KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, June 23, 2014

REVIEW MOVIE Pengantin malam, Maleficent, make me shudder II dan suatu malam kubur berasap 2

assalamualaikum...
hye kawan2...
bertemu kembali di blog suam2 kuku daku...
hahahah....



hari ni terasa untuk menaip sedikit cerita yg berlaku sepanjang beberapa minggu ini...
rasanya mood berblog dah datang semula....
hahaha...
bukan pe selama ni daku selalu menaip di laptop kecikku sambil berbaring...
haha masa tu mmg rasa idea mencurah2 di ladang gandum gitu. hahahaha
tapi sedih sebab laptop tu dah rosak...
nak p hantar baiki mmg malas nak mencari tempat...
jadi ni tumpang taip di desktop husband....



lately busy dengan anak...
hahahah anak KUCING.....

Momel tak...
Carpet bergerak yang suka menyamar terdampar di tengah2 lantai..
hahahhaa
nama dia Chinchilla Feodora Munchkina...
panggil FEODORA
feodora ni ada maksud...
dalam russian maksud dia GOD's Gift..
bagi rai ianya seperti pemberian daripada Allah s.wt.
sebab ia juga Makhluk Allah....
nama konon nak bajet mcm russian le sangat
haha...
mak dia spesies chinchilla..
bapak dia pula seekor munchkin yang berkaki pendek...
subhanallah..
 dia berwarna putih walaupun mak dia warna hitam dan bapak berbelang2...
dia memang suka meminta air yang daku minum...
haha....
ni gambar masa umur dia 3bulan...
now dah besar 7 bulan... alkisahnya mcamana rai jumpa feodora ni?
daripada website
Rai tgk gambar dia memula mmg rai jatuh hati....
putih bersih... kecik.... pastu buat muka gedik... haha
masa tu tgk harga juga ok... mmg reasonable....
Tuan dia sgt2 baik dan memang pencinta kucing..
ada time siap follow up dan minta gambar feodora nak update...
dlu mmg tuan dia ckp betina...
rai pun ingat betina..
tapi satu hari bawa kepada vet...
vet cakap dia ni adalah jantan....
tak nampak sebab bulu dia tebal sangat...
tapi masa ni mmg daku dah syg sgt2.....
jadi tak sesuai lah kan panggil feodora2 lagi..
jadi daku panggil Dora
bukan Dora the explorer tapi dgn harapan beliau menjadi
DORAYAKI inti kacang merah
sebab dia hanya respon bila panggil Dora..
panggil lain jgn harap dia respon..
dan hanya membuat muka mencebik kita balik. hahahaha




sebelum review movie,,,
rai nak ucapkan tahniah kepada kawan baik rai...
Amira Alias....


Aqiqah baby Muhammad Ammar Harraz...
Subhanallah....
sangat comel.. bestnyaaaa cium bau baby.....
ada gaya dah tak?
kekeh..
practise2 pegang baby..

tahniah juga kepada kawan baik rai dari zaman sekolah menengah, ke matrix...
Izrin aka izrin toncet. hahahaha
hari tu kami pergi menziarahi izrin di Pulai, Johor...
siap tidur di rumah iz....


mak iz mmg dr dlu sporting.. nampak mudakan..
siap masak mcm2 untuk kami...
terima kasih acik....






muhamad Kayyis.... handsome boy




Iz.. kenapa kayyis jujur sangat tak suka kat aku ni
hahahhahahah wuwuwuwuw
please i will be a nice aunty to u ok baby.. ahahhaha




tinggi nanti dak kecik ni.... panjang kaki dia....


tak sangka iz... kau dah jadi seorang ibu...
subhanallah indahnya menjadi seorang ibukan?
Rai teringat dlu zaman sekolah..
antara kenangan kami
setiap jumaat petang macmtu kami ada class taekwondo...
iz la yang teman rai p pasar malam..
haha sebab on da way p sekolah ada pasar malam...
feveret daku air soya dan kuih sagu merah....
kadang2 makan apam balik..
pastu bila training lari keliling gelanggang,
mana tak berkocak2 perut daku mcm Aquaria KLCC
hahahahahah.....
mmg banyak kenangan dengan iz nie....
zaman matrix pun iz selalu ada time daku susah dan senang....
kalau ada pape prob.. memang cari iz untuk cerita masalah....



bestnyaaaa suka2 bau babyyyyyyyy



ok berbalik semula kepada tajuk...
rasanya rai tak pernah lagi review pasal movie....
sebenarnya kami berdua ni jenis yg suka tengok movie... hahaha...
kadang2 kalau dah datang musim tetiba nak tengok tu...
mmg marathon sampai dah tatau nak tengok cerita apa...
tapi selalu tengok hujung minggu sahaja... samada sabtu atau ahad...
sebenarnya lebih kepada spent time together dan release stress kami....
pergi makan2,jalan2 dan tengok movie sama2...
wajib makan auntie anne's cinnamon sugar sticks
/rotiboy/ chatime choc latte with coconut jelly atau popiah crispy..hehe
memang feveret!!!
Isnin - Jumaat mmg kami focus kepada kerja....
bantu orang dengan nutrisi sihat dan juga baking..
seperti di entry rai sebelum nie...
Percayalah.. rezeki ni datang daripada Allah...
Ia boleh datang daripada mana2 arah....
semuanya datang daripada hati....
asalkan hati kita tulus dan ikhlas dalam membuatnya...
insyallah..
Rai nak berkongsi sebuah buku yang bagus untuk diri rai dan kawan2 semua....


Mudahnya menjemput rezeki..
Oleh Fathuri Salehuddin

Sebenarnya buku ni rai dah banyak kali mencarinya....
kalau pergi mana2 mesti akan kata SOLD OUT...
tak tahu bila lagi nak diterbitkan lah..
mmg takde rezeki selalu cari buku ni...
tapi alhamdulillah...
Finally rai dapat beli dari MPH bookstore
harganya RM18


cuba lihat dah berapa kali cetakkannya??
17 kali sudah!!!
bulan Jan sampai kena cetak 3 kali!!!


teringat zaman sekolah menengah dlu daku akan cari buku rujukan
SASBADI dan PELANGI...
beli jelah..
pastu daku peram macam buah kuini..
tak baca.... adoiiii....
pastu masa exam mulalah menggelabah puyuh...
masa tu la rasa nak rebus semua buku dan minum air dia..
dengan harapan leh jawab semua exam....
hahahahha.....


insyallah jika kawan2 baca buku ni....
banyak yang kita boleh perbaiki sebenarnya....
Allah itu maha pemurah...
(pesanan untuk diri rai sendiri)



antara cake yg rai buat


cake in jar



4 tier wedding cake....

kalau nak lihat gambar2 cake lain...
Just usha2 instagram
@sweetvanillabakery
atau
@dr_raihannavanilla

Kadang2 pagi lak mmg macam mak-mak sangat daku ni
pergi ke pasar beli sayur dan lauk2 nak masak....
tapi sejak kahwin ni jarang masak sebenarnya...
kantoi
sebab bila nak masak untuk 2 org je memang selalu tak boleh nak habiskan.....
hahahaha.. jadi makan simple2 punya masakan jelah.. haha
and husband pun sejak balik nutrition club internship program ritu...
dah request nak makan healthy food dan banyakkan makan protein daripada ikan...
(-_____-)
baguslah kalau begitu...
tapi siapa nak jadi mangsa daku untuk makan makanan daku masak lagi
sob2.....

sebab tu memang tunggu sangat2 hujung minggu... hehe..
ala2 cheat day lah niii..
enjoyyyy makannnnnnn....
samada spent time dengan family atau berdua....



Throwback... celebrate harijadi ku yang ke-27
dah meningkat umur
tapi nak healthy aging wawawawa
alhamdulillah terima kasih Allah...
sedar tak sedar...
Apabila meningkat satu tahun usia..
 berkurangan setahun hayat...
Masyallah....



ok bersambung cerita movie tadi....
Kami selalu ber movie
di GSC alamanda putrajaya sebab yg paling dekat dengan Pajam...
jadi book online lebih senang...
leh visit www.gsc.com.my
register.
boleh book seat dan bayar online.....
senang.. sebab selalu kalau pergi kt kaunter memang tnggal seat depan sekaliiiiiii..
seat depan tu camana lah nak tgk screen... tengkuk tegak 2jam mcm tgk langit nanti....
kalau tgk cerita hantu camana la agaknya.. sure rasa hantu tu tol2 dekat dgn muka nanti....
hahah jadi kami suka duduk di tengah2.....
sebenarnya rai jenis yang suka layan cerita thriller dan cerita hantu..hehhe
cerita2 yg rai layan cm SAW, The texas chainsaw masaccre,
I saw the devil, Evil Dead, Resident Evil dan cerita bunuh2....
haaaa cmtula kiranya.. haha
psycho kan. hahhahah


ok movie pertama rai tengok....



SUATU MALAM KUBUR BERASAP 2

Review daku:
Ni pendapat rai yer.. tak tahu pulak org lain mcamana... jadi maaf sgt22 kalau tak sama mcm korg rasa...
jangan marah.... hihi....
Rai dan husband sebenarnya terpaksa tgk cerita ni..
haha kenapa terpaksa..
sebab mula2 nak tengok cerita lain... tapi sebab masa nak pergi tu..
byk movie yg nak tgk dia tayangkan dah nak lewat malam....
so ambil je lah cerita ni.....
Rai tak pernah tgk movie ni yg pertama...
5 minit pertama cerita nie berjalan.....
eeee rasa sesuai sgt lah dengan tajuk dia.....
sebab daku rasa kepala daku yg dah "BERASAP2"cm periuk yg sedang masak nasi...
sebab pe..
sebab mata kitorg meliar nak cr pintu "exit"
mcm dah tak sabar sesangat nak keluar....
tapi kang segan plak org tgk kitorg keluar.. hahaha
Ya Ampunnnnnnnnn
seksa nya daku nak habiskan cerita nie......
kalau tajuk dia SUATU MALAM...
tapi rai rasa dah bermalam2 rai camping duduk dalam wayang tu nak tnggu dia habis....
tak sampai beberapa minit duduk tengok jam tangan...
Adusssss...
mengapa2 mengapa ku disiksa sebegini.....
T_____T
*nangessss
dia punya watak satu hape serious rai tak boleh nak ingat....
sebab rai terlalu tak boleh nak digest jalan cerita dia...
lawak mcm merapu. tapi ada gak la yg daku TERgelak atau terpaksa buat2 gelak sebab tgk org lain dalam panggung GELAK.
hahaha sampai gitu sekali daku di sana...
dan paling tak suka bila dia selit2 unsur2 lucah atau yang tak senonoh..
rasa tak perlu pun selit benda2 cmni.. movie ni boleh jd better....
pastu masa dia habis...
ALHAMDULILLAH...
syukurrrrrrr
tamat sudah penderitaanku..
pastu alih2 keluar iklan kt screen...
coming soon
SUATU MALAM KUBUR BERASAP 3!!
Ya AMPUNNNN
apakahhhh wehhh dah rancang rupanya nak buat sambungan hahahahah....
memang TAKKKKK lah kan daku nak tengok lagi.
maaf sesangaaaatttt.
rasanya rating cerita ni untuk daku... 2/10


ok cerita kedua rai tengok.....


Make Me shudder II
Mae Nak Horror...


Review daku:
kalau ada yang pernah tahu cerita Nang Nak
atau Mae Nak... tahu la pasal cerita nie
Mula2 memang seram la....
story dia mmg ada kaitan la dgn cerita seram tu..
tapi yang nie mmg kelakar habis.....
tergelak2 daku tengok....
mmg best dan lawak.....
kalau hati tengah sayu ke sendu ke....
better pergi tgk cerita ni..
confirm korg akan hilang gusi... haha
rating cerita ni bagi daku 7/10



ok cerita ke-3 yang daku tengok....



Pengantin Malam

Review daku:
hehe actually daku memang minat dengan Nora Danish dari dululagi....
 sebab comel sangat2....
haha so memang tunggu sangat cerita ni keluar....
hari pertama dia keluar mmg meronta2 dah nak pergi....
so cakap la kt husband...
husband buat muka mcm serik tgk cerita yg pertama kt atas review ni.... hahahaha
puas daku yakinkan....
tapi dia layankan juga....
so kitorg p la tengok dalam pukul 9 malam.....
huwaaa ok cerita ni best....
seram pun seram....
walaupun mcm dah agak sebab apa hantu laila tu kacau maya....
tapi jalan cerita dia teratur dan ada banyak scene suspen dan menyeramkan..
Nora Danish mmg pandai bawakan watak.....
tips daku kalau nak bertahan masa tengok cerita seram....
tutup telinga dan bukak mata sedikit sahaja.. haha
atau tengok melalui celah2 jari anda..... hahaha
atau tutup mata dan....
bayangkan husband anda sedang memberikan sejambak bunga harum masa tu.....
baik tak payah tengok gitu
rating cerita ni bagi daku 8/10



ok cerita yg terkini daku tengok semalam....


MALEFICENT
Review daku:
Maleficent was magnificent!
itu yang daku boleh ckp...
Serious jatuh cinta dengan movie nie...
mmg layan...
fuh tatau daripada mana arahnyaaaa
tetiba mcm nampak cik Rai tengah berlakon dalam cerita ni
hahahahah muntah.
Angelina Jolie bawak watak ni memang sesuai sgt2..
macam2 mimik muka dia boleh buat...
dan sangat2 menjiwai watak....
daku tak dapat bayangkan siapa yg boleh ganti beliau untuk bawa watak ini...
padahal before ni daku tak pernah layan disney movie...
atau cinta romantic...
dia adaptation daripada cerita Sleeping Beauty...
tapi jalan cerita sangat2 lain dan mmg kreatif....
ada satu part memang meleleh gak la air mata daku....
plot dan jalan cerita dia menarik....
ada time takut, time seram, time rasa nak marah,
time rasa comel, time rasa sweet..
haaaaa gitu la fefeeling peel fresh masa tu....
sampai dah balik dlm kereta pun daku asyik ulang dialog maleficent
dan buat2 nak terbang mcm maleficent yg ada kepak...
hahahahah
pastu husband daku punya muka mcm
(-_______-)
"dah kenapa la ngan isteri aku ni agaknya"...
agaknya cmtu la beliau fikir cuma tak cakap....
dah la daku ajak dia lagik sekali p tgk. hahahahhahahahahahha


 camtu sekali daku obses dengan cerita ni...
awesome mosem.
mmg kena tengok ok!!
ok rating cerita ni daku bagi 9.5/10!!!!



Oklah rasanya sampai di sini dahulu....
insyallah jumpa lagi di lain entry....
sebelum tu rai ingin berkongsi sedikit tips


Perbezaan weight loss dan fat loss


babai semua... jaga diri jaga kesihatan....

3 budak2 comel:

Ciare Baha said...

I don't know u're married. X ajak ponnn. Eh tetiba :)

Ciare Baha said...

Btw u look like Najwa Latif la

Haura Marissa said...

maleficent memang best sangat2..baby tu comel sangat2!make me shudder pun best..tgok part gigi pun dah lawak..haha