop)

ni cik rai siap sedia sudah nak p potong ayam
kat common kitchen 15 ekor okehhh...


Nasi Minyak Hujan Panas + ayam masak merah


Nasi minyak sebesen


Choc Banana cake


ready ntok packing soto


kuah soto


Nasi kosong + asam pedas ikan tenggiri + telur dadar dan sayur taugeh


Nasi ayam madu



Puding Laici


Nasi lemak ayam goreng berempah



Laksa Penang


Laksa Penang


Pengat Pisang


Bubur kacang hijau

polistrin dah siap pack..


Kuih Puteri Ayu


Puding Permata CIk rai


Brownies lapis cheese kukus


Nasi Minyak Hujan Panas + rendang ayam


untuk gambar yang lain,
CLICK SINI untuk ke folder catering dan jualan cik Rai =)


tapi kadang2 tak lari daripada kena accident2 di dapur...
sob2..
habis da tangan saya..
pasni takde org yg nak dtg meminang..
keh2...
*just kidding..


nie kena minyak panas meletop.
terima kasih fillet ikan tilapia..
sob2...
menggelembung sudah...


sob2 dah koyak..
pedih oo masa mandi..


ok..better boh handiplast... tapi.. berparut sampai skrg beb...

nampak tak tin nih?
ha.. tajam kan??
pastu... biasala kan bila kita dah lepas bukak dengan can opener..
pastu bahagian tu termasuk dalam kan..
pastu..
rai ni punya la pandai....
p tarik guna JARI..
selalu guna pisau..
tapi rai kalut sangat...
bukak la guna jari..

pastu pe jadi??
jeng2...





1

2

3

4

5

6

7

8

9

10





*ini bukan gambar bertujuan nak jadikan yang makan makanan rai jadik RAJA BERSIONG...
jangan risau...
kebersihan rai jaga ok...
cuma nak tunjuk....


SEDAAAAAAAAAppp
sekali tin tu termasuk sampai kat tengah2 jari..
melekat...
wuwuwuwuwuwu..
sakittt..
bisa...
dahla masa tu lom potong acar..
memang susah la potong acar without ibu jari yg berbalut..

"MEDIC!!!!!!!"
(bajet macam ada paramedik nak datang la tolong balut tangan
macam dalam program realiti TV masterchef malaysia tu ke???)
hahahhaa..
takdo makno...
sob2...
balutla tangan hang sendiri rai oihhh....
rawat la bawak hati sorang2 kat tepi dapur tu..
sob2....
T_T


*sila abaikan tangan saya yang memang comot tu...
memang tangan saya kasar cam berus dawai..
kih2..
pastu kesan kunyit tu sebab p perap ayam goreng berempah..
hahhaa...
tapi usaha cantik kan tgn tu ada gak la..
lepas masak..
malam2 tepek2 gak la losyen...
maybe kasar sebab banyak basuh pinggan guna dishwasher gak kot.
tapi tak kisah la..
sape je nak belek2 tangan daku nih...


sob2..


darah tak henti2...
basuh pastu guna antiseptic..


then balut...

balut banyak lapis pun darah still keluar...
sob2..


tapi takpe..
ni sume tak melemahkan semangat saya,insyallah...
sket je nie.. jangan nangis..
keh2...
pengajaran daripada nie....
pasni jangan kalut buat keje...


hehe...
tu la antara cebisan2 catatan perjalanan hidup rai di sini....
harap dapat menaip lagi di lain entry....



ok korang..
esok rai dah start class.. nanti insyallah rai update lagi..



take care..
jaga kesihatan....
salam... =)



LilySlim Weight loss tickers


44 budak2 comel:

pnsusu said...

rindunya nak baca celoteh rai......

ishh tak sabar ni resepi diet....

"moga rai selamat2 di sana n sentiasa murah rezeki ya...amin"

Raihanna said...

Pn susu:

rai pun rindukan korang semua =)

insyallah kak..nnti rai update resipi2 diet...

may allah bless u always kak...
take care tau =)

lieya orange M.I. said...

salam rai..share la diet rai...
lieya pun average mcm tu jugak..tp lebih jugak kadang2..susah la nak capai 65 below...
share tau jgn lupa.. :)

ezzyra said...

moga sukses selalu ea..hati2 masak2 2...

Anonymous said...

best entry neh~haha~kelakar~
errrr...klo dikatakan next time kene minyak panas, cpt2 letak ubat gigi yer chef??
:)

Raihanna said...

lieya orange M.I.:

insyallah...nanti kalau dah betul2 berjaya diet rai.. rai share yer..
sekarang rai siap catat dalam satu buku pe rai makan setiap hari.ngah berexperiment dengan diri sndri dlu.. nanti kalau jadi..rai mesti share,insyallah... =)

Raihanna said...

ezzyra:

insyallah ezzyra..nanti lain kali rai hati2 yeah

Raihanna said...

Anonymous:
hehehe kelakar ke...
eehhehe..

ooo letak ubat gigi ek..
okies..
insyallah kalau pasni rai bubuh k..
thanx for da tip dear!

"CT CoMeL" said...

uh..rindu giler akak nak bace blog cik rai nie...hehehe..aperpun...gud luck cik rai...kuatkan semangat...heheheh...meh jenguk2 blog akak...heheheh

sayazakiah said...

rai...

lama nye baru update. huhuu

jaga kesihatan okay.. banyak nye rai masakkkkkkkkkkkkk

boleh bukak restoran okeeeeeeeeeeee.

Raihanna said...

"CT CoMeL" :

hye kak siti yg comey tomey nie... =)
thanx singgah blog rai...
okiesss.. nnti rai singgah blog akak japgi k..

Raihanna said...

sayazakiah :

tula pasal...
lama gila rai x update..
3 bulan sudah....
insyallah...
u too take care tauu....
nnti kalau rai free rai update yeah....

Pn.Ibu said...

rai miss your entry.....chaiyok2 rai diet....akak pon nak ikut diet la...

lynnaiza said...

salam.hy rai! ;)
this is my 1st comment here since follow dulu.hihi.
seriuslyyyy kagummmmmmmmmmm sangat.masak banyak camtuuu.sorang2 pulak tuuuuu.jelessss3. ;p

cikpia said...

dok sorang2 kat tempat orang kena jaga diri..... tu naseb baik baru luka 'sikit', kalau teruk caner?

be extra careful kat dapur ya dear...... miss u and ur writing. love to see ur passion in cooking and ur enthusiasm cari duit poket. may god bles u and ur efforts.......

meor said...

Salam Rai,saya kagum dengan kebolehan awak,mmg awak masak sorg2 ke?berapa keluasan tempat awak memasak?

Suara Kalbu said...

Speechless..

Kuatnya semangat awak Rai. Sendirian di tempat orang, memasak sebegini banyak pun sendirian juga... what else yg boleh akak cakap

FatihaNur said...

salam rai, rindu nak baca keletah rai kat moscow tu,

tabah betul rai ni dlm usia yg muda...cr duit poket bagai...dgn skill memasak yg tinggi..untung sape dpt rai sbg ibu rumah...

Anonymous said...

Gud luck =)
Allah swt sentiasa bersama mu..

Sueozana said...

Salamu'alaikum Dr. Rai yang manis...

Belakang tapak tangan Rai tu nanti bila dah tinggal parut (x sakit), Rai sapu n gosok2 serbuk kulit kayu manis + sedikit air. Buat dgn sabar tiap mlm b4 tido, insyaAllah parut semakin menipis n boleh balik warna asal - tidak hitam atau putih.

Aunty Su doakan Rai berjaya di tahun akhir ni..berjaya d dnia n akhirat n sentiasa membahagiakan ke 2 ibu bapa. Tk care.

hani syahida said...

seronok tengok hasil rai masak...lapar2..

Cik Eka said...

bestnya tgok rai..dah la cantik,pandai masak..bestnyaaaa


sonoknye kalau dapat makan masakan semua ni...
sedap2 semua..

nur.sa said...

haha. bila rai tulis jangan nangis tu, sebenarnya mata kita dah bergenang pun. rasa macam diri sendiri plak bila tengok ibu jari berdarah tu..

tabah ye rai. usaha tangga kejayaan. semoga berjaya kumpul rm10k pastu pergi trip tu yep.

:)

Anna Mohamed Amin said...

rai.. kalau kene minyak panas or api, kalau taknak ada scar letak kapur yang utk masak tu or ubat gigi semalaman.. memang confirm takde scar.. :))

Wanie-san said...

salam rai..
wani pun dah naik 10kg..aiyooo..nk diet tp mulot asyik mintak makan tau!huhu
act, wani kagum gila dgn rai..sambil study boleh masak2 lag..mask pulak bukan yg biasa2 tp yg susah2 jgk la tu..normal la kan masak2 ada la tu xcdent skit2..tu baru tanda org pandai masak~hehe
brownies lapis cheese kukus tu wani pernah try wat!jadi tau!ikut bulat2 resepi rai bg!:)

Hani Mirhani said...

sedihnya la hai...sabar ye rai...nak balik malaysia dah...^_^

akakeza said...

best baca entry rai..waa..chef perantauan da masuk dlm mag Jelita la..tahniah Rai..teruskan usaha k!

Nurul said...

ya Allah kagumnya tgk muda2 dah pandai masak mcm ni sekali.. siap ada catering!!

macam pernah nampak rai tapi tak tau kat mana. :P

eh, kita pun dalam proses nak turunkan badan. kita tulis apa y kita makan kat blog.. kalau rajin singgah la ya. hehe hasrat nak turun berat badan dah lama.. tp usahanya asek on off je.

ada geng nak mengurus ni best sikit. :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kenal

rajin , pandai masak.raihaina cik ina seriau tengok ibu jari yg berdarah tu .

Anonymous said...

rai...cube bace blog www.taknakgemuk.com....saya dah try cara diet seperti dlm blog tu...alhamdulillah sgt b'hasil...x perlu nk b'habis duit bli ubat diet yg mahal2...jimat duit...ngeee... =) juz nk kongsi dgn rai...anyway, smoge kite same2 b'jaya merealisasikan impian utk kurus tp sihat...chaiyok2!!! ^_^

katak comel said...

jangan kurus sgt.. 50 tu okeylar orang kata sedang2.. ;)

Anonymous said...

salam...

kagum dgn Dr Rai ni..
Man jadda wa jada..
seronok baca blog... Inspiring me so much... TQ sis... :)

ازوا رشيد said...

Ya Allah.. awat la kalut sgt..

harlinas said...

alhamdulillah dr rai sihat walafiat. i miss reading ur blog. it's nice to see it again. wish u all the best dear.

cik iman said...

assalamualaikum..
salam rai...sgt sgt impressed ngan rai..mampu buat sume tu..
awak mmg sgt tabah!!...

Sunshine said...

salam rai..sy blogger yg baru belajar cmna nak tulis blog..suka dgn blog awak kerana isi kandungannya sgt menarik..sy dh jadi salah satu follower awak..harap awak pun sudi jadi follower sy..thanx.. ^__^
http://lifeiswonderful-sunshine87.blogspot.com/

cik faye said...

salam cik Rai...
i selalu baca blog u...
kenapa jarang update?
bz masak ye :-)
btw, i linkkan blog u kat my blog...feel free to visit ya;
luckyseveninlove.blogspot.com

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

wah!! terliur sy tgok hasil mskn Dr. Rai 2...n seriau tgok darah yg mengalir 2...huhuhu btw sy doakn Dr. Rai brjaya... ^-^

Anonymous said...

[url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax overnight delivery[/url]
[url=http://buyxanax209.webs.com/]how to buy xanax in mexico[/url]
[url=http://buyxanax975.webs.com/]fake xanax bars pictures[/url]
[url=http://buyxanax859.webs.com/]can you buy xanax in the uk[/url]
[url=http://buyxanax872.webs.com/]where to order xanax online[/url]
[url=http://buyxanax948.webs.com/]buy xanax 2mg no prescription[/url]
[url=http://buyxanax117.webs.com/]buy xanax online no prescription needed[/url]
[url=http://buyxanax450.webs.com/]buy xanax online canada[/url]
[url=http://buyxanax642.webs.com/]buy xanax legally[/url]
[url=http://buyxanax280.webs.com]buy alprazolam online uk[/url]
[url=http://buyxanax780.webs.com/]buy xanax online with no prescription needed[/url]
[url=http://buyxanax216.webs.com/]can you buy xanax online in australia[/url]
[url=http://buyxanax207.webs.com/]can buy xanax uk[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.iystwowgold.com#wowgold]wow gold[/url], Lettre rapide a soign¨¦. games gold parfait.
They're a wonderful games gold for the winter. I bring all of them some time. I received them in chesnut and over-all really like them.
These folks sustain your bottom design together with dried And are also elegant! (of course Bella swan sends that company throughout The twilight series which is sort of neat!) All is definitely I'd invest in another size up because of what you'll receive within the regular [url=http://www.gw2golds.de]gw2 gold[/url], since i organized this customary capacity nonetheless was forced to send them back ever since they were in order to really secured and don't fully stretch such as old-fashioned games gold.
[url=http://www.iystwowgold.com#wowgold]wow gold[/url] tend to be elegant exploring however model and fine
i did previously dislike a lot of these games gold. some day my mom took me to successfully [@] to check in existence with regards to experienced a couple inside eggplant. she emphasized people to attempt these businesses upon so droped crazy about it. was that i silly!!!!!!!!! they're lovely, tasteful and thus apparel. please make use of them upon. you should be taken back practical ideas on how incredible they really are.

Anonymous said...

[url=http://www.iystwowgold.com#wowgold]wow gold[/url], I bring my games gold when ever before situation allows. I love them because they are good.
That i acquired the product or service close to the close about exceptional conditions within my community. The few times I used to be competent to convey them, My partner and i experienced contentment, appear and feel of one's [url=http://www.d3kiss.com/]diablo 3 gold[/url]. I expect making these individuals if wonderful the weather cvs to be able to nfl football activities.
I enjoy move my current games gold with the the jean, pants, or simply nylons just complement pretty much everything.
I exploit all day, games gold very easy to clean.
I got myself these kinds of within your Dimly lit typically magnificent. I really don't deliver these folks that usually simply Appreciate costume intended for perform the job, if Truly do bring about all of them, the edges snuggle way down and then it damages entire appearance, regardless if What i am giving all of them bluejeans or alternatively leggings or simply a top. They fail to be cheaper, but there should be the way to within the components way more stabile so they avoid it...I guess For certain i will go back back to all the Common games gold.
I need those games gold these n so clothing along with attractive physical exercises mark inside the glaciers and also rainfall simply however if you don't all of these [url=http://www.d3kiss.com/]diablo 3 gold[/url] pick up Some super stars irrrm a sucker for it so significantly i do think im or her becoming me a second kind of games gold along with the it costs important
These kind of look really good by way of attached slacks and also pantyhose lowered directly into games gold. A lovely women over 50 can look great---my orthotics sometimes compliment within just which assist [url=http://www.hahawowgold.com]buy wow gold[/url] ultra very compensate for this omitted arc help and support. Fantastic pay for!

Anonymous said...

It is stainless steel wrist watch [url=http://www.tiffanyjewelryonsale.com/]tiffany and co outlet[/url]
We have a soft eye makeup collection like eye SPA trios, satin eye shadows, eye liner and eye liner powder, mascara and color lock; add to an eye shadow for long wearing results [url=http://www.tiffanyjewelryonsale.com/]tiffany jewelry outlet[/url]
From filing products to industry leading ergonomic office chairs, full service companies allow shoppers to purchase everything needed for their business quickly and easily [url=http://www.cheapestlouboutinshoe.co.uk/]christian louboutin outlet[/url]
Another benefit is regarding price, you are going to get quality wedding dresses at affordable prices [url=http://www.2013tomsonsale.com/]cheap toms shoes[/url]
well it might surprise you [url=http://www.cosylouboutinshoes2013.co.uk/]christian louboutin sale[/url]

Anonymous said...

[url=http://rbsmen.overblog.com/]red bottom shoes for men[/url], I like red sole shoes! They are really this Farovite christian louboutin mens shoes. We've 11 sets and need extra on a regular basis.
I got these very last yr and fell in really like with christian louboutin sale instantaneously! i will NOT don another brand irrespective of what. I'll be purchasing lots of several extra red bottom pumps i hope!! They're great to go everywhere. I've put on them to great conclude functions and to the airport.
i really enjoy red bottom shoes for men my best sparkels there're and so lovable in addition to very good =-) that i 'll need to order my mate some right before these vanish !
After i procured the little christian louboutin sale I may tell you I used to be wish to pleased, like We're everytime As i order them. When My wife and i bought these I started truly upset. I bought these products wide 10 with regards to wound up with a new volume which usually turned out to be like an item might located on the toes related with bigfoot, and since the [url=http://clshoes2013888.tumblr.com/#christianlouboutinshoes]christian louboutin shoes[/url] had been excessively great and much a bit too wide. Although that they were great We pondered extensively stupid advancing that company. Absolutely yes, it can be a situation without difficulty preset, liked working out changed people stating that the pair were too large. Thus, time down the road I actually had it and suit all right. I had become thrilled until such time as I recevied observed that the exact mouse didn't have from a single using the christian louboutin sale and the different one had an opening to them. After that, Only gave up and even plonked these products out in the open. My partner and i had not been just going to be losing a lot more having to do with my time.
Simply put i Really enjoy this [url=http://rbh2013188.overblog.com/]red bottom heels[/url]. They are really for that reason actually worth the cash use a particular it!!!!
The particular christian louboutin sale are undoubtedly the things I expected. They can indeed be nice and attractive. I recieve loads of comments while i draw these businesses.
and they still look fantastic! The good quality and durability of christian louboutin shoes will not dissapoint.

Anonymous said...

[url=http://seotools.overblog.com/]seo tools[/url], With regard to Maine we like much of our mud foots. For my situation, the exact scrapebox proxies Adirondack items covers all the others that are classified as same in fashion. It's extremely style and even enjoyable, and additionally my best ft not ever get hold of extraordinary after i here's taking the application. I too like the point It's possible to bring it coming from excellent skiing conditions slush, magnetic, messes, and then suddenly exactly wash them.
backlink software really are a great acquire. i received them for y birthday and enjoy them! I really like them tremendous great too!
[url=http://linkbuilding1.overblog.com/]link building[/url] would be the fantastic [url=http://backlink2013.overblog.com/]get backlinks[/url] and suggest them.
My spouse and i convey backlink tools relaxed and in the market to the evening meal fairly smart. Excellent I really deliver a new sizing 81/2 and arrangement a real capacity Eight hard to get regarding initially yet immediately after a particular providing these were great.Love the whole picture would certainly suggest get backlinks found in blk just
Truly nice and accommodating scrapebox proxy. Way to continue seo link building!!
These [url=http://linkbuilding1.overblog.com/]link building[/url] are amazing produce. I've got have my personal own for upwards of twelve months, and then they normally previously worked in my situation. But the truth is without a doubt have to take care of them all. Spend money on a handful of silicon self and then product these people over at very least a few times each winter you deliver individuals, so one of these stay in covered and do not blemish. We've wandered all-around throughout excellent skiing conditions and even storms, and has happened to be steeped, having said that i result in these individuals seem waterless as they are just great. Also, Will not take the toes as soon as you go walking, because feet will bring up and it's really quite a bit less nice to steer in the individual. However, unquestionably an incredible device. 100 % worth their expense. They are really that fashionest, the majority of fine [url=http://backlink2013.overblog.com/#getbacklinks]get backlinks[/url] That i have ever donned. If you've by no means used these products just before, select a fabulous half-size decrease on the genuine [url=http://linkbuilding1.overblog.com/]link building[/url] specifications and they might physically fit nicely.
beau get backlinks conforme ¨¤ la description alors livraison agile