KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, February 25, 2010

Di sebalik cerita holiday +cupcakes + buttercream cake deco class.



setelah hampir sebulan rai balik ke moscow..
barula dapat seru nak update blog.
hehe...
puh2. tiup sikit habuk2 yang dah melekat kat sini..
keh2.


busy tak tahu nak cakap camana lagi..
tiap2 hari tension.tension.tension dan tension.
owh cepat la sikit berlalu third year nih.
Align Centerbaru separuh jalan..
ada agy separuh perjuangan nak diteruskan lagi ni....


tipula kalau tak rasa jeles tengok kawan2 yang dah habis study dah tunang/ mendirikan masjid....
wah... rasa tumpang bahagia dapat kad kahwin dari kawan2 lama + akak2 senior dulu...
ada yang wangi.. ada yang berkerawang...semua cantik2...
tahniah korang..rai nak ucapkan selamat pengantin baru....
and maaf tak dapat hadir.... huwaa...
tetiba berangan nanti kad kahwin rai camana agaknya..
boleh tak kalau bukak2 kad je.. jangankan kata kuar lagu2... siap kuar mercun + bunga api + meriam buluh + periuk api + periuk kera + periuk nasi... dam2 dum.. kebabom terus.. hahaha...
dush2. sekeyh sket sampai benjol.dah datang r tu psycho dia..~ haha
rai gurau je...
lawa2 semua kawan2 rai jadi pengantin.....berseri2 je...
bila dah dimekapkan pergh.. cam PAN ASIAN seyh..siyes nie puji ikhlas tau~
kalau muka tembam macam rai nie....
macam FRYING PAN jela agaknya.....
hahaha.....


haish tak sabar nak habiskan study.
kamon rai..kamon2...
jangan cepat berputus asa~
MALAYSIA BOLEH!!!! GUNA JARI PUN BOLEH!!! erkkk~


k la.. mukaddimah punya la panjang bebenor..
ntah2 dah ade yang lelap2...
pusing kepala sampai 360 darjah mcm burung belatuk baca entry rai nie..
yang menguap toksah cakap la..
dah cam harimau menguap. keh2...


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


actually kali ni rai nak citer pasal holiday rai ritu...
tak ingat la bape ribulan...
tapi masa tu plannya nak pergi belajar wat pastry + breads+ frozen foods kat port dickson...
AUNTIE INA (mummy idzmi) ajak datang rumah and gi belajar same2...
mesti korang tertanya2 nape rai panggil auntie kan??
rai dah biasa + selesa kot dari kecik lagi rai panggil auntie camtu...


Auntie ngan rai...


balik semula citer tadi... rai pun minat sangat2 benda2 camni...
wat kek ke.. try resipi yang best ke....seronok~
so rai bawak buah tangan kek gula hangus/sarang semut yang rai wat sndri... =)
hope auntie suka....




pagi tu rai dah elok siap2 ready nak drive from kl-pd.
start kete tak buleh la plak kan..
banyak kali cuba..last2 kereta tu macam cirit birit jugak bunyi nye......
eeeeeeeeeeeeee.. tension gila ok.
dah la janji ngan auntie nak sampai kol 10 pagi..
aduyai..cmne plak nie... seb baik papa lom pi keje..
papa check kete then cakap.. battery dah kong...
perghhh.... so tepon auntie kata sorry rai datang lambat sket kot....
tunggu pomen datang dalam 2 jam..
pastu duit melayang betulkan kete. (pembetulan..duit papa.haha)
tapi malas dah nak pikir.. tau nak sampai pee dee je nie..


jangan pandang sebelah mata bila tengok lady driver okeh. huhu


rai pun tatau la nape macam2 benda aneh berlaku kat rai ritu...
on da way ngah drive pecut laju gila nie...
rai bawak 150 km/j.haha.
nak sampai cepat nye pasal...
(mati la kalau kete kena speed trap.shhh.. janji jgn btau papa rai keh. sure papa ngamuk.haha)
tetiba.......
jalan penuh ngan asap.. berkepul2... pergh..
takkan la ada org ngah wat pergambaran filem jackie chan kat tengah2 highway plak kan..
pergh..
pastu...
dari jauh rai dah nampak objek cam guli sangat banyak ok...
ngah bergolek2 penuh kat jalan tu..
rai ni dah r rabun sebenarnya...
gosok mata sekali.
gosok mata 2 kali...
owh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...
wawawaawaawawa... mengapa PERLU ade TEMBIKAI tengah bergolek2 bergelimpangan di tengah jalan dengan SANGAT MERIAH....
PERLU KEEEEEEE??????
ni highway ke.. kebun tembikai nie... rai confuse!!!!!!!


rai dah panic ok...
PERLU ke kereta rai sekarang jadi cam hamster ngah loncat2 elak mainan bola dia....
huwaaaaaa...
tapi rai slowkan kete and gi langgar je semua buah tembikai tu....
berdetup2 bunyi dia pecah... adeyh~
nak wat camana.kalau berhenti of course kereta belakang akan hentam montot kete...
rupa2nya kat depan tu..ade lori bawak buah tembikai terbalik... pergh..



wawawa.APEK BAWAK LORI TEMBIKAI.....
sorry rai tak berhenti tengok keadaan kamu..
bukan rai selfish.. tapi rai sangat TAKUT..
kang kalau lori tu meletop..mana rai nak lari selamatkan diri..
abehla pasni 7 hari 7 malam mimpi muka apek bawak lori tembikai cari rai..
ampunkan rai.




ok..selepas adegan2 aksi ngeri berakhir..
sampai la rai ngan selamatnya kat umah idzmi...
idzmi tak ikut sebab dia ngah sibuk gi lumut minggu tu...
mula2 auntie ajar rai wat air soya bean + taufu fa....
memang sebijik rasa kat kedai k.. hehe...


soya bean milk...


then rai belajar wat cheese cake (guna blender) favourite si idzmi tuh plak..
hehe...
pastu buat Quiche pulak..sejenis pastry yang sedap~
patutnya nak belajar banyak benda lagi..tapi sebab rai dah sampai lambat...
auntie risau rai balik kl sorang time malam...
so terpaksa la disingkatkan..
last sekali auntie bawa rai ke rumah sorang cikgu yang pandai sangat2 buat frozen foods..
kat situ rai belajar buat donat yang gebusssss + Karipap dan roti canai...
seronok main tepung and doh...
then masa balik..auntie bekalkan macam2..
kuih la.. makanan la.. cake yang auntie buat.... and sehelai tudung.... wee2..
siap bagi 1 kg soya bean bagi rai cuba kat rumah..
baiknya auntie =)
thanx banyak2 ek auntie.. sekejap je dapat sembang2 kali nie..
tapi rai rasa happy sangat2 and have fun~


Pastu...
besok tu plak...
rai pergi basic cupcakes + buttercream cake deco class...
instructornya kak daalia abdul..
salah sorang blogger yang popular ngan design cupcake + cake yang menarik + creative..
and dah bukak bakery shop juga tau kat putra heights...
respect la rai...
yuran yang kita bayar untuk class tu mmg sangat berbaloi2 k...
kak lea pun orangnya friendly and begitu sabar mengajar rai ni... hik2..
mula2 jumpa kak lea...
'lawa nye kak lea nie... chinese look... and nampak muda.."
xsangka dah ada anak2 dewasa...
kerja kak lea sangat2 kemas and teliti k..
and kak lea sangat2 pentingkan kebersihan..
seronok k belajar....



kalau korang minat juga...
click la blog kak lea nie k...

LEA OVEN


tak percaya???
leh dikatakan rai nie zero juga la pengetahuan deco2 cake nie...
tapi....
cuba tengok semua hasil kerja tangan rai yang diajar oleh kak lea......
jangan risau..kak lea akan ajar sampai dapat ok... step by step =)



Basketweave cake.. nampak real kan???



Can't believe i made all these...



thanx banyak2 kak lea..
hope sangat2 leh belajar deco lain dengan akak agy....




and my baking tools pun dah bertambah...
ada separuh rai beli ngan kak lea...
and separuh agy rai beli kat bake with yen,puchong...
yahooooooooo~




Bestkan holiday rai kali nie....
sorry panjang benor2..
qada' dah lama x menaip... hahhaa...
jumpa lain kali next entry k..
salam sayang...
raihanna....


17 budak2 comel:

mrs.ecam said...

ish haku dh rs nk wat cupcakes la...geram thp gaban tngk hasil yg ko wat tu....syanteknyerrrrr n cuteee...heee

Raihanna said...

mrs ecam:

hehehe... belajar la...
seronok tau....
:)

♥♥ eija ♥♥ said...

nanti adik rai buka kelas akak nak join tau buat cupe cake hehe

Raihanna said...

eija;

alamak kak..rai xpro agy...hik2..
cupcake rai pun comot2 agy nih... hehe...

D'lla said...

ayat 1st..hahahahaa..
2nd oo g blajo yer..hehe..bestnye

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kagumla dengan hasil tangan rai.. untungnye ade bakat memasak ni. rajin plak tu. malu nih~~

Miss Hirose said...

waaaaa rai seronoknye wat basket cake tuh..
su pn minat la deco2 cmtu..

syafawani said...

waa..em wani sukanya tengok orang pandai masak..n pandai wat kuih..one day kena cuba nih..haha

Raihanna said...

Dilla:
hohohoho.
a'a..rai gi belaja.. keh2..

Raihanna said...

oshinz:

hehe.. xpe...
slow... lame2 insyallah ok sndri k =)
thanx yeah.

Raihanna said...

sue:

hehe..
best kan sue...
rai pun minat mende2 camni....

Raihanna said...

syafawani:

hehe....
thanx yeah..... =)

maiTuty said...

kak rai, naty ajar orang wat cheese cake..
sukee sgt..pleaseeeeeeee...;)

ChiLaBaey's said...

Lama tak dengar cerita Rai, dah selalmat sampai di sana yer... Semua kek yg Rai buat tu mesti sedap.... Nanti kalau balik ke Malaysia sayingat nak tempah lah dgn Rai, boleh?

Fina said...

@_@ rai memang minat masak kan? seronoklah. envy. haha :P

wild bunny said...

mcmne nk buat bg jd bunga rose2.mcm susah je.kt moscow boleh buat kelas x?nk belajar buat tu.hee

Rashid said...

ermm cutenya cupcakes.. kreatif.. tak lama lagi boleh buka kedai ni. hehe