KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, December 15, 2011

update blog...


salam dan hye semua...
lame betulll rai x update blog...
busy sangat2 dengan cycle...
and now kena pindah pulokkk..



sebab hostel rai nak wat wiring...
repair and ganti mane2 yg patut + tambah plug...
so rai tengah menomadkan diri kan bilik kawan (floor lain)...
maybe ambil masa seminggu-2 minggu
actually diorg wat ikut turn floor..
rai tingkat 13..
so turn kitorg dah sampai...
tingkat 14,15 diorg dah wat..
diorg mula dari atas...


nie progress mengemas baru 2/100. bayangkan bape banyak brg yg rai ada. -.- penat tau tak pindah.


memang agak susah dok bilik orang lain..
sebab kita tak biasa kan..
tapi bersyukur la..
at least de tempat nak duduk sementara waktu...
nak packing memang leceh la..
sebab dah tengok keadaan kawan2 yg kena renovate before nie kan...
amek pengajaran dr apa yang diorg dah lalui..
memang rasanya kena seal/balut sume barang2 dlm blik..
sebab habuk dia memang tak leh ckp la..
kan diorg drill habis semua habuk simen tu penuh satu bilik...


makkk aiiii..
barang2 daku dah la berlambak gunung2...
periuk belanga,periuk2 nasik,besen besar2 tu memang siyes memeningkan pala rai...


masa nie la pala dok teringat papa ckp setiap kali packingkan brang2 daku balik ke moscow..
"kaklong nie nak study sane ke nak berumah terus kat sana.. habis sume dia angkut.. periuk la..kuali la.. ikan kering bawak berpaket2,lesung batu... adoiii..mahu 2,3 kontena nak bawak barang2 dia nie.."


telan air liur banyak2 setiap kali kena perli before balik..
sebab luggage limit 40 kg tau untuk student...
pastu kalau before daku balik tu kang...
ada je barang terlebeyy bawakkk ...
kadang2 sampai extra 30-40 kg...
mana papa tak ngamuk..
so kena la pos melalui laut nanti...
2-3 kotak la kena pos..
hahahahhahaha.
mana taknya barang2 dapur daku bawa dari malaysia berplastic2..
rai tak kisah kalau baju or pape tak lepas bawak..
tapi JANGAN BARANG2 DAPUR daku...
memang monyok cembeng je la muka nnti...
mcm ritu la.. kicap,sos dan gula melaka x lepas..
sebab berat sangat dah beg tak muat..


"sian beg tu mcm dah nak meletop da papa tengok"...
(ayat papa) -.-
awatnya papa nak sian beg tu..
baik papa sian anak papa nie..
hihihihihi...

pastu barang2 bakery lak banyak gile sumbat dlm container besar bersusun bawah katil..
atas meja plak buku bergunung2 everest,gunung tahan,kilimanjaro pun de.


daun serai,pandan,daun kunyit, daun segala tok nenek daun dari malysia daku sayang sangat2 okey..
tu awal2 lagi dah rescue 911 tumpang kt fridge kawan...
and memang flat gile lah ari semalam dok mengemas bilik..
tilam seal baik punya dengan plastic dan kertas..
kang kalau tilam dah hancur..
mana daku nak tido..
xkan nak wat khemah berPLKN plak kt luar blik..
hee2

habis dah sume longgok atas tilam.. tapi dah siap balut semua satu2...


then semua barang kena letak kt tengah2 bilik...supaya mudah kerja mereka nak wiring..







tapi yang penting..
daku sempat memasak sebelum pindah.
hahahhaa...
yerla..
nak kena gantung apron seminggu lebih..
sedey wooooo..
sebab agak susahla nak memasak kt common kitchen org len...
tapi kalau dah lapar sangat nanti maybe terpaksa masak juga la kan...
tapi rai masak simple je ritu..
ayam masak kicap je...
potong 2 ekor ayam
goreng ayam... then masak kejap...
jadilah kan... janji leh makan and perut tak lapar lepas pindah..
leh simpan 2 hari..
and panaskan bila nak makan...



ayam masak kicap daku... kalau masak nie rai suka letak daun bawang + daun sup supaya bau wangi... then tambah tomato ngan cili hidup masa tumis... kicap semestinya guna kicap manis cap kipas udang.. memang terbaik kicap tu... =)


hehe... oklah..
rai nak tidur dah nie....

esok dah start cycle Ophtalmo...cycle terakhir bagi sem dan tahun nie... harap dan berdoa semoga semua habis dan berakhir dengan baik lepas banyak sangat2 dugaan yg saya tempuhi tahun 2011 ni.. terlalu banyak.. termasuk la kisah2 peribadi saya...tapi sy bersyukur sebab saya percaya dan sangat2 berpegang pada,

God answers 3 ways:
1) He says yes and gives u what u want.
2) He says no and gives u something better.
3) He says wait and gives u the best

=)


insyallah...
take care semua....
muahhxx..





P/s: sekarang sy dah agak lali bila org kutuk2 atau bertalam 2 muka ngan saya.. dulu leh dikatakan sy takkan boleh kawal emosi and asyik nak pikirkan sangat cakap orang.. tapi sekarang... saya ambil tu semua sebagai suatu cabaran je... terima kasih sebab mematangkan saya... *peace

23 budak2 comel:

wanblur - Shazwan Azizan said...

waaaaa... tak pe.. masak dlm mimpi. epy holiday rai

pnsusu said...

dapat bayangkan tahap mengemas tu...banyak barang rai tu sebanyak tenaga nak kemas,,,apa2 pun itulah cabaran dalam kehidupan..semoga rai tabah n kuat....moga segala urusan rai dipermudahkan oleh ALLAH..amin

ChiLaBaey's Spot said...

Uisshhh... Saya sendiri tgk barang2 tu pun naik pening... Belum kena kat diri sendiri... :) Moga suksess selalu Rai...

cikpia said...

sedikit confused..... are u still overseas or dah balik malaysia?

Liz@ n H@ris said...

banyaknye barang die..kalah org da berumahtangga...heheee

nurul azuani said...

comel ;)

sayazakiah said...

banyak nye barang rai..

happy2 okay..

msti da x sabar nk balik amalysia kan.. hehe

katak comel said...

rasa nak cubet2 jer pipi tu.. ~weee

Pn.Ibu said...

rindunya kat entry terbaru rai...semoga tabah menjalani kehidupan ditempat org dik...

Myra Jay said...

Adehh, tengok pun dah rasa penat sangat..

Mmg pindah randah ni penat giler ;)

che-a/atiah said...

banyak barang kak rai..memasak tetap no 1 erk..tgk cam sedap ayam masak kicap tu..x nak post kat malaysia.hee

Aikido@MushroomCute@Mariea said...

Mush juga sedang berjuang packing2 barang penuh satu rumah untuk pindah dari Penang ke Kuching. Pengsan tgok brg penuh serumah nak pack sesorg..huwaaaa...tetiba rasa insaf dr tabiat kumpul brg..huhuhu

pic yg last tu nampak pipi Rai 'cumillll sgt' hehehhe...

Anonymous said...

Hai cik rai,,kemas jgn tak kemas..hehehe..insyaALLAH,ALLAH pasti bersama org2 yang bersabar..

Mai..

[™محد زولفکر] Zulfakar said...

perghhhhhhhhhhhhh...
larat ke nak kemas tu???

adoyai takot tengok!!!

fae jamal said...

kak rai comeyl..
sedapnya ayam masak kicap tuh..;)

sarah mohamad said...

Wahhh banyak nya barang2 rai. Macam nak buat kenduri jek. HEHEHE

Miss Amateur Cook said...

kak rai lamanya tak update blog. rindu ni. ^_^

Mun said...

bnyak nye barang2 rai!..hehe. btw, kite rindu post2 dr rai..

Kancil 8349 said...

salam perkenalan daripada Kancil...

singgah di sini untuk berkenal...Kancil jumpa blog kamu melalui FB kamu...

Ida,Japan said...

slm kenal..k'ida dh follow....
sila ke link ni yer dik..Tahniah!
http://idaddapur.blogspot.com/2012/01/column-baru-dlm-majalah-jelita-feb2012.html

Firdaus® said...

huuu bnyk nya barang nak pindah..kalau balik umah tu mcmane la nak bawak..happy holiday..btw ayam masak kicap tu sgt2 sedap bila tgok =)

salam perkenalan.do follow my blog~ =)

nOOrsha said...

salam ukhwah...penatnye nk pindah..hihi... tahniah ya blog u kluar dlm slot blog review majalah jelita :)..semoga terus maju n maju lg... :)

http://noorsha.blogspot.com/2012/02/alhamdulillah-terima-kasih-jelita.html

Hajar said...

Salam...
tercari2 resepi kek ...termasuk blog rai...seronok baca citer2 rai dan jamu mata dgn masakan rai...nanti leh masuk masterchef...bagi sumer dr. bolot juara masterchef...:)