KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, June 30, 2010

nak resipi HOMEMADE CENDOL + PUDING CENDOL?

Semalam adalah hari SABO MENYABO (sabotaj) rai dengan idzmi.. haha. adalah something yang dia buat sampai rai geram... nanti rai cerita kat entry lain k... rai cerita sket dulu. haha. korang nak tengok tak macamana muka korang after 20 tahun??? hehehe...


tu la benda yang rai buat semalam.. kua2... pas je tengok muka rai yang menyeramkan tu.. takut gila! haha.terus cepat2 daku makan balik jamu mustika ratu perawatan wanita yang dah ditinggal makan 2 minggu lepas.. haha. malas gila nak makan.. ada berkotak2 dalam almari.konon2 nak awet muda la sangat kan.. wahahahhaa. geli.


kalau korang nak buat pun leh gak... click link nie ... http://in20years.com/ mula2 rai yang buat dulu.....saja post gambar rai tua nanti kat wall facebook rai.. pastu masa tu tengah webcam ngan dia...


isk2..cmni ke daku tua nanti..


Idzmi:WAKAKAKAKAKAKAKAKKAAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAAKKAKAKAKAKKA.... nie ke muka baby tua....WAKAKAKAKAKAKAKKAAKKAKAAKKAKAKAK


nyanyi lagu FIFA WAKA2 shakira tu kang baru tau.. =P

ok.
sangat menyakitkan ati ok..
dia gelak sampai nak terkoyak mulut.
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
geram gile ok!!!!!


Rai: (nada merajuk) hurmmm.. takpela kalau abg tak nak kat bby kalau dah tua camtu ='(


Idzmi: WAKAKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKKA.. mane de..mesti ar nak kat baby.



Rai: (Muka sedih konon2 pasrah la nie)

dalam hati: haha.... ingat daku baik sangat??? oooo gelakkan daku yer... takpe2... siap japgy...



10 minit kemudian.....




Idzmi: BABY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! apa nie post kat wall org... malu ar abg nanti



hahaha... nak tau ke nape die meroyan???? hahahahaha... rai post picture nie kat wall facebook dia... ha..padan muka.. tadi dok gelak2 muka tua org... muka tua dia agy teruk.hahahahaha...nak control macho sangat kan???


Rai: hahaha.. padan la muka...keh2... tadi kutuk2 orang.. muka abang agy tua tau... kua2... takutla tu.... abeh la abang...haha..abeh la abang ...dah tua boleh berlakon citer THE MUMMY RETURNS. kih2










haha.. then saja suka2 buat nie plak... click sini kalau nak buat juga... http://www.makemebabies.com ...



aha.. nie suka2 je ok.. kang ada plak yang masuk blog nie bagi ceramah and maki2 rai lagi..


huhuhu.bayangkan la.. rai jual dadih buat iklan kat ym pun org panggil "BANGANG".. haha..pastu rai cakap la.. kalau tak suka.. awak cakap elok2 tak boleh ke? mana pergi budi bahasa... suka2 hati je cakap orang bangang + bodoh. kalau rai bodoh.. takde nye rai kat moscow sekarang. sorry cakap cmni.sebab rai geram sangat. camla bagus + pandai sangat!!! at least...


rai buat iklan camtu bukan dapat dosa pun.. dia yang maki2 rai hina2 rai dah dapat free dosa! kua2.. kalau ensem cam ARNOLD SUSAH NAK EJA takpe gak nak poyo2.... dia yang add orang kat ym... siap dulu pernah buat ayat2 nak ngorat.. pastu tak ngaku cakap Rai plak yang add dia... entah bila masa entah orang add.. Rai xpernah la nak add orang yang rai tak kenal... dah jadi camni.. taknak ngaku plak...kua2...tak heran la mamat oiiih. ko jangan nak perasan la... daku bukan bagi iklan tu kat ko sorang... biasala bila bagi semua msg kat contact ym... automatic pe semua orang akan dapat. GILA.meroyan.emo je lebey. pasni masuk surat khabar muka ko... bunuh bini sebab tak buat air pepetang. kua2...


dia siap cakap emo2 naik darah and cakap...."AKU ADA KACAU PUK* KO KE?" isk2.. besar sangat ke isu dadih nie?? padahal sumpah rai tak maki/ mencarut langsung ok.. rai cool je. Rai rasa... dia mesti de pengalaman ngeri kena baling ngan dadih masa gaduh ngan bini/gf dia.. tu yang sensitif semacam bila org jual Dadih.hahaha... takpun dia adalah lelaki istimewa yang ada SENGGUGUT AND PERIOD PAIN... keh2... manusia pelik. malas nak layan org camni.sebab tu rai buat tatau je.. keh2.. baik diam. kang lagi layan lagi dia suka.. huhuhu.. siap ko.. after grad kalau daku jumpa ko kat clinic / hospital tempat daku kerja nanti... daku bagi ko pil hormon pompuan instead ubat yang sepatutnya.hahahaha. estrogen ke.. ha.. bior tumbuh mende yang tak patut kat badan ko. kua2... nak sangat senggugut kan.hahaha... daku kejam wokeh. jangan memain.haha.


+++++++++++++++++++++++++++


oklah..malas nak emo2... letih je. kua2... jom tengok resepi cendol + puding cendol


haha... kalau kat malaysia takde nye rai nak rajin2 buat cendol nie sendiri... senang pergi kedai... beli yang dah siap saja.. haha. tapi kat sini tak mungkin ada cendol dijual.. so terpaksa la buat sendiri k...

Rai amek resipi cendol dari link ni... and resipi Puding cendol lak dari myresipi.com.. (tuntung) terima kasih tuan resipi...



RESEPI: CENDOL


GUMUK2 Cendol ku... keh2


Bahan-Bahan:

2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kapur makan dan dibancuh dgn sedikit air
6 cawan air
pewarna hijau(guna daun pandan lagi sedap)
perasa pandan

Cara.

1.Bancuh tepung beras +tepung gandum dan tepung jagung, dengan air kapur dan air biasa.
2.Masukan warna hijau dan perasa pandan, tapis terlebih dahulu.
3.Masukan dlm kuali yng besar, dan kacau sampai nampak berkilat.. dan tak lekat pada kuali.
4.Angkat dan terap dalam bekas yang berisi air sejuk.

P/s: Terap tu korang boleh guna acuan buat muruku, senduk yang berlubang2 atau pun ...Oleh kerana moscow nie semua benda takde.. haha.. Rai telah melubang2kan satu tupperware dengan mencucukkan paku panas... haha.. so terap saja dan cendol tu akan kuar putus2 dengan sendirinya ok.






RESEPI PUDING CENDOL



Bahan-bahan:Align Center
Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara membuat Lapisan Bawah:




- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.

- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.

-Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.

- Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.


cara membuat Lapisan Atas




- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
Tapiskan air gula.

- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.

- Kocoh kuning telur di dalam santan.

- Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.

- Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

- Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.


Jom makan sejuk2.. =)


Tuesday, June 29, 2010

Resepi Air KacaNG sOyA



Kacang soya yang gebu dan tembam cam tuan dia. kua2.


takde pape benda menarik berlaku sejak akhir2 nie.
rasanya banyak tekanan mental dan fizikal..wahaha..
lagi 2 hari exam surgery tapi daku baru terkedek2 ala itik pulang petang baca buku.
so faham2 saja la okay betapa gelabahnya daku....
banyak gila benda kena ingat.
haih. jammed strawberry otak daku dibuatnya.


takpe. gelabah2 tapi masak/buat cake tetap tak tinggal.
wakakakakaka...
takde penyesalan langsung la budak ini..
isk2...

Choc cheese cake.
Base=Lemon cake

Filling:Philadelphia cream cheese

550 rouble.SOLD
Thanx coz order







purple- pinky marble cake.



Blueberry Cheese Cake


Semalam. 40 Cups of Dadih Chocolate + Jagung SOLD.
1=25 rouble.
BELI 4 PERCUMA 1
Thanx coz beli...
Hari Rabu ni ada lagi..
Mango + Strawberry + Jagung flavour.
Jangan lupa buzz rai kat ym kalau nak: rihanna_cayang


+++++++++++++++++++++


Kali ni nak bagi resepi air kacang soya...
siapa suka minum air soya?
sila angkat tangan...
hihihi..


sedap ok... favourite rai.
Kat moscow air soya takde jual.
so kena cari alternatif lain.
isk2. terpaksa r buat sendiri.
actually resepi nie rai dapat masa belajar ngan mummy idzmi masa cuti ritu.
rai belajar buat taufu fa sekali..
tapi resepi taufu fa rai bagi lain kali k...
serius rasa air soya ni sama cam kat kedai. hehe.
senang saje buat dia.. jangan risau,tak susah mana pun.
so kalau nak try buat..
jom tengok camana...



Bahan2 membuatnya:
5 genggam kacang soya
800 ml air

sedikit gula

sedikit daun pandan




Cara2 membuatnya:


1. Rendam Kacang soya selama 3 jam... Bila dah 3 jam ia akan jadi kembang camni.... comel kan.. tembam macam buah pinggang.haha. merepek.




2. Kemudian, masukkan air + kacang soya dalam blender... Blend sampai hancur






3. Then tapis guna penapis kain. atau guna napkin bersih pun boleh. jangan la pergi amek napkin adik2 baby korang dalam bakul yang mak dah siap dok lipat tu.... atau terlalu desperate pergi guna stoking plak. hancus. haha.




4. Then hampas dia jangan buang k... Masukkan dalam peti sejuk.. then boleh buat masker.. untuk melicinkan + menghaluskan + memutihkan kulit. Pakai masa tidur.then dah kering cuci.




5. Masukkan gula agak2.. ikut korang..nak manis macamana..




6. Kemudian letak la daun pandan... kalau leh simpulkan daun pandan tu.. Rai buat camni sebab rai bawa dari malaysia stok daun pandan kering... Tujuan masukkan daun pandan.. supaya bau hanyir soya tadi hilang and boleh mewangikan air soya kita tadi... soya pun pandai pakai parfume nampaknya.




7. Masak atas dapur.. Pastikan dikacau selalu. kalau tak dia boleh hangit and membuak2... Masak selama 30 min camtu... Rasa dulu. Kalau dah ok... baru angkat and sejukkan. Tapi kalau masih rasa tak masak... teruskan didihkan dia..



Tadaaaa.. dah leh bawak bekal pergi uni.hehe...




P/s: sejak akhir2 nie rajin update blog.


Sunday, June 27, 2010

Resepi Blueberry cake


Align Center

Blueberry cake


4 exam sudah berlalu.
Russian,Pharmacology, Pathology Physiology dan Internal disease alhamdulillah dah lepas.
tinggal dua lagi menanti.
exam pathology anatomy & surgery.
doakan rai yer.


tapi hari ini nasib Rai sangat malang untuk exam Internal Disease
dapat cikgu yang susah.
cikgu perempuan.
kenapa la rai tak dapat cikgu baik.isk2.
cikgu tu tak tanya langsung mengenai "disease" yang rai dapat tu..
tapi tanya banyak sangat2 pasal benda2 lain..
siap tanya perbandingan ECG disease untuk Mitral Stenosis, Mitral Failure, Aortic Stenosis dengan Aortic Failure.
banyak gila.
Semua dia tanya ok!!


Padahal soalan Rai cuma Ischemic Heart Disease: Angina Pectoris.
Sebab pengalaman lepas ngan cikgu class Rai,Dr. Benzalok...
Rai kena buat 6 kali kot pasal Heart disease baru leh dapat zachut...
Dr. Benzalok tu pun sangat susah ok..
penderaan mental betul sem lepas dapat dia.
so kiranya rai agak yakin la..
sebab Rai dah hafal juga pasal Angina Pectoris tu...
yerla sebab Dr Benzalok torture sampai rai ingat gila disease tu..
So bila dapat soalan tu rai dah happy sangat2..
yerla..
rasa nak nangis ok bila cikgu perempuan tu tanya soalan lain2 pula~


Selain itu,ada juga soalan yang cikgu tu tanya ...
yang tak belajar & yang tiada dalam buku kitorang pun..
agak lama menjawab soalan dengan cikgu tu.
muka cikgu tu lawa tapi ganas ok cara dia tanya.
haha
rai rasa agak tertekan la masa tu
bertubi2 soalan yang ditanya...
puas memerah otak fikirkan jawapannya...
haish.


hurmm...
apa boleh buat. exam dekat sini kebanyakannya secara oral..
kadang2 bergantung juga kepada tuah kita.
kalau dapat soalan senang & cikgu yang baik hati...
mudah la segalanya...
kalau exam oral tu memang mencabar juga la kiranya.
yerla...
tanya and then on the spot kot kena jawab.
nak goreng,rebus,panggang,tembak menembak semua tak boleh.
haha.
pasrah jelah lepas tu.


tapi tidak mengapala...
mungkin rezeki tak menyebelahi.
walaupun ada sedikit kecewa di situ...
sebab rai dapat soalan yang rai belajar betul2 dan agak yakin untuk mengeluarkan idea..


tapi syukur kepada allah sebab lulus.
mungkin ada hikmah kan.
siapa tahu.


oklah. tak nak la sedih2.
jom kita release stress cuci mata kat cake ok.
hehe


+++++++++++++++++++++++


kali ni rai nak bagi resepi Blueberry Cake...
hehe...
sumber semua resepi dari campur2...


Blueberry cake nie rai buat 3 lapisan.
Lapisan pertama dan kedua= strawberry sponge cake
Lapisan ketiga= Blueberry sponge cake...
Lepas tu tengah2 dia Rai tepek blueberry jam + whipping cream...
tapi bab hias2 comot sket la...
banyak lagi yang Rai kena belajar untuk licinkan permukaan cake...


rai ambil resepi sponge cake kat blog nie... Click sini
credit kepada tuan resepi..
sponge cake mmg lembut..
tak payah guna yang ready made pun insyallah leh jadi....

Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.Masukkan perasa kesukaan anda.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.


Kemudian.... untuk whipping cream untuk disapukan pada lapisan cake and menutupi keseluruhan permukaan cake...
Rai gunakan sumber idea dari Kak Wan... credit kepada kak wan...


Bahan2 untuk topping dan filling:

450 ml whipping cream (manis)
Jem Blueberry secukupnya


Cara2 membuatnya:

1. Pukul whipping cream dengan mixer sehingga kembang dan gebu.

2. Potong 3 lapisan sponge cake yang telah sejuk tadi..


dah berani potong cake... amacam..sama tak saiz dia.. clap2...hehe.. Mana tak nya..baca bismillah banyak2 kali ooo nak potong cake nie..hehe...kalau dulu rai potong...habis senget benget... tangan tak bedung la tu..hihihi... Practise make perfect right???

Petua: Gunakan pisau bergerigi yer untuk potong cake.


Tapi kenapa entah cake nie berlubang2 pula... haha... layankan saja k.hehe


3. Letak satu lapisan kek di dalam loyang cake yang kita guna tadi. (Rai buat begini supaya dia nampak kemas)




Sapu whipping cream, ratakan. Tepekkan jem blueberry di atas whipping cream tadi ..Kemudian sapu lagi dengan whip cream hingga menutupi jem blueberry.







3. Letak lapisan kek yang kedua dan ulangi cara no. 3 hingga habis.





4. Untuk lapisan terakhir, salut semua kek dengan whipping cream... hias dengan jem blueberry di tengah2 permukaan kek...


hampir siap dilicinkan


Piping rossette.. dan Jem Blueberry yang ditepek di tengah2 cake


5. Simpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan rasa yang lebih mengancam. hehe =)














Blueberry Jam dan whipping cream ..ditambah lagi dengan sponge cake yang wangi...
Puh....
Makan sambil mata terlelap2.....
hehe...


selamat mencuba...



Update kisah cinta:Rindu kat family + idzmi sangat2. dah hampir 7 bulan kitorang tak jumpa.. ='(



rai tak balik malaysia tahun nie... mungkin bulan 8 2011 baru balik... tolong kirakan hari rai berjauhan ngan dia k.. ='( ..










Tuesday, June 15, 2010

Resepi Choc Banana Cake Ala2 Secret Recipe



Choc Banana Cake


Tetiba tangan ni terlebih rajin nak update blog.
padahal exam berlambak2 ngah menunggu..hihihi..
exam pathology anatomy,exam internal disease, exam surgery...
puh. ok.sekarang malas nak fikir.


tak boleh la...
lagi tension,lagi banyak masak + buat cake. haha.

Korang... Malu nak cakap....
rai dah buat blog business secara rasminya...
hahahaha...
before nie amek order suka2 je...
sekarang rai dah serius pasal nie..
hehe..
kalau nak order cake/cupcake....
leh la click blog rai nie ek...

http://sweet-vanilla-bakery.blogspot.com/

tapi nak cakap..
cupcakes, rai akan mula insyallah september nanti...
sebab banyak sangat barang2 rai dah habis...
tunggu parent rai poskan brg2 ke sini....
tapi kalau cake..
leh je order....
tapi order pas rai abeh exam k..
1 july 2010..



ok lah...
hari tu.. rai masuk satu blog tau....
pergh.sumpah jatuh cinta habis dengan blog tu.
yang rai tahu.. nama owner blog tu "KAK WAN"..
rai tengok kak wan nie kreatif orangnya...
semua hasil kerja kak wan sangat2 kemas dan nampak menyelerakan!
banyak betul resipi yang sangat2 best...
rai tertarik ngan semua resepi cake continental kat dalam tu....
tiap2 hari tak sah kalau rai tak menjenguk blog tu...
macam tenang je bila masuk situ..kih2...


kak wan...rai suke blog akak sangat2... tak tahu nak cakap camana suka tu...hik2.
sangat2 suka ok!!!!!
insyallah ...rai nak cuba semua resepi cake dalam tu...
lepas je exam habis...
akan bermula la experiment ku... hihihi..


tapi rai baru je cuba satu resepi nie....
Chocolate Banana Cake..
credit to Kak Wan...
kalau korang nak tengok resepi asal...
leh la jenguk blog kak wan nie...
click sini. Blog Citarasawan


rai just copy balik from blog kak wan...senang untuk rai buat rujukan nanti bila nak try buat lagi cake nie...



bahan2:

Chocolate Chiffon cake

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Kek Filing

400ml whipping cream (manis)
100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
1 1/2 tsp serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
1 tbsp gelatin halal (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
6 biji pisang berangan (dihiris nipis)

Coklat Ganache/Frosting

140ml UHT whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan
1 tbsp mentega (optional)



Cara-cara


1. Panaskan oven pada suhu 180C.

2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.

3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.

4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.

5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.

6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang dan bertanduk guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.

7. Sapu krim filing di permukaan kek, atur hirisan pisang dan sapu krim lagi menutupi hirisan pisang tadi. Buat yang sama untuk semua lapisan.








8. Apabila habis, sapu nipis krim keseluruh kek, masukkan di dalam peti sejuk (30 minit).




9. Coklat Ganache : Panaskan whiping cream secara double boiler, masukkan coklat masakan dan mentega, kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik.

10. Keluarkan kek dan letak di atas redai dan tuangkan coklat ganache.




Rai piping rosette


Pastu nak nampak classic.. tepek la pisang yang dah hiris..


tadaaa.... dah leh makan nie...


Choc Banana Cake ala2 secret recipe.. kih2



Rai buat 2 layer je.. sebab filling yang rai buat tak cukup...



Yummy2..



Lepastu ....rai buat lagi sebiji chocolate banana cake... sebab ada yang order untuk satu majlis nie... thanx ek sebab order... sorry kalau ada apa2 kekurangan....

kali nie rai potong kecil2 pisang nya...


nie la hasilnya selepas cake nie dah di deco....



P/s:thanks kak wan dengan resipi yang hebat nie... choc chiffon cake tu sangat2 lembut... simpan dalam peti sejuk pun tak effect kelembutan dia.... Rasa dia leh dikatakan sama dengan secret recipe...

korang kena cuba juga tau......